Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

ETL ja MTK: Ruokaviennin alasajo keskeytettävä

Jaa
Elintarviketeollisuusliitto ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ovat huolissaan siitä, että ruokaviennin erillisrahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa. Järjestöt vaativat, että työ- ja elinkeinoministeriö keskeyttää ruokavientiohjelman alasajon.
Kuva: MTK
Kuva: MTK

Food from Finland -ohjelma on elintarvikesektorille kriittinen peruspalvelu. Ohjelman alasajo pitää keskeyttää ja jatkaa sitä väliaikaisjärjestelyin vuodelle 2024 niin, että elintarvikeviennin pitkäaikaisesta järjestelystä voidaan sopia seuraavan hallituskauden alussa, vaativat ETL ja MTK yhteisessä kirjeessään elinkeinoministeri Mika Lintilälle ja maa- ja metsätalousministeri Antti Kurviselle. Kirje toimitettiin ministereille keskiviikkona. Sen allekirjoittajina ovat ETL:n toimitusjohtaja Mikko Käkelä ja MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Vientiohjelman alasajon vuoksi vuodelle 2024 ei enää suunnitella toimintaa ja esimerkiksi yritysten varaukset tärkeille elintarvikemessuille jäävät tekemättä. Kriittisen infran alasajo tässä vaiheessa poistaa seuraavalta hallitukselta keskeisen työkalun edistää ruokavientiä. Lisäksi Food from Finland -ohjelman alasajon seurauksena henkilöstö hakeutuu muihin tehtäviin ja vuosien myötä ruokaviennistä kertynyt osaaminen häviää.

Viime vuosina on usein todettu, että ruokavienti on keskeinen keino parantaa suomalaisen ruokaketjun kannattavuutta alkutuotannosta elintarviketeollisuuteen. Yhteinen ruokapöytä -foorumin teettämät selvitykset ja toimeenpano-ohjelma korostavat viennin merkitystä kotimaisen ruokaketjun tulevaisuuden mahdollistajana.

Myös meneillään olevissa vaalikampanjoissa korostuu kaikkien eduskuntapuolueiden yhteinen näkemys siitä, että seuraavalla hallituskaudella ruokavientiä tukevia toimia pitää lisätä sekä kotimaisen ruokajärjestelmän kannattavuuden että kansantalouden tukemiseksi.

Ruokavientiä palveleva julkinen infrastruktuuri koostuu vientiä mahdollistavista ja viennin lisäämistä tukevista palveluista. Viennin mahdollistajiin kuuluvat Ruokaviraston, Food from Finland -ohjelman ja maatalousattaseoiden palvelut. Kaikkien näiden rahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa.

ETL:n ja MTK:n vetoomus nettisivuillamme https://www.mtk.fi/-/ruokavienti-alasajo

Lisätietoa:
ETL:n Toimitusjohtaja Mikko Käkelä, puh. 040 560 7569, mikko.kakela@etl.fi
ETL:n Toimialapäällikkö Marika Säynevirta, puh. 040 736 2077, marika.saynevirta@etl.fi
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, 050 341 3167, juha.marttila@mtk.fi
MTK:n elinvoimajohtaja Päivi Nerg, 040 842 9810, paivi.nerg@mtk.fi
MTK:n johtaja (ruokavienti) Thimjos Ninios, 045 264 7131, thimjos.ninios@mtk.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: MTK
Kuva: MTK
Lataa
Kuva: Venti Views
Kuva: Venti Views
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:lta vahva tuki parlamentaarisen maataloustyöryhmän suosituksille29.3.2023 10:28:47 EEST | Tiedote

MTK kiittää eduskunnan parlamentaarista maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmää alan keskeisten ongelmien tunnistamisesta sekä esityksistä niiden korjaamiseksi. Arviointiryhmä julkisti loppuraporttinsa keskiviikkona. ”On arvokasta, että kaikissa eduskuntapuolueissa nähdään politiikan ja ruokamarkkinoiden muutostarpeet. Raportti antaa vahvan perustan tulevan hallituksen maatalouspolitiikalle”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Metsänomistajien luottamus talouteen kääntyi positiiviseksi27.3.2023 11:55:38 EEST | Tiedote

Metsänomistajien luottamus talouteen on uudistetun Metsätutka-kyselyn mukaan parantunut, mutta toisaalta metsää omistavien maanviljelijöiden oma taloudellinen tilanne nähdään edelleen alhaisena. Alle kolmasosalla metsänomistajista oli puunmyyntiaikeita tälle vuodelle, kun taas aktiiviviljelijöistä jopa yli puolella oli puunmyyntiaikomuksia. Metsänomistajat odottavat puun hinnan nousun jatkuvan edelleen.

MTK:n metsäpoliittiset ilmastokeinot tarjoavat konkretiaa hiilinielukeskusteluun – Monipuoliset panostukset metsiin kannattavat24.3.2023 13:53:43 EET | Tiedote

MTK julkaisi tammikuussa metsäpoliittiset ilmastokeinonsa. Värikäs hiilinielukeskustelu on noussut vaalikevään alla valtakunnalliseksi pääpuheenaiheeksi ja keskustelu jatkuu pitkään vaalien jälkeen. ”Metsän hakkuiden rajoittamiselle varsinkaan yksityismetsissä ei ole perusteita. Kaikkien vastuulla on kuitenkin metsänhoidon laatuloikka”, valtakunnallisilla yhteismetsäpäivillä puhunut MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola korosti.

Kievari Rantapirtti Jämsästä valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi - Vuoden Kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustuksen sai Leppävirran Niemilomat22.3.2023 20:30:00 EET | Tiedote

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry valitsi Kievari Rantapirtin Vuoden 2023 Kellokkaaksi. Kievari Rantapirtti sijaitsee luonnonkauniissa keskisuomalaisessa erämaisemassa Koskenpäällä, Salosveden rannalla Jämsässä. Rantapirtin matkailupalveluja ovat majoitus, ruoka ja pitopalvelu sekä laaja valikoima aktiviteetteja ja ohjelmapalveluja. - * - * - Vuoden 2023 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus annettiin Leppävirran Niemilomille. Tunnustus annettiin huomionosoituksena aktiivisesta ja eteenpäin katsovasta perheyrityksen kehittämisestä ja uusista palveluideoista, joiden myötä yrityksen toiminta on kasvanut ja kehittynyt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme