Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

ETLA-selvitti: Miksi talousennusteet menivät pieleen?

Jaa
Lähes kaikki talousennustajat – myös Etla – aliarvioivat kasvun näkymiä vuosina 2016-2017 ja yliarvioivat niitä vuosina 2014-2015. Talous elpyi hitaammin kuin arvioitiin. Kun elpyminen lopulta käynnistyi, sen voimaa ei osattu ennustaa. Etlan osalta pääsyy vuoden 2017 virheeseen oli vientimarkkinoiden kasvun aliarviointi.

Etla on selvittänyt omalta osaltaan sitä, miksi viime vuosien kasvuennusteet osuivat varsin huonosti kohdalleen. ”Etlan suhdanne-ennusteiden ennustevirheet vuosina 2014-2017” (ETLA Muistio 63) on tutkimusjohtaja Markku Kotilaisen ja koko Etlan ennusteryhmän tuottama selvitys.

-        Julkisuudessa on käyty keskustelua ennustelaitosten virheistä. Halusimme omalta osaltamme valaista, mitkä olivat ne tekijät, jotka aiheuttivat ennustevirheitä. Selvitys on tehty, jotta paremmin ymmärrettäisiin ennusteeseen vaikuttavia tekijöitä ja jotta ennusteet jatkossa olisivat entistä tarkempia, perustelee Markku Kotilainen. 

Selvityksen mukaan ennustevirheet ovat suurelta osin johtuneet kansainvälistä talouskehitystä koskeneista arviointivirheistä, joita tekivät myös kansainväliset organisaatiot kuten OECD, IMF ja EU-komissio. Virheet ovat sitä suurempia, mitä varhaisemmin ennuste on laadittu. Erityisen selvä kansainvälisen talouskehityksen ennustevirhe tapahtui vuonna 2017, mikä selittää pääosan Suomen bkt:n vuoden 2017 ennustevirheestä. Kilpailukyvyn paraneminen on myös tukenut Suomen vientiä ennustettua vahvemmin.  

-        Kiky-sopimus kohensi selvästi viennin kannattavuutta vuonna 2017 ja myös paransi investointi-ilmapiiriä. Tätä ei tietenkään varhaisissa ennusteissa voitu ottaa huomioon, huomauttaa tutkimusjohtaja Markku Kotilainen.

Liiallinen pessimismi oli monen asian summa

Investointien kehitystä yliarvioitiin vuosia 2014 ja 2015 koskeneissa ennusteissa.  Vuosien 2016 ja 2017 ennusteissa taas oltiin investointien suhteen liian pessimistisiä. Selvityksessä todetaan investointien ennustamisen olevan vaikeaa mm. siksi, että toteutuneiden investointien vaihtelu on suurta. Investoinnit riippuvat paljon yritysten odotuksista, joiden muutoksia on vaikea ennakoida.

Etlassa investointien ennakointia onkin nyt pyritty parantamaan mm. suurten investointihankkeiden systemaattisella seurannalla.

Kiinan pörssiromahdus vuodenvaihteessa 2015-2016 synnytti epävarmuutta koko maailmassa. Toteutunut talouskehitys heikkeni ja maailmantalouden ennusteita alennettiin yleisesti. Näistä tekijöistä löytyy pääsyy Etlankin vuosia 2016 ja 2017 koskeneiden varhaisten ennusteiden liialliselle pessimismille. Käännepisteen arviointia vaikeutti se, että ennusteissa käytettyjä tilastoja tarkistettiin samanaikaisesti tuntuvasti viranomaisen toimesta.

Selvitys nostaa erikseen esille myös sen, miten kotimaisen kysynnän ennustamista on vaikeuttanut säästämisasteen sukeltaminen negatiiviseksi. On vain ajan kysymys, milloin kotitaloudet alkavat lisätä säästämistään, tutkijat huomauttavat. Siihen vaikuttavat niin kotitalouksien luottamuksen kuin korkojen ja Suomen vientimarkkinoidenkin kehitys.

Birgitta Berg-Andersson, Ville Kaitila, Hannu Kaseva, Markku Kotilainen, Markku Lehmus: Etlan suhdanne-ennusteiden ennustevirheet vuosina 2014-2017. ETLA Muistio 63.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Vihreiden tukien osuus noussut Suomen yritystukikannassa, mutta suurimmat tuet maksetaan yhä päästöjä aiheuttaville toiminnoille22.4.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomessa on maksettu vuosina 2020–2023 keskimäärin yli miljardin euron edestä suoria yritystukia. Vuositasolla kasvihuonepäästöjä kasvattavien, ns. ruskeiden tukien osuus on ollut joka vuosi vihreitä tukia suurempi, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Ruskeita tukia on maksettu vuosina 2020–2022 keskimäärin 140 miljoonan euron edestä. Samaan aikaan päästöjä vähentävien vihreiden tukien määrä – vaikkakin kasvussa – jää noin puoleen tästä. Myös tki-tukien vuosittain maksettu määrä jää ruskeita tukia pienemmäksi.

Etla: Osa-aikatyö Suomessa kasvaa ja tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät edelleen17.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomessa tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät todennäköisesti edelleen tulevaisuudessa, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä. Kehitykseen vaikuttavat osa-aikatyöllisyyden yleinen kasvu sekä julkisen sektorin, erityisesti terveyspalvelujen, kasvava työnkysyntä. Osa-aikaisten määrä on kasvanut vuodesta 2015 vuoteen 2023 kolmanneksella, kun samaan aikaan kokoaikaisten osuus on noussut vain nelisen prosenttia.

Etla: Verotuksen painopiste tukemaan kasvua15.4.2024 11:33:31 EEST | Tiedote

Etlan ehdotus toimenpiteiksi Suomen talouden kurssin muuttamiseksi eli Suomen pelastuspaketti sisälsi laajan joukon pitkän aikavälin rakenteellisia uudistuksia, mutta myös lyhyen aikavälin toimia, joilla verotuksen rakennetta saataisiin muutettua kasvua tukevaan suuntaan. Toimet muodostavat kokonaisuuden, jonka avulla verotuksen painopiste siirtyy kohti kasvua vähemmän haittaavia veromuotoja, arvioi tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Etla ennustaa: käänne talouteen jo loppuvuodesta - “hallituksen investointipaketista pitäisi luopua”26.3.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ennustaa suhdanteen kääntyvän jo loppuvuodesta, mutta lähivuosien talouskasvu jää vaatimattomaksi. Heikko alkuvuosi painaa kuluvan vuoden talouskasvun 0,3 prosenttiin. Ensi vuonna bkt:n kasvu yltää jo 1,4 prosenttiin. Investoinnit kääntyvät tänä vuonna vaatimattomaan mutta laaja-alaiseen kasvuun ja Suomen vienti alkaa palautua. Työttömyysaste nousee vielä tänä vuonna, mutta laskee ensi vuonna. Kuluttajahintainflaatio pysyy matalana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye