Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Päästöt vähenevät vuodessa viitisen prosenttia – Suomen metsämaan nielujen pieneneminen uhkaa hiilineutraalisuustavoitetta

Jaa

Etlan syksyn päästöennusteessa arvioidaan Suomen kasvihuonekaasupäästöjen alenevan keskimäärin viitisen prosenttia vuodessa seuraavan viiden vuoden ajan. Kehitykseen vaikuttavat eniten energiahuollon päästövähennykset. Sitä, paljonko päästöjä pitäisi vähentää hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi, ei Etla nyt arvioi. Syynä on tilastointimuutos, jonka mukaan Suomen maankäyttösektori on muuttunut hiilinielusta päästölähteeksi. Jollei maankäyttösektori palaudu selvästi hiilinieluksi, jää hallituksen tavoite hiilineutraaliudesta saavuttamatta.

Päästöennuste on osa Etlan laajaa suhdanne-ennustetta. Päästöennusteesta vastaa Etlan tutkija ja ennusteryhmän jäsen Ville Kaitila.
Päästöennuste on osa Etlan laajaa suhdanne-ennustetta. Päästöennusteesta vastaa Etlan tutkija ja ennusteryhmän jäsen Ville Kaitila.

Etlan tänään julkistamassa päästöennusteessa arvioidaan Suomen kasvihuonekaasupäästöjen alenevan keskimäärin noin 5 prosenttia vuodessa. Ennuste käsittää vuodet 2022–2026. Suurin vaikutus on energiahuollon päästöjen vähenemisellä sekä teknologisella kehityksellä.

Päästöennuste on osa Etlan laajaa suhdanne-ennustetta. Päästöjen kehitystä ennustetaan Suhdanteessa tehtyjen toimialojen tuotannon ja kotitalouksien kulutuksen määräennusteen sekä muutaman päästöintensiteetin kehitystä kuvaavan teknologiaskenaarion avulla.

Aiemmissa päästöennusteissa Etla on arvioinut, kuinka paljon päästöjä tulisi vuodessa vähentää, jotta Suomen hallituksen hiilineutraalisuustavoite saavutetaan. Tänä syksynä vastaavaa arviota ei poikkeuksellisesti tehdä, koska Tilastokeskuksen julkaisemassa päästöjen pikaennakossa Suomen luonnollinen hiilinielu, eli maankäyttösektori, on muuttunut päästölähteeksi. Metsämaan hiilinielu on uusissa laskelmissa arvioitu aiemmin luultua selvästi pienemmäksi.

Uusi maankäyttösektoria koskeva laskelma muuttaakin hiilinielutavoitteen saavuttamisen edellytykset täysin, huomauttaa ennusteesta vastaava Etlan tutkija Ville Kaitila.

− Koska maankäyttösektori onkin nyt yllättäen päästölähde, emme Etlassa voi laskea päästöuraa, jolla hiilineutraalisuustavoite saavutetaan. Hallituksen tavoite hiilineutraaliudesta vuonna 2035 jää näillä näkymin saavuttamatta, ellei maankäyttösektori palaudu selvästi hiilinieluksi, Kaitila arvioi.

Tilastomuutoksen vuoksi hiilinielun aiempi data ei myöskään näy nyt julkaistuissa päästöennusteen kuvioissa. Historiallinen data päivittyy myöhemmin syksyllä. Kaitilan mukaan epävarmuus maankäyttösektorin tilastoissa aiheuttaa sen, että Suomen todellista kehitystä kohti hiilineutraaliutta on mahdoton arvioida.

− Tässä vaiheessa onkin parempi keskittyä tuotannon ja kotitalouksien aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen seurantaan ja vähentämiseen, hän toteaa.

Ilman teknologista kehitystä, päästöt kasvaisivat

Ilmastopolitiikan talousvaikutuksia tutkitaan Etlassa parhaillaan useammassakin eri tutkimushankkeessa. Hankkeista vastaava tutkimusjohtaja Tero Kuusi huomauttaa, että metsäsektorilla on suuri merkitys ilmastopolitiikan onnistumiselle, kuten myös ympäristöteknologian innovaatioilla. Ilman teknologista kehitystä, päästöt kasvaisivat.

− Suomi on edelläkävijä päästöjen hillinnässä, yhteiskuntamme sopeutumiskyky on vertailuissa hyvä. Monet ilmastonmuutoksen ilmiöt ovat meillä nettopositiivisia pienillä lämpötilamuutoksilla. Epävarmuus vaikutuksista kuitenkin kasvaa, kun ennustettu lämpötila nousee. Se, että pysymme muiden mukana ympäristöteknologisessa kehityksessä, on meille pienenä avotaloutena olennaisen tärkeää, Kuusi korostaa.

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan rahoittamassa hankkeessa Ilmastonmuutoksen kokonaistaloudelliset vaikutukset julkiseen talouteentarkastellaan ilmastomuutoksen vaikutuksia Suomen julkiseen talouteen eri näkökulmista. Etlan, Suomen ympäristökeskuksen ja Demos Helsingin yhdessä toteuttama hanke kokoaa tietoa globaaleista ja paikallisista ilmastoriskeistä skenaarioiksi ja täsmentää niiden vaikutuksia Suomen kansantalouden eri sektoreihin. Etlan Tero Kuusen vetämän hankkeen tulokset valmistuvat vuoden 2022 lopulla.

Liitteet (3 kpl): Etlan syksyn Suhdanteen 2022 päästöennuste (pdf) sekä kuviot Kasvihuonekaasupäästöt toimialoittain ja kotitalouksien kulutuksessa, milj. tonnia & Kasvihuonekaasupäästöennuste ja hiilineutraalisuustavoitteen saavuttaminen, milj. tonnia CO2-ekv.

 

Etlan laaja talousennuste, syksyn Suhdanne 2022 julkaistaan maanantaina 19.9. klo 9.30 Etlan nettisivuilla ja verkkoversiona osoitteessa suhdanne.fi. Julkistustilaisuutta voi seurata myös webinaarina klo 10-11.

Ilmoittaudu julkistustilaisuuteen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Päästöennuste on osa Etlan laajaa suhdanne-ennustetta. Päästöennusteesta vastaa Etlan tutkija ja ennusteryhmän jäsen Ville Kaitila.
Päästöennuste on osa Etlan laajaa suhdanne-ennustetta. Päästöennusteesta vastaa Etlan tutkija ja ennusteryhmän jäsen Ville Kaitila.
Lataa
Tutkija Ville Kaitila. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Tutkija Ville Kaitila. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Lataa
Tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Lataa
Tutkija Ville Kaitila. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Tutkija Ville Kaitila. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Lataa
Tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Lataa
Kasvihuonekaasupäästöt toimialoittain ja kotitalouksien kulutuksessa, milj. tonnia
Kasvihuonekaasupäästöt toimialoittain ja kotitalouksien kulutuksessa, milj. tonnia
Lataa
Kasvihuonekaasupäästöennuste ja hiilineutraalisuustavoitteen saavuttaminen, milj. tonnia CO2-ekv.
Kasvihuonekaasupäästöennuste ja hiilineutraalisuustavoitteen saavuttaminen, milj. tonnia CO2-ekv.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Tuore tutkimus julki: Metsäala merkittävien muutosten edessä jo lähivuosina - varautuminen aloitettava jo nyt28.9.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Metsäala kohtaa merkittäviä toimintaympäristön muutoksia jo vuoteen 2040 mennessä, käy ilmi tänään julkaistusta Euroopan Metsäinstituutin ja Etlan tutkimuksesta. Muutoksiin varautuminen tulisi aloittaa jo nyt paitsi yrityksissä, myös kansallisella tasolla. Tutkimus arvioi, että metsäteollisuuden tuotannon arvonlisä kasvaa tulevaisuudessa, erityisesti jos tuotannon sivuvirtoja pystytään hyödyntämään korkean arvonlisän tuotteiden valmistuksessa. Tämä edellyttää, että puunjalostuksessa syntyviä sivuvirtoja saadaan vapautettua energiantuotannosta. Sivuvirtojen, kuten hakkeen ja sahanpurun, laajempi hyödyntäminen turvaisi myös tuotannon raaka-ainesaannin hakkuiden mahdollisesti vähentyessä tulevaisuudessa.

Etla: talouskasvu nollaan, Suomen talouspolitiikan näkymä hukassa19.9.2022 09:30:05 EEST | Tiedote

Suomikin ajautuu loppuvuodesta taantumaan, ennustaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Talouskasvu hiipuu tänä vuonna kahteen prosenttiin ja ensi vuonna on luvassa enää nollakasvua. Ennusteen mukaan vienti vilkastuu palveluviennin ansiosta vasta ensi vuonna, mutta samalla yksityisen kulutuksen kasvu kangistuu hintojen noustessa. Inflaatio pysyy korkeana myös ensi vuonna, vaikka hintojen nousu hieman hellittääkin. Talouspolitiikan korjausliike jää vaalien jälkeisen hallituksen tehtäväksi. Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju perää tulevalta hallitukselta pidemmän ajan visiota Suomen talouskehityksen kääntämiseksi.

Muistutuskutsu medialle: Etlan ennuste julki 19.9.15.9.2022 11:10:23 EEST | Tiedote

Ajautuuko Suomi taantumaan ja minkälainen on inflaation kehitys? Miten nouseva energian hinta vaikuttaa talouden näkymiin? Mikä on kotitalouksien ja yritysten tilanne ensi vuonna? Kysymyksiin on luvassa vastauksia, kun Etla julkistaa vuoden 2022 toisen talousennusteensa, syksyn laajan Suhdanteen. Ennuste julkaistaan verkossa klo 9.30 ja sen lukuja käydään tarkemmin läpi klo 10 alkavassa julkistustilaisuudessa, johon on mahdollista osallistua niin paikan päällä kuin etänä webinaarissakin. Aika: Maanantaina 19.9. klo 10–11 Paikka: Etlan Neuvotteluhuone, Arkadiankatu 23 (4.krs) / Teams Webinaarissa tutkimusjohtaja Tero Kuusi ja ennustetiimi esittelevät Etlan syksyn 2022 suhdanne-ennusteen luvut ja arviot. Läsnä kommentoimassa ja kysymyksiin vastaamassa ovat myös Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä ennusteryhmän tutkijat Birgitta Berg-Andersson, Päivi Puonti ja Ville Kaitila. Tilaisuuden ohjelma: 10.00–10.10 Ajankohtaista taloudesta / toimitusjohtaja Aki Kangasharju 10.10–10.40 Suhd

Kutsu medialle: Etlan ennuste julki 19.9.9.9.2022 11:16:00 EEST | Tiedote

Ajautuuko Suomi taantumaan ja minkälainen on inflaation kehitys? Miten nouseva energian hinta vaikuttaa talouden näkymiin? Mikä on kotitalouksien ja yritysten tilanne ensi vuonna? Kysymyksiin on luvassa vastauksia, kun Etla julkistaa vuoden 2022 toisen talousennusteensa, syksyn laajan Suhdanteen. Ennuste julkaistaan verkossa klo 9.30 ja sen lukuja käydään tarkemmin läpi klo 10 alkavassa julkistustilaisuudessa, johon on mahdollista osallistua niin paikan päällä kuin etänä webinaarissakin. Aika: Maanantaina 19.9. klo 10–11 Paikka: Etlan Neuvotteluhuone, Arkadiankatu 23 (4.krs) / Teams Webinaarissa tutkimusjohtaja Tero Kuusi ja ennustetiimi esittelevät Etlan syksyn 2022 suhdanne-ennusteen luvut ja arviot. Läsnä kommentoimassa ja kysymyksiin vastaamassa ovat myös Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä ennusteryhmän tutkijat Birgitta Berg-Andersson, Päivi Puonti ja Ville Kaitila. Tilaisuuden ohjelma: 10.00–10.10 Ajankohtaista taloudesta / toimitusjohtaja Aki Kangasharju 10.10–10.40 Suhd

Etla: Sähkökriisiin avuksi kohdennettu tuki ja tarjonnan lisäys, markkinoihin puuttumista tulisi välttää1.9.2022 06:30:00 EEST | Tiedote

Parhaimpia ehdotettuja keinoja sähkökriisin helpottamiseksi olisivat kohdennettu ja määräaikainen tuki haavoittuvimmassa asemassa oleville sekä kannusteiden luominen kaikille kotitalouksille sähkön säästämiseen. Lisäksi tarjontaa tulisi lisätä niin paljon kuin mahdollista, ilmenee tuoreesta Etla Muistiosta, jossa on tarkasteltu sähkömarkkinoita ja arvioitu toimia lievittää sokin vaikutuksia kotitalouksille. Markkinamekanismiin puuttuminen voi sen sijaan aiheuttaa nykytilanteessa lisää epävarmuutta ja tulla siten kalliiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme