Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kiristää Päijät-Hämeen koronarajoituksia – koronapassi usein rajoitusten vaihtoehtona

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uusia päätöksiä koronarajoituksista Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueelle. Nyt voimassa olevien kokoontumisrajoitusten sijaan 27.12. alkaen rajoitetaan kaikkia sisätiloissa järjestettäviä yli kymmenen hengen ja ulkotiloissa yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Lisäksi 20.12. alkaen voimaan tulee erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käyttöä koskeva määräys lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin ehkäisemiseksi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 17.12.2021 päätökset uusista koronarajoituksista Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueelle. Päätökset koskevat yleisötilaisuuksia, yleisiä kokouksia ja erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käyttöä.

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella on kielletty 27.12.2021 alkaen kaikki sisätiloissa järjestettävät yli kymmenen hengen ja ulkotiloissa järjestettävät yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Tällä hetkellä alueella on voimassa aluehallintoviraston päätös, jolla on kielletty kaikki sisätiloissa järjestettävät yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Uusi määräys on voimassa 26.1.2022 asti.

Yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajoituksen vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin. Yleisissä kokouksissa (esimerkiksi mielenosoitukset) koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoituksen vaihtoehtona.

Voimaan tulee myös asiakas- ja yleisötilojen käyttöä koskeva määräys

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella tulee voimaan 20.12.2021 laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käyttöä koskeva määräys, jota noudattamalla ehkäistään asiakkaiden tai toimintaan osallistuvien henkilöiden välisten lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Määräys velvoittaa tilojen käytöstä vastaavia toimijoita, jotka voivat itse määritellä tarvittavat toimet tartuntariskin ehkäisemiseksi. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Toimet ja mahdollinen koronapassin käyttö täytyy kirjata suunnitelmaan, joka tulee pitää asiakkaiden nähtävillä.

Päätös koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja, esimerkiksi kauppoja, urheilutiloja, kirjastoja, museoita ja teattereita. Se koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää. Päätös ei koske myöskään ravintoloita, joita koskevista rajoituksista päättää hallitus. Päätös ei saa estää kenenkään oikeutta lakisääteisiin palveluihin.

Koronapassi on vaihtoehtona asiakasmäärän rajoituksille ja asiakkaiden sijoittelun järjestelyille tietyissä laissa määritellyissä ns. vapaa-ajan virkistystiloissa. Koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia, esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa.

Vastaava tilojen käyttöä koskeva päätös on tehty myös Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen ja Etelä-Karjalaan. Tarkempaa tietoa päätöksen sisällöstä on 9.12. julkaistussa tiedotteessa Kanta-Hämeen päätöksestä: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69927060

Tartuntatautilain pykälään 58 d perustuva päätös on voimassa 31.12.2021 asti, johon asti lakipykälä on voimassa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto varautuu tekemään uuden päätöksen rajoituksen jatkamiseksi, jos eduskunta päättää tartuntatautilain väliaikaisten pykälien jatkosta vuodelle 2022.

Lisätietoa

Usein kysyttyä koronasta avi.fi-sivustolla

Aluehallintovirastojen asiakaspalvelu, asiakaspalvelu@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökset ja yleistiedoksiannot

Medialle:

viestinta@avi.fi

ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592

(lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme