Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen alueelliset maanpuolustuskurssit keväällä 2023: turvallisuusympäristö muuttuu, miten takaamme kokonaisturvallisuuden ja häiriötilannevalmiuden

Jaa
Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Kaartin jääkärirykmentti järjestävät kevään aikana alueellisia maanpuolustuskursseja kuntien, hyvinvointialueiden, viranomaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen avainhenkilöille.

Kurssit järjestetään 6.-10.3.2023, 17.-21.4.2023 ja 8.-12.5.2023.

Tuusulassa järjestettävien kurssien oppilaat tulevat pääosin Uudenmaan alueelta. Kurssilla kuullaan asiantuntijaluentoja ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, kokonaisturvallisuuteen, sotilaalliseen maanpuolustukseen sekä yhteiskunnan eri toimialojen varautumiseen ja häiriötilannevalmiuksiin liittyvistä teemoista.

Kurssin luennot käsittelevät mm. seuraavia aiheita.

  • Muuttuva turvallisuusympäristö ja kokonaisturvallisuus
  • Suomen sotilaspoliittinen asema ja sodan kuvan muutos
  • Julkisen talouden näkymät ja haasteet
  • Digitaalinen yhteiskunta ja kyberturvallisuus
  • Sivistystoimen varautuminen sekä koulujen ja oppilaitosten häiriötilannevalmius
  • Häiriöt energiahuollossa ja niihin varautuminen
  • Säteilyn uhkakuvat ja suojautuminen
  • Terveydenhuollon varautuminen ja häiriötilannevalmius

Alueellisille maanpuolustuskursseille osallistuu Etelä-Suomen alueella vuosittain noin 1 000 organisaatioiden avainhenkilöä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää kurssit yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa.

Maanpuolustuskurssilla luodut verkostot vahvistavat yhteistyötä häiriötilanteissa

Häiriötilanteen sattuessa yhteiskunnassa on viranomaisten ja keskeisten toimijoiden välinen yhteistyö ratkaisevassa roolissa tilanteen hoitamisessa. Maanpuolustuskurssi on hyvä tilaisuus tutustua eri organisaatioiden toimintaa ja niiden rooliin häiriötilanteissa. Kun kokonaiskuva yhteistyötahoista ja kunkin tehtävistä on tiedossa, helpottaa ja nopeuttaa se huomattavasti yhteistyöstä poikkeuksellisissa tilanteissa.

Mikä on alueellinen maanpuolustuskurssi?

Alueellisia maanpuolustuskursseja on järjestetty 1960-luvun alusta lähtien.

Kursseilla annetaan yleiskuva Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä kokonaisturvallisuuden eri alojen valmiudesta.

Kursseilla käsitellään alue- ja paikallistason varautumista yhteiskunnan häiriötilanteisiin, suuronnettomuuksiin sekä sotilaallisiin uhkatilanteisiin. Erityisesti esillä ovat sisäinen turvallisuus, väestön toimintakyky ja palvelut, henkinen kriisinkestävyys, puolustuskyky sekä talouden, infrastruktuurin ja huoltovarmuuden toimivuus.

Alueelliset maanpuolustuskurssit edistävät alueen viranomaisten sekä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa keskeisiä tehtäviä hoitavien henkilöiden ja yhteisöjen yhteistoimintaa. Maanpuolustuskursseille kutsutaan johtavissa asemissa olevia sekä varautumisen ja yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeissä tehtävissä työskenteleviä henkilöitä. Kutsu perustuu yleensä työnantajan tai yhteisön esitykseen.

Lue lisää alueellisista maanpuolustuskursseista blogikirjoituksistamme.

Yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta konkretisoidaan alueellisilla maanpuolustuskursseilla

”Kurssi avasi hienosti yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja” – Etelä-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin oppilaat haastattelussa

Lisätietoa
apulaisjohtaja Esa-Pentti Lukkarinen, p. 0295 016 089
pelastustoimi ja varautuminen -vastuualue
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto epäilee potilasturvallisuuden vaarantuneen OYS:n nuorisopsykiatrian osastolla24.3.2023 08:08:19 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki 21.3.2023 ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin Oulun yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian osastolle. Käynnin taustalla olivat aluehallintoviraston vastaanottamat kantelut ja epäkohtailmoitukset koskien psykiatrisista häiriöistä kärsivien nuorten potilaiden hoidon järjestämistä ja toteuttamista Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme