Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi

Jaa

Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa 21.10.2021 alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren (Laivakatu 1) telakalla työskentelevät henkilöt osallistumaan Helsingin kaupungin järjestämään terveystarkastukseen. Tarkastuksen osana voidaan ottaa koronatesti. Pakollisella koronatestauksella pyritään katkaisemaan tartuntaketjut ja saamaan telakkatyömaan epidemiatilanne hallintaan.

Aluehallintovirasto on saanut Helsingin kaupungilta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta lausunnot Helsinki Shipyard Oy:n epidemiatilanteesta ja välttämättömistä toimenpiteistä tilanteen hallintaan saamiseksi. Aluehallintovirasto toteaa lausuntojen perusteella, että määräys kaikkien telakalla työskentelevien henkilöiden pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta on välttämätön.

Lausuntojen mukaan epidemia on levinnyt telakan ja telakkayhtiön alihankkijoiden työntekijöiden keskuudessa laajasti syksyllä 2021 ja aiheuttanut vaikeasti jäljitettäviä tartuntaketjuja. Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskentelee yli tuhat ihmistä, joista suurin osa on alihankintayhtiöiden työntekijöitä.

Epidemian hallinta on erityisen haasteellista suuren alihankkijamäärän, ulkomailta myös matalan rokotekattavuuden maista tulevien työntekijöiden määrän ja työntekijöiden vaihtuvuuden vuoksi. Vapaaehtoinen testaus tai määräyksen kohdentaminen vain yksittäiseen työntekijään kerrallaan ei ole arvioiden mukaan riittävän tehokas toimenpide. Telakkayhtiön omat toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä epidemian taltuttamiseksi, ja epidemia on jo tässä vaiheessa osoittautunut yhdeksi laajimmista työyhteisön kautta levinneistä tartuntaketjuista Helsingissä koko pandemian aikana.

”Pakollisilla terveystarkastuksilla tavoitellaan erityisesti sitä, että uusien työntekijöiden koronavirustartunnat saataisiin tietoon mahdollisimman aikaisin ja tartuntaketjut katkaistua siten ennen niiden laajempaa leviämistä”, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta perustuu tartuntatautilain pykälään 16, ja se on voimassa 21.10.2021–31.1.2022. Pakollisia terveystarkastuksia telakalla työskenteleville tulee voida jatkaa, kunnes epidemiatilanne on saatu hallintaan.

Etelä-Suomen alueen koronatilannetta seurataan tiiviisti - kokoontumisrajoituksia ei tällä hetkellä ole valmisteilla

Koronaepidemia jatkuu edelleen Etelä-Suomen alueella. Etelä-Suomen aluehallintovirasto seuraa epidemiatilannetta jatkuvasti yhdessä sairaanhoitopiirien johtamien alueellisten koronakoordinaatioryhmien kanssa. Kokoontumisia tai tilojen käyttöä koskevia rajoituksia ei toistaiseksi ole arvioitu ryhmissä välttämättömiksi, eikä Etelä-Suomen aluehallintovirasto ole valmistelemassa uusia rajoituspäätöksiä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin arvion mukaan tilanne on kuitenkin sairaanhoitopiirin alueella vakava. Jos tilannetta ei saada paremmaksi käytännössä rokotuskattavuuden nousulla, voidaan alueellisesti kohdennettuja uusia rajoituksia joutua määräämään.

Ravintoloiden toimintaa koskevista alueellisista koronarajoituksista päättää valtioneuvosto. Kaikkialla Suomessa on suoraan tartuntatautilain nojalla voimassa erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käyttöä koskevat hygieniavelvoitteet mm. asiakkaiden ohjeistamisesta tartuntojen leviämisen estämiseksi, asiakaspaikkojen riittävän väljästä sijoittelusta ja pintojen tehostetusta puhdistamisesta.

LISÄTIETOJA:

Medialle

ylitarkastaja Meiju Heikkinen, p. 0295 016 382
aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564
(lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme