Aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiukentaa koronarajoituksia

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee tiukennuksia alueensa koronarajoituksiin. Päätöksiä kokoontumisrajoituksista, tilojen terveysturvallisen käytön varmistamisesta ja tilojen sulkemisesta on tarkoitus julkaista huomenna eli 4.3.2021. Alla on listattu valmisteilla olevat päätökset ja niiden arvioidut julkaisu- ja voimassaoloajat.

Tiloja suljetaan koko Uudenmaan alueella 8.-14.3. väliseksi ajaksi

Tiloja määrätään suljettavaksi koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tartuntatautilain pykälän 58 g mukaisesti. Päätös tilojen sulkemisesta koskee laajasti niin julkisen kuin yksityisen sektorin toimijoiden seuraavia tiloja:

 • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
 • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
 • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
 • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
 • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
 • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Sisätiloja on kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan edellä mainittuihin henkilömääriin, tilat on suljettava. Tilojen käytössä on huomioitava aina tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta. Jos terveysturvallisuudesta ei ole mahdollista huolehtia, tilaa ei voi käyttää.

Lisäksi muuten suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Tällä hetkellä vastaava päätös tilojen sulkemisesta on voimassa pääkaupunkiseudulla eli Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan alueella sekä Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan alueella. https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69902433

Koko HUS-aluetta koskeva päätös tilojen sulkemisesta on tarkoitus julkaista aluehallintoviraston verkkosivuilla 4.3.2021, ja se olisi voimassa 8.-14.3.2021.

Myös yläkoulujen tiloja määrätään suljettavaksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee päätöksiä, joilla oppilaitosten tilat suljetaan valtioneuvoston linjauksen mukaisesti 8.-28.3.2021 väliseksi ajaksi. Päätös koskee perusopetuksen yläkouluja. Tilat suljetaan tartuntatautilain pykälän 58 perusteella. Opetuksen järjestäjä eli käytännössä kunta tekee tarvittavat perusopetuslain mukaiset päätökset, joilla yläkoululaisten opetus siirretään etäopetukseen. Tilojen sulkemispäätös ei koske alakoululaisia. Myös esimerkiksi erityisen tuen oppilailla opetus jatkuu lähiopetuksena. 2. asteen opetus voidaan järjestää etäopetuksena ilman aluehallintoviraston päätöstä oppilaitosten tilojen sulkemisesta.

Oppilaitosten tilat määrätään suljettavaksi koko Etelä-Suomen alueella eli Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla.

Päätökset oppilaitosten tilojen sulkemisesta on tarkoitus julkaista aluehallintoviraston verkkosivuilla torstaina 4.3.2021, ja ne olisivat voimassa 8.-28.3.2021.

Toimijoiden on varmistettava, ettei lähikontakteja synny

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee epidemian leviämisvaiheessa oleville alueille eli Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille päätöstä, jonka mukaan toimijoiden täytyy varmistaa, että osallistujien tai asiakkaiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää.

Päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d ja koskee laajalti sekä julkista että yksityistä sektoria eli seuraavia toimijoita:

 • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
 • yksityiset elinkeinonharjoittajat
 • kunnat ja kuntayhtymät
 • uskonnolliset yhdyskunnat
 • julkisoikeudelliset laitokset.

Päätös koskee näiden toimijoiden sisätiloja, joissa on samanaikaisesti yli kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista, yksityis- tai perhe-elämää eikä ravintoloiden toimintaa.

Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Toimijat voivat määritellä keinot tähän itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.

Tällä hetkellä vastaava päätös lähikontaktien välttämisen varmistamisesta on voimassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Lisätietoa tiedotteesta: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69901946

Päätökset lähikontaktien välttämisen varmistamisesta Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla on tarkoitus julkaista aluehallintoviraston verkkosivuilla torstaina 4.3.2021, ja ne olisivat voimassa 5.-31.3.2021.

Kokoontumisrajoituksia tiukennetaan - koko Etelä-Suomeen voimaan enintään kuuden henkilön rajoitus

Tällä hetkellä suurimmassa osassa Etelä-Suomen aluetta on voimassa aluehallintoviraston määräys, jonka mukaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten enimmäisosallistujamäärä on kymmenen henkilöä - Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella raja on kuusi henkilöä. Aluehallintovirasto suosittelee kaikilla alueilla välttämään pieniäkin kokoontumisia aina kun se on mahdollista. Voimassa olevat kokoontumisrajoitukset on listattu aluehallintoviraston verkkosivuilla: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta#item-FkUhWGKAqmTQ-48342503

Kokoontumisrajoituksia tiukennetaan Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla enintään kuuteen henkilöön. Päätökset on tarkoitus julkaista torstaina 4.3.2021, ja ne olisivat voimassa 5.-31.3.2021.

Rajoitusten tavoitteena lähikontaktien vähentäminen ja koronaviruksen leviämisen estäminen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että tautitilanne on alueella erittäin vakava ja herkästi leviävät virusmuunnokset lisäävät entisestään riskiä tilanteen nopealle pahenemiselle. Viruksen leviämisen torjunta lähikontakteja rajoittamalla ja hygieniaohjeita noudattamalla on nyt keskeistä - ja jokaisen toimijan ja yksilön vastuulla. Kaikkia voimassa olevia viranomaisten rajoituksia, suosituksia ja ohjeita on jokaisen syytä osaltaan noudattaa.

Päätösten lopullinen julkaisuaikataulu saattaa vielä muuttua. Päätösten valmistelu ruuhkauttaa aluehallintoviraston asiantuntijoita ja johtoa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa lisää, kun päätökset julkaistaan verkkosivuilla, ja vastaa mahdollisiin median kysymyksiin sen jälkeen tiedotteissa annettujen yhteystietojen mukaisesti. Suosittelemme myös tutustumaan verkkosivujemme usein kysyttyä koronasta -osioon: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket upphäver stängningsbeslutet för motions- och rekreationsutrymmen i Päijänne-Tavastland - utrymmena kan öppnas 21 april men säkerhetsåtgärder ska vidtas20.4.2021 14:02:29 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland upphäver beslutet som förordnade att bland andra utrymmen för motion och rekreation i Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts område ska hållas stängda till den 28 april 2021. Utrymmena kan öppnas för kunder onsdagen den 21 april, men vid användningen av utrymmena ska hygienkraven uppfyllas och säkerställas att deltagarna kan hålla säkert avstånd.

Aluehallintovirasto kumoaa liikunta- ja virkistystilojen sulkupäätöksen Päijät-Hämeessä - tilat voi avata 21.4., mutta turvatoimia on noudatettava20.4.2021 14:00:37 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa päätöksen, jolla se määräsi mm. liikunta- ja virkistystiloja suljettavaksi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella 28.4.2021 asti. Tilat voi avata asiakkaille keskiviikkona 21.4., mutta tilojen käytössä on noudatettava hygieniavaatimuksia ja varmistettava, että osallistujilla on mahdollisuus säilyttää turvavälit.

Itä-Savossa on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, muualla Itä-Suomessa rajoitus on 20 henkilöä20.4.2021 08:00:27 EEST | Tiedote

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitukset jatkuvat Itä-Suomen alueella. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueilla on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla on kielletty yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Määräykset ovat voimassa 23.4. - 22.5.2021.

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetstider och ackordslön för utländska säsongsarbetare20.4.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetsplatser inom jordbruk, som använder utländsk säsongsarbetskraft. Under den kommande skördesäsongen kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt bokföringen av arbetstider och åt ackordsprissättningen. Vid den övervakning som genomfördes i fjol hade två tredjedelar av inspektionsobjekten försummat arbetstidsbokföringen. Hälften hade lönerelaterade brister.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme