Suomen riistakeskus Etelä-Savo

Etelä-Savossa syksyn tavoitteena 3300 hirvenkaatoa

Jaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Etelä-Savon alueelle 3078 pyyntilupaa. Lupamäärä nousi hieman edellisvuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Suositusten mukaisesti käytettynä myönnetyillä luvilla on mahdollista kaataa yli 4000 hirveä. Osa luvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita käytetään vain, jos lupa-alueen hirvikanta on arvioitua suurempi tai hirviä on kerääntynyt vahinkoherkille alueille.

Pyyntilupamäärä perustuu Etelä-Savon alueellisen riistaneuvoston maaliskuussa päättämiin hirvikannan hoitotavoitteisiin vuodelle 2014. Hirvitiheystavoitteena on 2,5 – 2,7 hirveä / 1000 ha suhteutettuna kokonaismaapinta-alaan. Tavoitteen saavuttamiseksi arvioidaan kaatomääräksi riittävän noin 3300 hirveä. Riistanhoitoyhdistyksittäin tavoitehaarukka on 2,5 – 3,0 hirveä/1000 ha. Toisena tavoitteena on hirvikannan lehmä-sonnisuhteen korjaaminen luonnonmukaisemmalle tasolle. Viime syksynä yhtä sarvipäätä kohden savolaismetsissä kulki kaksi naarasta. Nyt tavoitteena on 1,5 lehmää yhtä sonnia kohden.

Pyyntitavoitteiden saavuttamiseksi riistakeskus on antanut metsästyssuosituksia. Aikuissaaliista yli puolet tulisi olla naaraita, jotta lehmä-sonnisuhde parantuisi. Toisena suosituksena on saaliin vasaosuuden pitäminen yli 50 %:ssa kokonaissaaliista. Hirvikannan rakenteen korjaaminen ei onnistu yhtenä vuonna, vaan vaatii useamman syksyn naaras- ja vasapainotteisen verotuksen.

Hirvien aiheuttamat vahingot ovat pysyneet Etelä-Savossa kohtuullisella tasolla. Hirvikolareita oli 131 ja metsävahinkoja korvattiin noin 27 500 eurolla. Korvattujen metsävahinkojen määrä oli ennätyksellisen alhainen.

Viime syksynä hirvenmetsästys sujui suositusten mukaisesti ja Etelä-Savon alueella ammuttiin 3 303 hirveä. Metsästäjien arvion mukaan metsiin jäi 4 400 eläimen hirvikanta.

Lisätietoja riistapäällikkö Petri Vartiainen p. 029 431 2211

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Vartiainen
riistapäällikkö
029 431 2211
petri.vartiainen@riista.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Etelä-Savo
Suomen riistakeskus Etelä-Savo
Virastotie 3 as 2
51901 Juva

http://www.riista.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Etelä-Savo

Etelä-Savoon lupa seitsemän karhun kannanhoidolliseen metsästykseen13.7.2015 14:00:00 EESTTiedote

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty Suomessa metsästysvuoden 2015 - 2016 saaliiksi saatavien karhujen enimmäismääräksi 133 yksilöä. Etelä-Savon alueelle myönnettiin poikkeuslupia seitsemän karhun metsästämiseen. Lupamäärä on sama kuin viime vuoden saalis. Kannanhoidolliset poikkeusluvat myönnettiin alueille, joilta on pidempään kirjautunut pentuehavaintoja ja myös muiden havaintojen perusteella tihein karhukanta.

KORJATTU TIEDOTE: Syksyn hirviluvat myönnetty Etelä-Savossa30.6.2015 14:43:39 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Etelä-Savon alueelle 3227 pyyntilupaa. Lupamäärä nousi noin150:llä edellisvuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on mahdollista kaataa yli 4000 hirveä. Osa luvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita käytetään luvansaajien harkinnan mukaan. Pankkiluvat suunnataan syksyllä havaittuihin hirvitihentymiin tai vahinkoherkille alueille.

Syksyn hirviluvat myönnetty Etelä-Savossa30.6.2015 13:22:25 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Etelä-Savon alueelle 3327 pyyntilupaa. Lupamäärä nousi 150:llä edellisvuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on mahdollista kaataa yli 4000 hirveä. Osa luvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita käytetään luvansaajien harkinnan mukaan. Pankkiluvat suunnataan syksyllä havaittuihin hirvitihentymiin tai vahinkoherkille alueille