Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tilojen terveysturvalliseen käyttöön velvoittavaa päätöstä Kymenlaaksossa, tilojen sulkupäätöstä ja kokoontumisrajoitusta ollaan mahdollisesti lieventämässä ensi viikolla

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella päätöstä, joka velvoittaa laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Lisäksi virasto arvioi koordinaatioryhmän esitystä alueen kokoontumisrajoituksen ja tiettyjen liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan tilojen sulkumääräyksen lieventämisestä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 26.1.2022 Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueelle erilaisten asiakas-, osallistuja- ja yleisötilojen terveysturvallista käyttöä tehostavan jatkopäätöksen. Päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on ehkäistävä lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä itse määrittelemillään toimenpiteillä. 

Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Toimet täytyy kirjata suunnitelmaan, joka tulee pitää asiakkaiden nähtävillä. 

Päätös koskee laajasti erilaisia yleisö- ja asiakastiloja eikä vaikuta tiettyjen liikunta-, harrastus- ja virkistystilojen sulkumääräykseen, joka on myös voimassa Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella 2.2.2022 asti. 

Aluehallintoviraston päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d, ja se on voimassa 27.2.2022 asti. Vastaava päätös on tällä hetkellä voimassa koko Etelä-Suomen alueella. Tarkempaa tietoa päätöksen sisällöstä käytännössä löytyy aluehallintoviraston verkkosivujen usein kysyttyä koronasta -osiosta: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta#item-DpAo81qF9aPZ-73731384. 

Tilojen sulkupäätöksen ja kokoontumisrajoitusten lieventämistä arvioidaan parhaillaan 

Kymenlaakson sairaanhoitopiirin johtama koronakoordinaatioryhmä arvioi 26.1.2022, että alueen kokoontumisrajoitusta voisi lieventää 1.2.2022 alkaen ja tiettyjen liikunta-, harrastus- ja virkistystilojen sulkumääräystä 3.2.2022 alkaen. Ryhmän esityksen mukaan sisätiloissa voisi jatkossa järjestää enintään 50 henkilön tilaisuuksia, jos yleisöllä on istumapaikat, ja enintään kymmenen henkilön tilaisuuksia, jos yleisöllä ei ole istumapaikkoja. Ulkotilaisuuksien osallistujamäärää ei enää rajoitettaisi. Tilojen sulkupäätöstä voisi ryhmän esityksen mukaan kohdentaa vain osaan tartuntatautilain pykälässä 58 g mainituista tiloista THL:n riskinarviotaulukkoa hyödyntäen. Sulkumääräyksen piiriin jäisivät edelleen esimerkiksi ryhmäliikuntatilat, tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytetyt tilat. (Kymenlaakson sairaanhoitopiirin tiedote 26.1.: https://korona.kymsote.fi/tilannekuva/tiedotteet/)

Tämänhetkinen Etelä-Suomen aluehallintoviraston Kymenlaakson aluetta koskeva päätös kokoontumisrajoituksista on voimassa 31.1.2022 asti, ja sen mukaan sisätiloissa voi järjestää enintään kymmenen ja ulkotiloissa enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Tämänhetkisen tilojen sulkupäätöksen mukaisesti kaikki tartuntatautilain pykälässä 58 g luetellut liikunta-, harrastus- ja virkistystilat täytyy pitää suljettuina 2.2.2022 asti. 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto arvioi Kymenlaakson alueen uusien päätösten sisältöä loppuviikon aikana saatuaan sairaanhoitopiiriltä kirjallisen lausunnon. Uudet päätökset annettaisiin arviolta maanantaina 31.1., ja aluehallintovirasto pyrkii mahdollisuuksien mukaan tiedottamaan päätösten sisällöstä perjantaina 28.1.2022. 

Lisätietoja: 

Medialle: 

viestinta@avi.fi 

ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö) 

ylitarkastaja Meiju Heikkinen, p. 0295 016 382 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö) 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto 

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme