Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etlan tutkijat: Datamarkkinat uudistettava perinpohjaisesti

Jaa

Kehittymättömät datamarkkinat johtavat internetin keskittymiseen. Amazon, Google ja Facebook ovat jakaneet läntiset alustamarkkinat, samalla kun Alibaba ja Tencent dominoivat itäistä markkinaa. Digijättien valtaa voidaan vähentää vain uudistamalla tiedon jakamisen markkinat perinpohjaisesti, esittävät Aallon tutkija Pekka Nikander sekä Etlan tutkijat Juri Mattila ja Timo Seppälä.

Internetin varaan kasvaneet alustat (Google, Amazon, Facebook, Apple, Baidu, Alibaba, Tencent) ovat muodostuneet keskittyneiksi datatalouden vallan linnakkeiksi. Niiden alati laajeneva vaikutuspiiri on herättänyt keskustelua yksityisyyden ja jopa vaalidemokratian vaarantumisesta.

Etlan tutkijat Juri Mattila ja Timo Seppälä kyseenalaistavat tänään julkaistussa erillisartikkelissaan (Digibarometri 2018) nykyisten markkinarakenteiden riittävyyden tiedon jakamisen markkinoilla ja vaativat markkinoiden perinpohjaista uudistamista.

-        Ne alustatalouden yritykset, jotka ovat ymmärtäneet tiedon jakamisen merkityksen, tekevät tänä päivänä merkittäviä voittoja. Onnistuessaan markkinoiden uudistus lisäisi tuottavuutta ja vähentäisi nykyisten markkinajättien valtaa. Eli valta jakautuisi takaisin yksityisille ihmisille ja pienemmille toimijoille, sanoo Etlan tutkija ja Aalto-yliopiston työelämäprofessori Timo Seppälä.

Monet alustat kykenevät nyt perimään ylisuuria käyttömaksuja palveluiden todelliseen kustannustasoon nähden, mikä lisää markkinoiden polarisoitumista. Alustojen omistajat pystyvät käyttämään voittojaan myös kilpailun estämiseen, esimerkiksi ostamalla kilpailijoita ulos markkinoilta.

-        Talouden näkökulmasta voidaankin puhua perustavanlaatuisesta markkinahäiriöstä. Olisi hyvä, jos kertyvä massadata olisi laajemmin yhteiskunnan hyödynnettävissä eri käyttötarkoituksissa. Nykyisellään eurooppalainen sääntely ja datan keskittyminen alustajäteille estävät tiedon tehokkaan hyödyntämisen, toteaa Etlan tutkija Juri Mattila.

Datan keskittyminen alustatalouden jättiläisille on johtanut myös ”ota tai jätä”-sopimuksiin sovellusten käyttöehdoista eli käyttäjät ovat joutuneet valitsemaan palvelun hyötyjen ja yksityisyytensä välillä. Etlan Seppälä ja Mattila ehdottavatkin pohdittavaksi pakottavan lainsäädännön tuomista datajäteille kilpailun lisäämiseksi.

Pekka Nikander – Juri Mattila – Timo Seppälä: Kehittämättömät datamarkkinat johtavat internetin keskittymiseen (Digibarometri 2018). Julkaisijat: Business Finland, Liikenne- ja viestintäministeriö, Teknologiateollisuus ry ja Verkkoteollisuus ry. Toteutus: Etlatieto Oy.

Raportti ja artikkeli on ladattavissa osoitteessa: www.digibarometri.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla ja Tilastokeskus kehittävät menetelmiä lyhyen aikavälin ennustamiseksi21.1.2019 12:56Tiedote

Tilastokeskus on yhdessä Etlan kanssa kehittänyt kansantalouden tuotantoa kuvaavan kokeellisen pikaestimaatin, jossa on hyödynnetty ns. nowcasting-mallia eli lyhyen aikavälin ennustemallia. Tiedot eivät ole Tilastokeskuksen virallisia tilastoja vaan osa kehittämisvaiheessa olevia kokeellisia tilastoja. Nowcasting eli reaaliaikainen talousindikaattorimittaus voi parhaimmillaan lyhentää nykyisiä suhdannetilastojen julkaisuviiveitä merkittävästi.

Etla: työmarkkinoille lisää joustoa ja sosiaaliturvaan elinkaariajattelua8.1.2019 10:00Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi, että Suomen talous voi tulevalla hallituskaudella yltää noin kahden prosentin vuotuiseen kasvuvauhtiin. Siihen pääsemiseksi tarvitaan työllisyysasteen nousu noin 75 prosentin tasolle vuoteen 2023 mennessä. Tavoite on realistinen, mutta vaativa. Tänään julkaistussa muistiossa Etla tarkastelee tulevan hallituskauden talouspolitiikan tavoitteita ja esittää suosituksensa keskeisiksi politiikkalinjauksiksi.

Etla: Trumpin kauppapolitiikka uhkaa viedä työpaikkoja Suomestakin28.11.2018 08:00Tiedote

Presidentti Donald Trumpin kauppapolitiikan vaikutukset voivat tuntua Suomessakin, jos kaikki uhatut tullit toteutuvat. Etlan tänään julkistamien laskelmien mukaan vaikutukset Suomen bkt:hen tai työllisyyteen jäävät suhteellisen pieniksi, mutta erityisen vahingollisia Suomen autoteollisuudelle olisivat mahdolliset tullit autoille ja autojen osille. Jos autotullit toteutuisivat, työllisyysvaikutus olisi arviolta -12 prosenttia eli uhattuna olisi liki 900 työpaikkaa. Uusista lisätulleista suurin vaikutus EU:hun ja myös Suomeen on Yhdysvaltojen asettamilla teräs- ja alumiinitulleilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme