Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto seuraa tiiviisti epidemiatilannetta

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei tällä hetkellä ole valmistelemassa päätöksiä yleisötilaisuuksien tai tilojen käytön rajoittamisesta, mutta epidemiatilanteen kehittymistä seurataan tarkasti koko ajan. Kohdennettuja rajoituksia voidaan määrätä, jos ne arvioidaan välttämättömiksi. Myös kunnat voivat päättää paikallisista rajoituksista omilla alueillaan.

Aluehallintovirastolla on edelleen jatkuva valmius tehdä tartuntatautilain mukaisia päätöksiä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten sekä erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytön rajoittamisesta, jos rajoitukset arvioidaan välttämättömiksi keinoiksi hillitä epidemian leviämistä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei toistaiseksi ole valmistelemassa uusia päätöksiä. Epidemiatilannetta seurataan jatkuvasti yhteistyössä alueellisten koronakoordinaatioryhmien kanssa. Myös kunnilla on mahdollisuus määrätä paikallisia rajoituksia. 

 ”Sairaanhoitopiirien tämän viikon tilannekuvien perusteella sairaalahoidon kuormitus on alueella pysynyt ennallaan tai jopa hieman laskenut. Tämän tiedon valossa uusia rajoituksia ei ole arvioitu välttämättömiksi,” kertoo aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Tällä hetkellä koronavirustartuntoja on voitu jäljittää perhepiirin ja yksityiselämän lisäksi pääasiassa ravintoloihin, ja asiantuntijanäkemykset ovat puoltaneet ravintolatoiminnan rajoittamisen ensisijaisuutta. Ravintolatoiminnan rajoituksista päättää valtioneuvosto.

Iso osa tartunnanlähteistä jää kuitenkin edelleen selvittämättä, ja ihmisten väliset lähikontaktit aiheuttavat riskin tartuntojen leviämiselle. Jos terveydenhuollon kantokyky uhkaa vaarantua epidemian pahenemisen vuoksi, kokoontumisia tai tilojen käyttöä koskevia alueellisia rajoituksia joudutaan jälleen harkitsemaan asiantuntija-arvioihin nojautuen.

Asiantuntijoiden mukaan tartunnoissa korostuu nyt rokottamattomien osuus”, toteaa Nikunen. ”Niin kauan kuin rokotuskattavuus ei ole riittävä, epidemian pahenemisen riski ja sitä myötä uusien rajoitusten mahdollisuus on olemassa.”

Aluehallintovirasto hyödyntää päätöksenteossaan sairaanhoitopiirien ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntemusta. Virasto huomioi myös sosiaali- ja terveysministeriöltä saamansa ohjauksen. Päätösten välttämättömyys arvioidaan näiden tietojen pohjalta. Mahdolliset uudet rajoituspäätökset pyrittäisiin kohdistamaan tarkkarajaisesti sosiaali- ja terveysministeriön viimeisimmän ohjauksen mukaisesti. 

LISÄTIETOJA 

MEDIALLE 

ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592

aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 

(lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö) 

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme