Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Jaa

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan tänään julkaisemasta tutkimuksesta.

Tutkimusneuvonantaja Jukka Lassilan keskiviikkona 21.2. julkaistu tutkimus ”Aggregate risks, intergenerational risk-sharing and fiscal sustainability in the Finnish earnings-related pension system” (ETLA Working Paper 57) arvioi, kuinka hyvin työeläkemaksuja voidaan pitää ajallisesti vakaina ja pitkän ajan rahoituksen kannalta riittävinä.

Vuoden 2017 eläkeuudistuksessa asetettiin tavoitteeksi tasainen ja tarkoituksenmukainen maksukehitys sekä etuuksien ja niiden rahoituksen turvaaminen myös pitkällä aikavälillä. Tutkimuksen mukaan tavoitteen toteutumiseen täytyy suhtautua realistisesti. Etlan Jukka Lassila muistuttaa, että järjestelmän rahoitukseen kohdistuu suuria riskejä, jotka liittyvät väestökehitykseen, talouskasvuun ja sijoitusten tuottoon. Ennusteet ovat pohjana arviolle tasaisesta ja riittävästä maksutasosta.

-        Maksujen täysi vakaus on mahdotonta, koska käsitys sopivasta maksutasosta perustuu pitkälle tulevaisuuteen ulottuviin arvioihin ja ennusteisiin, joita joudutaan muuttamaan. Kun talous- ja väestöprojektiot ajan mittaan muuttuvat, muuttuu myös arvio eläkemaksujen riittävyydestä väistämättä, hän toteaa.

Suomen työeläkejärjestelmä on Lassilan mukaan nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin. Etuuksien määräytyminen ansioiden mukaan on selkeää ja sääntöihin on luotu merkittävää automatiikkaa elinajan odotettavissa olevan pidentymisen varalta. Hyvästä lähtötilanteesta huolimatta eläkeuudistuksia on odotettavissa tulevaisuudessakin, Lassila muistuttaa.

-        Järjestelmän rahoitus on alttiina suurille talous- ja väestöriskeille. Eläkeuudistukset eivät tulevaisuudessakaan ole poikkeus, ne ovat sääntö, hän arvioi.

Jukka Lassila on tutkinut sukupolvien välistä tulonjakoa vertaamalla työurien aikaisia eläkemaksuja myöhemmin saataviin eläke-etuuksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti vuosina 2000-2004 syntynyttä ikäluokkaa, joka on lähivuosina tulossa työmarkkinoille. Työeläkejärjestelmä ei ole heille yhtä antelias kuin se oli 1940- ja 1950-luvuilla syntyneille. Verrattuna myöhempiin ikäluokkiin tilanne on kuitenkin auki. Lassilan mukaan nuoret ikäluokat hyötyvät suuresti aiempien ikäryhmien kartuttamista eläkerahastoista, mutta voivat toisaalta perustellusti soimata vanhempia siitä, etteivät nämä korottaneet eläkemaksuja aiemmin ja keränneet vielä suurempia rahastoja.

Jukka Lassila: Aggregate risks, intergenerational risk-sharing and fiscal sustainability in the Finnish earnings-related pension system. ETLA Working Paper 57

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla ja Tilastokeskus kehittävät menetelmiä lyhyen aikavälin ennustamiseksi21.1.2019 12:56Tiedote

Tilastokeskus on yhdessä Etlan kanssa kehittänyt kansantalouden tuotantoa kuvaavan kokeellisen pikaestimaatin, jossa on hyödynnetty ns. nowcasting-mallia eli lyhyen aikavälin ennustemallia. Tiedot eivät ole Tilastokeskuksen virallisia tilastoja vaan osa kehittämisvaiheessa olevia kokeellisia tilastoja. Nowcasting eli reaaliaikainen talousindikaattorimittaus voi parhaimmillaan lyhentää nykyisiä suhdannetilastojen julkaisuviiveitä merkittävästi.

Etla: työmarkkinoille lisää joustoa ja sosiaaliturvaan elinkaariajattelua8.1.2019 10:00Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi, että Suomen talous voi tulevalla hallituskaudella yltää noin kahden prosentin vuotuiseen kasvuvauhtiin. Siihen pääsemiseksi tarvitaan työllisyysasteen nousu noin 75 prosentin tasolle vuoteen 2023 mennessä. Tavoite on realistinen, mutta vaativa. Tänään julkaistussa muistiossa Etla tarkastelee tulevan hallituskauden talouspolitiikan tavoitteita ja esittää suosituksensa keskeisiksi politiikkalinjauksiksi.

Etla: Trumpin kauppapolitiikka uhkaa viedä työpaikkoja Suomestakin28.11.2018 08:00Tiedote

Presidentti Donald Trumpin kauppapolitiikan vaikutukset voivat tuntua Suomessakin, jos kaikki uhatut tullit toteutuvat. Etlan tänään julkistamien laskelmien mukaan vaikutukset Suomen bkt:hen tai työllisyyteen jäävät suhteellisen pieniksi, mutta erityisen vahingollisia Suomen autoteollisuudelle olisivat mahdolliset tullit autoille ja autojen osille. Jos autotullit toteutuisivat, työllisyysvaikutus olisi arviolta -12 prosenttia eli uhattuna olisi liki 900 työpaikkaa. Uusista lisätulleista suurin vaikutus EU:hun ja myös Suomeen on Yhdysvaltojen asettamilla teräs- ja alumiinitulleilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme