Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etlan ennustepäällikkö vaihtuu – Markku Lehmus siirtyy Suomen Pankkiin

Jaa

Etlan ennustepäällikkö vaihtuu, kun nykyinen ennustepäällikkö Markku Lehmus siirtyy Suomen Pankkiin syyskuussa. Etla on aloittanut prosessin ennustepäällikön tehtävän täyttämiseksi syksyn aikana.

Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus siirtyy Suomen Pankkiin.
Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus siirtyy Suomen Pankkiin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ryhtyy hakemaan uutta ennustepäällikköä, kun Etlassa vuodesta 2015 työskennellyt VTT Markku Lehmus (s. 1981) aloittaa syyskuussa 2022 Suomen Pankin Rahapolitiikan ja euroalueen talouden toimiston toimistopäällikön tehtävässä.

Etlassa Lehmus on viime vuodet vetänyt suhdanneryhmää, johon kuuluvat tutkijat Birgitta Berg-Andersson, Ville Kaitila ja Päivi Puonti. Ennustetoimintaa on Lehmuksen aikana kehitetty erityisesti menetelmien osalta ja keskeiset ennustejulkaisut on uudistettu. Etla on viime vuosina osallistunut myös useisiin ennustetoimen kehityshankkeisiin, liittyen nowcastingiin (Tilastokeskuksen kanssa yhteistyössä tehty Pikaennakko) ja tekoälypohjaisiin kokeiluihin (startup-yritys Robonomistin ja Silo.A.I:n kanssa).

Toukokuussa Etla voitti Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun myöntämän Vuoden talousennustaja 2021-palkinnon. Sen lisäksi Etlan ennustetiimi on saanut myös kansainvälisiä palkintoja vuoden 2021 talousennusteistaan.

‒ Etlassa tehdään Suomen taloutta koskevaa soveltavaa tutkimusta tieteellisesti korkeatasoisin menetelmin, ja on ollut hienoa olla mukana kehittämässä Etlan ennustetoimintaa. Etlaan on hakeutunut tutkijoita, jotka ovat nimenomaan kiinnostuneita makrotaloudesta, työmarkkinoista ja talouspolitiikasta. Uskon, että näistä kokemuksista on hyötyä myös tulevassa työssäni, Lehmus sanoo.

Etlan nelihenkinen suhdanneryhmä seuraa ja ennakoi yleistä taloudellista kehitystä, raportoi siitä julkaisuissaan sekä arvioi Suomen talouspolitiikan vaikutuksia. Suhdanneryhmän tärkeimmät julkaisut ovat kahdesti vuodessa ilmestyvät Suhdanne ja Toimialakatsaus. Niiden lisäksi suhdanneryhmä julkaisee tilaajapohjaista Kuukausiraporttia 9 kertaa vuodessa ja uusimpana erillisjulkaisuna myös kasvihuonekaasujen Päästöennustetta kahdesti vuodessa.

Viime vuosina Etla on keskittynyt erityisesti kansainvälisen talouden ja Suomen eri toimialojen seurantaan. Talouden ennustamisessa käytetään useita malleja ja laskentajärjestelmiä. Kotimaan talouden ennustamisessa apuna ovat muun muassa Etlan kokonaistaloudellinen malli, yksityiskohtainen kansantalouden tilinpitoon pohjautuva laskentakehikko ja panos-tuotos –malli, jota käytetään toimialaennusteiden laadinnassa. Kansainvälisen talouden ennusteet tehdään englantilaisella NiGEM-mallilla.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju kiittää lämpimästi Markku Lehmuksen työpanosta Etlan ennustetyössä.

‒ Olemme erittäin ylpeitä siitä, että Markku Lehmuksen aikana olemme jälleen nousseet myös palkintopallille vaativassa talousennustekisassa. Markun nimitys osoittaa konkreettisesti myös meille, miten osaavaa ja korkeatasoista Etlan ennustetyö on. Markun kiinnostus seurata väsymättä talouskehitystä, ja erityisesti taito selittää asiat ymmärrettävästi, ovat olleet ratkaisevan tärkeitä Etlalle. Toivotamme Markulle parhainta menestystä jatkossa, Kangasharju toteaa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on aloittanut prosessin ennustepäällikön tehtävän täyttämiseksi syksyn aikana.

Liitteenä Markku Lehmuksen kuva (kuvaaja: Matti Rajala/ETLA)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus siirtyy Suomen Pankkiin.
Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus siirtyy Suomen Pankkiin.
Lataa
Markku Lehmus. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Markku Lehmus. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Julkisen talouden velkaantuminen syrjäyttää yksityisiä investointeja ja hidastaa kasvua16.8.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen julkisen talouden velkaantuminen on kasvattanut julkisia investointeja ja syrjäyttänyt tuottavuuskasvun kannalta keskeisiä yksityisiä investointeja. Julkisista investoinneista suurin osa on kohdistunut infrastruktuuriin eikä tuottavuuden parantamiseen, käy ilmi tänään julkistetusta Etla-tutkimuksesta. Velkaantumisen myötä julkisen sektorin koko Suomen taloudessa on kasvanut ja yrityssektorin koko vastaavasti pienentynyt.

Etlan ehdotus kannustinloukkuihin: Ansiosidonnaisen kesto puoleen ja vapautuneita varoja vaikeasti työllistyvien tukeen9.8.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen työmarkkinoiden ongelmia voitaisiin korjata merkittävästi leikkaamalla tukea sellaisilta työttömiltä, joilla on parhaimmat mahdollisuudet työllistyä. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa tulisi lyhentää ja näin vapautuneita varoja kohdistaa vaikeasti työllistyvien tukeen, ehdottaa Etla tänään julkaistussa muistiossaan. Tuloerot eivät ehdotuksen mukaan kasvaisi, koska järjestelmä kannustaisi työllistymään ja pääsemään nopeammin kiinni korkeampaan tulotasoon, lisäksi apua tarvitseville olisi saatavilla enemmän tukea.

Etla tutki: EU:n päästökauppajärjestelmä vähensi tuotannon päästöjä, mutta tuonti vuotaa2.8.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

EU:n päästökauppajärjestelmä on onnistunut vähentämään päästöjä unionin sisäisessä tuotannossa, mutta tuonnissa päästöjen osuus on sen sijaan kasvanut. Tuonnin hiili-intensiteetti on kasvanut neljä prosenttia, ilmenee tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Vaikka EU:n sisäisen tuotannon päästöt ovat pienentyneet, tuonnin vuodon vuoksi päästöjen vähentämisestä saadut hyödyt menetetään. Päästökaupan hiilivuodosta tarvitaan lisää näyttöä EU:n hiilitullien suunnittelua varten. Aiempaa selvää tutkimusnäyttöä järjestelmän hiilivuodosta on ollut vähän.

Etla vahvistaa tutkimustaan työn tulevaisuudesta – Joonas Tuhkuri palaa Etlan asiantuntijaksi25.7.2022 08:51:31 EEST | Tiedote

Työn tulevaisuuteen ja teknologisiin ratkaisuihin keskittyvä tutkimus vahvistuu Etlassa, kun Joonas Tuhkuri palaa syksyllä tutkijakaartiin. Tuhkuri on vastikään väitellyt tohtoriksi taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa. Tuhkuri aloittaa Etlan Senior fellow-tutkijana, ja hän on myös aiemmin työskennellyt Etlassa vuosina 2014‒2016.

Etla: Suomen lomautusjärjestelmä ja nopeasti muutettu työsopimuslaki edesauttoivat yritysten sopeutumista koronakriisissä18.7.2022 08:45:00 EEST | Tiedote

Suomessa pystyttiin koronakriisissä nopeilla lainsäädäntömuutoksilla sekä olemassa olevan lomautusjärjestelmän avulla auttamaan yrityksiä kriisiin sopeutumisessa. Korona-aikana myönnetyt yritystuet jäivätkin Suomessa vertailumaita vähäisemmiksi. Muissa maissa otettiin käyttöön erillisiä palkkatukitoimia, mutta Suomessa tällaiselle ei ollut tarvetta, koska lomautusjärjestelmä sekä ansiosidonnainen työttömyysturva toimivat palkkatuen tavoin. Myönnetyissä koronatuissa ilmeni kuitenkin myös ongelmia, joihin tulisi jatkossa kiinnittää huomiota.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme