Ilmarinen

Etelä-Suomen nuoret kiinnostuneimpia muuttamaan ulkomaille töiden perässä

Jaa

Ammattiin valmistuvilla nuorilla on luja usko tulevaisuuden työmarkkinoihin. Työn merkitys on myös muuttunut: työn tekeminen koetaan tärkeäksi osaksi hyvää elämää.

Eteläsuomalaisilla nuorilla on maan korkein valmius muuttaa ulkomaille työn perässä. Jopa 54 prosenttia 17–29-vuotiaista, ammattioppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa opiskelevista nuorista kertoo olevansa valmis vaihtamaan kotimaata, jos töitä ei löydy Suomesta. Muualla Suomessa luku vaihtelee 40–48 prosentin välillä. Tämä selviää Ilmarisen Taloustutkimuksella teettämästä nuorten työelämätutkimuksesta.

– Linkit kansainväliseen kauppaan ovat Etelä-Suomessa tiiviit ja vahvat. Iso osa muun maalaisista työntekijöistä työllistyy Etelä-Suomessa, jolloin kansainvälisyys on luontevampaa ja helpompaa. Kynnys ulkomaille muuttamiselle on siksi pienempi kuin muualla, sanoo Ilmarisen tutkimusjohtaja Tomi Hussi.

Vahva usko työllistymiseen

Ammattiin opiskelevilla on vakaa usko tulevaisuuteen. Valtaosa vastaajista (78 %) uskoo löytävänsä oman alan töitä, kun vastaava luku oli viime vuonna 66.

– Opinnoissa onnistumisen edellytys on, että uskoo työllistymiseen. Substanssiosaaminen on edelleen tärkeää, vaikka koulutusalan voi myös nähdä välineenä tiedonkäsittelyvalmiuksien kerryttämiseen. Näin oman alan töitä ei nähdä enää niin kapeasta näkökulmasta, sanoo Hussi.

Jos oman alan töitä ei kuitenkaan löydy, 75 prosenttia eteläsuomalaisista ammattiin valmistujista kokee olevansa valmiita uudelleenkouluttautumaan. Muita kuin oman alan töitä on valmiita tekemään jopa 93 prosenttia.

– Ammattiin opiskelevat ovat työelämän suhteen realisteja. Työelämä muuttuu nopeammin kuin aiemmin. Nuoret haluavat säilyttää työmarkkinakelpoisuutensa ja olla kiinnostavia toimijoita työmarkkinoilla. He ymmärtävät uudet mahdollisuudet paljon paremmin kuin keski-ikäiset.

Työn merkitys on muuttunut

Työn tekoon kannustavat eniten työilmapiiri ja työn sisältö, vähiten asema. Palkka on kahdeksasta motivaatiotekijästä sijalla viisi. Työnhaussa uskotaan puolestaan oman persoonaan. Työssä jaksamisessa auttavat eniten avoin ja kannustava ilmapiiri sekä hyvä esimies, vähiten säännölliset työajat.

Yrittäjyydessä nuoria kiinnostaa erityisesti työn itsenäisyyteen liittyvät asiat. Rahan merkitys yrittäjäksi ryhtymisessä on selvästi laskenut.

Eteläsuomalaisista ammattiin valmistuvista 73 prosenttia kävisi mieluummin töissä kuin nostaisi yhteiskunnan tukia, vaikka palkka olisi pienempi kuin maksettavat tuet yhteensä. Valtakunnallinen luku on hieman korkeampi, 76 prosenttia. Tutkimustulosten valossa nuorten suhtautuminen tulevaan työelämään on erittäin positiivinen, arvioi Tomi Hussi.

– Vastauksista kuultaa läpi työn merkityksen muuttuminen. Nuoret näkevät työn tärkeänä osana hyvää elämää. Koulutuksella, uralla ja työllä on iso painoarvo koko elämän merkityksellisyyden rakentamisessa. Työn tekeminen on arvo sinänsä.

Tätä mieltä ammattiin valmistuvat ovat Etelä-Suomessa

  • 78 % uskoo löytävänsä oman alan töitä. Koko Suomen vastaava luku on 82 %.
  • Jos oman alan töitä ei löydy, 93 % eteläsuomalaisista on valmiita tekemään muita kuin oman alan töitä, 75 % on valmiita kouluttautumaan uudelleen uuteen ammattiin.
  • Vastaajista 77 % on valmiita muuttamaan toiselle paikkakunnalle työn perässä ja ulkomaille 54 %.
  • Yrittäjäksi ryhtymisessä eteläsuomalaisia houkuttaa eniten työn itsenäisyyteen liittyvät asiat. Aiempina vuosina työn mielekkyys ja mahdollisuus toteuttaa omia ideoita ovat pitäneet ykköspaikkaa. Rahan merkitys yrittäjäksi ryhtymisessä on selvästi laskenut.
  • Etelä-Suomessa yhteisyrittäjyys kiinnostaa noin kahta kolmasosaa vastaajista ja yksinyrittäjyys noin kolmannesta. Työnantajana toimiminen kiinnostaa vain 49 % vastaajista, kun muualla Suomessa luku on yli 50 %.
  • Työntekoon kannustavat eniten työilmapiiri ja työn sisältö, vähiten asema.
  • Työssä jaksamisen kannalta merkittävimpiä asioita ovat avoin ja kannustava työilmapiiri, hyvä esimies ja työn sisältö.

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen teetti nuorten työelämätutkimuksen Taloustutkimuksella. Puhelinhaastatteluna toteutettuun tutkimukseen vastasi 400 ammattioppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa opiskelevaa 17–29-vuotiasta nuorta ympäri Suomen. Etelä-Suomesta kyselyyn vastasi 100 henkilöä. Tutkimus on toteutettu vuosittain vuodesta 2015 alkaen (vuosina 2015–2017 tutkimuksen teetti Etera, joka yhdistyi vuodenvaihteessa Ilmariseen).

 

Miten eri alueet eroavat toisistaan, mitä mieltä nuoret ovat valtakunnallisesti?

Tutustu tuloksiin osoitteessa ilmarinen.fi/uutishuone.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme 1,2 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on 47 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarinen’s Interim Report 1 January–31 March 2019: Return on investments 4.6%, updated strategy aims to make Ilmarinen most attractive working life partner29.4.2019 11:11:42 EESTTiedote

Premiums written for January–March stood at EUR 1.5 billion. Measured in premiums written, the customer base grew by EUR 60 million. Pensions were paid in a total amount of EUR 1.5 billion to 460,000 pension recipients. In January–March, the return on Ilmarinen’s investment portfolio was 4.6 per cent (–0.1 per cent in Q1 2018), i.e. EUR 2.1 billion. At the end of March, the market value of investments stood at EUR 47.4 billion (31 Dec 2018: EUR 46.0 billion).

Ilmarinens delårsrapport 1.1-31.3.2019: Placeringsintäkterna 4,6 %, enligt bolagets uppdaterade strategi är målet att vara den mest tilltalande samarbetspartnern i arbetslivet29.4.2019 11:08:58 EESTTiedote

Premieinkomsten uppgick under början av året till 1,5 miljarder euro. Mätt enligt premieinkomsten ökade kundbeståndet med cirka 60 miljoner euro. Pensioner utbetalades för sammanlagt 1,5 miljarder euro till 460 000 pensionstagare. Ilmarinens placeringsportfölj gav i januari–mars en avkastning på 4,6 procent (-0,1 procent 1.1–31.3.2018), dvs. 2,1 miljarder euro. Placeringarnas marknadsvärde uppgick vid utgången av mars till 47,4 miljarder euro (46,0 miljarder euro 31.12.2018).

Ilmarisen osavuosiraportti 1.1.-31.3.2019: Sijoitustuotto 4,6 %, päivitetyn strategian tavoitteeksi vetovoimaisin työelämän kumppani29.4.2019 11:05:14 EESTTiedote

Alkuvuoden vakuutusmaksutulo oli 1,5 miljardia euroa. Asiakaskanta kasvoi maksutulolla mitattuna 60 miljoonaa euroa. Eläkkeitä maksettiin yhteensä 1,5 miljardia euroa 460 000 eläkkeensaajalle. Ilmarisen sijoitussalkku tuotti tammi-maaliskuussa 4,6 prosenttia (-0,1 prosenttia 1.1.-31.3.2018) eli 2,1 miljardia euroa. Sijoitusten markkina-arvo oli maaliskuun lopussa 47,4 miljardia euroa (46,0 miljardia euroa 31.12.2018).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme