Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen alueelliset maanpuolustuskurssit syksyllä 2022: miten takaamme kokonaisturvallisuuden ja häiriötilannevalmiuden muuttuvassa turvallisuusympäristössä

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää syksyn 2022 aikana alueellisia maanpuolustuskursseja kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen avainhenkilöille. Kurssit järjestetään 19.–23.9. Haminassa sekä 10.–14.10. ja 7.–11.11. Tuusulassa. Kurssit toteutetaan yhteistyössä alueen Puolustusvoimien joukko-osastojen, Karjalan prikaatin, Kaartin jääkärirykmentin ja Panssariprikaatin kanssa.

Kurssilla kuullaan asiantuntijaluentoja ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, sotilaalliseen maanpuolustukseen sekä yhteiskunnan eri toimialojen varautumiseen ja häiriötilannevalmiuksiin liittyvistä teemoista. Kurssit järjestetään läsnäolokursseina.

Kurssin luennot käsittelevät mm. seuraavia aiheita

  • Muuttuva turvallisuusympäristö ja kokonaisturvallisuus
  • Suomen sotilaspoliittinen asema ja sodan kuvan muutos
  • Julkisen talouden näkymät ja haasteet
  • Digitaalinen yhteiskunta ja kyberturvallisuus
  • Vaaraa aiheuttavat sääilmiöt ja niihin varautuminen
  • Viestintä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää kuusi alueellista maanpuolustuskurssia ja kolme maanpuolustuksen jatkokurssia vuodessa eri puolilla Etelä-Suomea. Kurssit järjestetään yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. Kursseille osallistuu vuosittain noin 750 henkilöä.

Maanpuolustuskurssilla luodut verkostot vahvistavat yhteistyötä häiriötilanteissa

Häiriötilanteen sattuessa yhteiskunnassa on viranomaisten ja keskeisten toimijoiden välinen yhteistyö ratkaisevassa roolissa tilanteen hoitamisessa. Maanpuolustuskurssi on hyvä tilaisuus tutustua eri organisaatioiden toimintaan ja niiden rooliin häiriötilanteissa. Kun kokonaiskuva yhteistyötahoista ja kunkin tehtävistä on tiedossa, se helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti yhteistyötä poikkeuksellisissa tilanteissa.

Mikä on alueellinen maanpuolustuskurssi?

Alueellisia maanpuolustuskursseja on järjestetty 1960-luvun alusta lähtien.
Kursseilla annetaan yleiskuva Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä kokonaisturvallisuuden eri alojen valmiudesta.

Kursseilla käsitellään alue- ja paikallistason varautumista yhteiskunnan häiriötilanteisiin, suuronnettomuuksiin sekä sotilaallisiin uhkatilanteisiin. Erityisesti esillä ovat sisäinen turvallisuus, väestön toimintakyky ja palvelut, henkinen kriisinkestävyys, puolustuskyky sekä talouden, infrastruktuurin ja huoltovarmuuden toimivuus.

Alueelliset maanpuolustuskurssit edistävät alueen viranomaisten sekä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa keskeisiä tehtäviä hoitavien henkilöiden ja yhteisöjen yhteistoimintaa. Maanpuolustuskursseille kutsutaan johtavissa asemissa olevia henkilöitä sekä varautumisen ja yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeissä tehtävissä työskenteleviä henkilöitä. Kutsu perustuu yleensä työnantajan tai yhteisön esitykseen.

Lue lisää alueellisista maanpuolustuskursseista blogikirjoituksesta, joka on aluehallintoviraston verkkosivuilla: Yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta konkretisoidaan alueellisilla maanpuolustuskursseilla.

Lisätietoja
apulaisjohtaja Esa-Pentti Lukkarinen, p. 0295 016 089
pelastustoimi ja varautuminen -vastuualue
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Matti ja Liisa Koti Oy Pieksämäellä on ryhtynyt edellytettyihin toimenpiteisiin – huomiota kiinnitettävä edelleen asiakkaiden itsemääräämisoikeuteen, osaamiseen ja toimitiloihin9.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Aluehallintovirasto katsoo, että Matti ja Liisa Koti Oy on ryhtynyt määräyksessä edellytettyihin toimenpiteisiin, mutta toiminnassa on edelleen kiinnitettävä huomiota asiakkaiden itsemääräämisoikeuden tukemiseen, henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja ylläpitämiseen sekä toimitilojen turvallisuuteen ja viihtyisyyteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme