Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etlan tutkijat: Datamarkkinat uudistettava perinpohjaisesti

Jaa

Kehittymättömät datamarkkinat johtavat internetin keskittymiseen. Amazon, Google ja Facebook ovat jakaneet läntiset alustamarkkinat, samalla kun Alibaba ja Tencent dominoivat itäistä markkinaa. Digijättien valtaa voidaan vähentää vain uudistamalla tiedon jakamisen markkinat perinpohjaisesti, esittävät Aallon tutkija Pekka Nikander sekä Etlan tutkijat Juri Mattila ja Timo Seppälä.

Internetin varaan kasvaneet alustat (Google, Amazon, Facebook, Apple, Baidu, Alibaba, Tencent) ovat muodostuneet keskittyneiksi datatalouden vallan linnakkeiksi. Niiden alati laajeneva vaikutuspiiri on herättänyt keskustelua yksityisyyden ja jopa vaalidemokratian vaarantumisesta.

Etlan tutkijat Juri Mattila ja Timo Seppälä kyseenalaistavat tänään julkaistussa erillisartikkelissaan (Digibarometri 2018) nykyisten markkinarakenteiden riittävyyden tiedon jakamisen markkinoilla ja vaativat markkinoiden perinpohjaista uudistamista.

-        Ne alustatalouden yritykset, jotka ovat ymmärtäneet tiedon jakamisen merkityksen, tekevät tänä päivänä merkittäviä voittoja. Onnistuessaan markkinoiden uudistus lisäisi tuottavuutta ja vähentäisi nykyisten markkinajättien valtaa. Eli valta jakautuisi takaisin yksityisille ihmisille ja pienemmille toimijoille, sanoo Etlan tutkija ja Aalto-yliopiston työelämäprofessori Timo Seppälä.

Monet alustat kykenevät nyt perimään ylisuuria käyttömaksuja palveluiden todelliseen kustannustasoon nähden, mikä lisää markkinoiden polarisoitumista. Alustojen omistajat pystyvät käyttämään voittojaan myös kilpailun estämiseen, esimerkiksi ostamalla kilpailijoita ulos markkinoilta.

-        Talouden näkökulmasta voidaankin puhua perustavanlaatuisesta markkinahäiriöstä. Olisi hyvä, jos kertyvä massadata olisi laajemmin yhteiskunnan hyödynnettävissä eri käyttötarkoituksissa. Nykyisellään eurooppalainen sääntely ja datan keskittyminen alustajäteille estävät tiedon tehokkaan hyödyntämisen, toteaa Etlan tutkija Juri Mattila.

Datan keskittyminen alustatalouden jättiläisille on johtanut myös ”ota tai jätä”-sopimuksiin sovellusten käyttöehdoista eli käyttäjät ovat joutuneet valitsemaan palvelun hyötyjen ja yksityisyytensä välillä. Etlan Seppälä ja Mattila ehdottavatkin pohdittavaksi pakottavan lainsäädännön tuomista datajäteille kilpailun lisäämiseksi.

Pekka Nikander – Juri Mattila – Timo Seppälä: Kehittämättömät datamarkkinat johtavat internetin keskittymiseen (Digibarometri 2018). Julkaisijat: Business Finland, Liikenne- ja viestintäministeriö, Teknologiateollisuus ry ja Verkkoteollisuus ry. Toteutus: Etlatieto Oy.

Raportti ja artikkeli on ladattavissa osoitteessa: www.digibarometri.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Toimialakatsaus povaa kasvukauden jatkuvan niin teollisuudessa kuin palveluissakin29.5.2018 08:00Tiedote

Etlan tänään julkistaman Toimialakatsauksen mukaan koneiden ja laitteiden tuotanto Suomessa on piristynyt tuntuvasti ja metallituotteiden tuotanto kasvaa nopeammin kuin EU-maissa keskimäärin. Moottoriajoneuvojen ja telakkateollisuuden erittäin hyvän tilauskannan ansiosta kulkuneuvoteollisuuden tuotanto kasvaa tänä vuonna yli 20 prosenttia. Myös paperiteollisuuden tuotanto kasvoi alkuvuonna EU-maiden keskimääräistä vauhtia kovemmin.

Henkilödatan hyödyntäminen nostaa selvästi yritysten arvoa – muuttuuko arvon luonti EU:n tietosuoja-asetuksen myötä?25.5.2018 06:00Tiedote

Patenttisalkut ovat nostaneet suurten teknologiayritysten arvoa vuosina 2007-2014 erityisesti niiden henkilötietoja hyödyntävien teknologioiden osalta, jotka liittyvät käyttäjien paikantamiseen tai sijaintiin liittyviin palveluihin. Etlan tuoreen tutkimuksen mukaan myös henkilötietoa hyödyntävillä tekoälypatenteilla on vahva yhteys yritysten arvoon. Tästä päivästä sovellettavan EU:n tietosuoja-asetuksen GDPR:n vaikutusta yritysten arvonluontiin henkilödatasta ei vielä kyetä arvioimaan.

ETLA: Lupaavia startup-yrityksiä perustetaan Suomeen noin sata vuodessa23.5.2018 09:00Tiedote

Etlan tuoreen tutkimuksen mukaan Suomeen perustetaan vuosittain noin sata lupaavaa, potentiaalisesti skaalautuvaa startup-yritystä. Määrä vastaa noin kahta prosenttia kaikista vuosittain aloittavista nuorista yrityksistä, joilla on perusedellytykset kasvulle. Useimmiten lupaavimmat startupit nousevat ohjelmistoalalle. Kasvavat ja skaalautuvat startup-yritykset —sekä yrittäjät —ovat keskeisiä koko kansantalouden kasvulle, mutta usein vasta vuosien viiveellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme