Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla kehittää ennustetyötään: robottiekonomisti mukaan ennustetiimiin

Jaa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on käynnistänyt talousennusteiden kehittämiseksi uudenlaisen yhteistyön startup-yhtiö Robonomistin kanssa. Robonomist tuo Etlan kuukausittaiseen Suhdannenäkymät-raporttiin jatkossa data-analytiikkaa ja automatisointia, eli suhdannetyöhön liittyy mukaan robottiekonomisti – osana tiimiä.

Markku Lehmus/ ETLA, Juha Itkonen/Robonomist ja Otto Laosmaa/Robonomist.
Markku Lehmus/ ETLA, Juha Itkonen/Robonomist ja Otto Laosmaa/Robonomist.

Robonomist Oy on helmikuussa 2019 perustettu data-analytiikkaan ja asiantuntijatyön automatisointiin keskittynyt yritys, joka rakentaa ohjelmistorobotteja tuottamaan tietoa päätöksenteon tueksi ja automatisoimaan asi antuntijatehtäviä. Robotit ovat kevyitä, pilvessä eläviä algoritmeja, joiden tehtävinä on esimerkiksi datan haku ja siivoaminen. Robotit osaavat siirtää lopputuloksen helposti esitettävään muotoon ja luoda jatkuvasti päivittyviä asiakirjoja.

-        Pilvi- ja julkaisuteknologia on kehittynyt siihen pisteeseen, että täysin räätälöityjen, dataa hyödyntävien robottien toimittaminen on mahdollista kohtuullisella vaivalla ja pienin kustannuksin. Tulevaisuudessa asiantuntijatyön räätälöity automatisointi tuleekin kasvattamaan työn tuottavuutta merkittävästi, sanovat Robonomistin perustajat Juha Itkonen ja Otto Laosmaa.

Juha Itkonen on aiemmin työskennellyt mm. Suomen Pankissa talouden ennustamisen ja digitalisaation parissa sekä kehittänyt tilasto- ja tietojärjestelmiä.Otto Laosmaa puolestaan on työskennellyt data-analyytikkona Bisnodella riski- ja ennustemallinnuksen parissa.

Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus toivoo robottiekonomistin parhaimmillaan vapauttavan asiantuntijatyötä rutiininomaisesta datahausta analysointiin ja datan jalostamiseen ennusteeksi.

-        Ensisijainen tarkoitus on käyttää ekonomistin työpanosta mahdollisimman fiksusti, korostaa Etlan Markku Lehmus.

Etla hyödyntää robottiekonomistia aluksi kokeiluluontoisesti kuukausittain ilmestyvän maksullisen Suhdannenäkymät-raportin laadinnassa.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ennustepäällikkö Markku Lehmus, ETLA, p. 044-549 8455, markku.lehmus@etla.fi
Juha Itkonen, Robonomist Oy, 040-7313576, juha@robonomist.com
Otto Laosmaa, Robonomist Oy, 0400-609014, otto@robonomist.com

Kuvat

Markku Lehmus/ ETLA, Juha Itkonen/Robonomist ja Otto Laosmaa/Robonomist.
Markku Lehmus/ ETLA, Juha Itkonen/Robonomist ja Otto Laosmaa/Robonomist.
Lataa
Markku Lehmus/ETLA
Markku Lehmus/ETLA
Lataa
Juha Itkonen/Robonomist
Juha Itkonen/Robonomist
Lataa
Otto Laosmaa/Robonomist
Otto Laosmaa/Robonomist
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Sähkö- ja elektroniikkateollisuus kasvaa taas kohisten28.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

Etlan tänään julkistaman Toimialakatsauksen mukaan sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto kasvaa Suomessa EU-keskiarvoa vauhdikkaammin. Tammi-maaliskuussa alan tuotanto kasvoi 7 prosenttia, kun EU:ssa keskimäärin alan tuotanto hieman väheni. Suomessa vientitilausten arvo nousi samaan aikaan 18 prosenttia. Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotannon kehitys poikkeaa muusta teollisuuden tuotannosta: koko Suomen teollisuuden tuotanto kasvoi tammi-maaliskuussa vain 0,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Etla: Maahanmuuttajien yritykset luovat uusia työpaikkoja, mutta niiden tuottavuus ja palkkataso ovat matalia14.5.2019 06:30:00 EESTTiedote

Maahanmuuttajataustaisessa omistuksessa olevat yritykset Suomessa luovat suhteellisesti muita enemmän uusia työpaikkoja, käy ilmi tänään julkaistusta ETLA-tutkimuksesta. Maahanmuuttajien yritysten tuottavuus ja palkkataso ovat kuitenkin hyvin matalia, mistä syystä niiden vaikutus talouden kasvuun on toivottua vähäisempi. Joidenkin työntekijäryhmien työllistämisessä maahanmuuttajien yrityksillä voi kuitenkin olla merkittävä rooli.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme