Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Jaa

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan tänään julkaisemasta tutkimuksesta.

Tutkimusneuvonantaja Jukka Lassilan keskiviikkona 21.2. julkaistu tutkimus ”Aggregate risks, intergenerational risk-sharing and fiscal sustainability in the Finnish earnings-related pension system” (ETLA Working Paper 57) arvioi, kuinka hyvin työeläkemaksuja voidaan pitää ajallisesti vakaina ja pitkän ajan rahoituksen kannalta riittävinä.

Vuoden 2017 eläkeuudistuksessa asetettiin tavoitteeksi tasainen ja tarkoituksenmukainen maksukehitys sekä etuuksien ja niiden rahoituksen turvaaminen myös pitkällä aikavälillä. Tutkimuksen mukaan tavoitteen toteutumiseen täytyy suhtautua realistisesti. Etlan Jukka Lassila muistuttaa, että järjestelmän rahoitukseen kohdistuu suuria riskejä, jotka liittyvät väestökehitykseen, talouskasvuun ja sijoitusten tuottoon. Ennusteet ovat pohjana arviolle tasaisesta ja riittävästä maksutasosta.

-        Maksujen täysi vakaus on mahdotonta, koska käsitys sopivasta maksutasosta perustuu pitkälle tulevaisuuteen ulottuviin arvioihin ja ennusteisiin, joita joudutaan muuttamaan. Kun talous- ja väestöprojektiot ajan mittaan muuttuvat, muuttuu myös arvio eläkemaksujen riittävyydestä väistämättä, hän toteaa.

Suomen työeläkejärjestelmä on Lassilan mukaan nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin. Etuuksien määräytyminen ansioiden mukaan on selkeää ja sääntöihin on luotu merkittävää automatiikkaa elinajan odotettavissa olevan pidentymisen varalta. Hyvästä lähtötilanteesta huolimatta eläkeuudistuksia on odotettavissa tulevaisuudessakin, Lassila muistuttaa.

-        Järjestelmän rahoitus on alttiina suurille talous- ja väestöriskeille. Eläkeuudistukset eivät tulevaisuudessakaan ole poikkeus, ne ovat sääntö, hän arvioi.

Jukka Lassila on tutkinut sukupolvien välistä tulonjakoa vertaamalla työurien aikaisia eläkemaksuja myöhemmin saataviin eläke-etuuksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti vuosina 2000-2004 syntynyttä ikäluokkaa, joka on lähivuosina tulossa työmarkkinoille. Työeläkejärjestelmä ei ole heille yhtä antelias kuin se oli 1940- ja 1950-luvuilla syntyneille. Verrattuna myöhempiin ikäluokkiin tilanne on kuitenkin auki. Lassilan mukaan nuoret ikäluokat hyötyvät suuresti aiempien ikäryhmien kartuttamista eläkerahastoista, mutta voivat toisaalta perustellusti soimata vanhempia siitä, etteivät nämä korottaneet eläkemaksuja aiemmin ja keränneet vielä suurempia rahastoja.

Jukka Lassila: Aggregate risks, intergenerational risk-sharing and fiscal sustainability in the Finnish earnings-related pension system. ETLA Working Paper 57

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

ETLA: Lupaavia startup-yrityksiä perustetaan Suomeen noin sata vuodessa23.5.2018 09:00Tiedote

Etlan tuoreen tutkimuksen mukaan Suomeen perustetaan vuosittain noin sata lupaavaa, potentiaalisesti skaalautuvaa startup-yritystä. Määrä vastaa noin kahta prosenttia kaikista vuosittain aloittavista nuorista yrityksistä, joilla on perusedellytykset kasvulle. Useimmiten lupaavimmat startupit nousevat ohjelmistoalalle. Kasvavat ja skaalautuvat startup-yritykset —sekä yrittäjät —ovat keskeisiä koko kansantalouden kasvulle, mutta usein vasta vuosien viiveellä.

Tutkijaryhmä EU:n budjettirahoituksen uudistamisesta: Suomen edistettävä ympäristö- ja yhteisöverojen harmonisointia3.4.2018 10:00Tiedote

Suomalainen tutkijaryhmä on analysoinut EU-budjetin uusia tulonlähteitä. Tutkijoiden mukaan veropohjien liikkuvuus sekä tuotannon ja kulutuksen ympäristövaikutukset puoltavat veropohjien yhtenäistämistä EU-tasolla. Harmonisointi mahdollistaisi EU:n budjetin rahoituksen uudistamisen suoraan jäsenmaiden veropohjista kerättäviin uusiin omiin varoihin perustuvaksi.

Valmennuskursseilla yhteys opiskelupaikan saantiin – kurssin hinta ei ratkaise26.3.2018 14:17Tiedote

Opiskelupaikan saanti onnistuu parhaiten niillä hakijoilla, jotka ovat käyneet valintakokeeseen valmentavan kurssin. Kurssin käyminen ei kuitenkaan automaattisesti takaa opiskelupaikkaa, osoittaa tänään julkaistu tutkimus. Maksullisten valmennuskurssien ongelmana on se, että ne lisäävät hakijoiden eriarvoisuutta, perhetaustaa tasa-arvoistava piirre jää tähän nähden vaatimattomaksi.

ETLA ennustaa: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna20.3.2018 10:00Tiedote

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tänään julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme