Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ett nytt avsnitt av gågatan öppnas 9.12 – ett belyst konstverk av stål uppfördes på paradplats

Dela

Ett nytt avsnitt av gågatan öppnas i Vasa fredag 9.12 kl. 15–17. Utöver en festlig öppningsceremoni utlovas det också bland annat en modevisning, en minimässa om hållbara färdsätt samt avtäckande av en stålskulptur som uppförts i ändan av gågatan. Därtill delas det ut Vasa-reflexer och serveras glögg med pepparkakor.

Foto: Jouko Keto
Foto: Jouko Keto

Det nya gågatuavsnittet finns mellan järnvägsstationen och Storalånggatan på Hovrättsesplanaden. Gågatan har anlagts sedan april och den blev färdig enligt tidtabellen.

Enligt byggplatschef Jukka Saari har det varit utmanande att få det gamla att gå ihop med det nya. Dessutom var byggplatsens centrala läge en fråga i sig.

– Vi hittade till och med över hundra år gamla konstruktioner under gatan. Byggarbetet är ett rent pussel alltid när man ska ansluta något nytt till något gammalt. Dessutom passerades byggplatsen av hundratals, om inte tusentals, människor varje dag. Därför gick en stor del av arbetstiden åt att planera trafikarrangemang och att förverkliga planerna, säger Saari.

Den nya gågatan blev inte till av sig själv utan skapades av en stor skara yrkesmän. Under gågatan löper bland annat 17 kilometer snösmältningsrör som fästes för hand med 30 000 najtrådar. Själva gatan har belagts med 3 000 kvadratmeter granitplattor och 160 000 nubbstenar.

– Vad ”stenarbetare” innebär och hur skickliga de är i vad de gör syns väldigt bra i slutresultatet, säger Saari nöjt.

Mångsidigt öppningsprogram

Öppningsceremonin inleds med ett festtal och en högtidlig bandklippning utanför den nya rondellen vid järnvägsstationen. Bandet klipps av ordförandena för stadsmiljönämnden respektive kultur- och idrottsnämnden Kai Luoma och Ida Jousmäki.

– Förlängningen av gågatan är ett bevis på samarbetets kraft i Vasa. I arbetet deltog en stor skara människor allt från beslutsfattande och finansiering till planering och byggande. Staten understöder arbetet med en betydande summa pengar som en del av främjandet av hållbara färdsätt i städer. Jag vill tacka varmt alla som medverkat i projektet och i synnerhet företagarna och invånarna inom det närmaste området för deras positiva inställning till byggplatsen och det eftersträvade slutresultatet, säger kommunteknikdirektör Jukka Talvi.

Efter talen avtäcks stålskulpturen som uppförts i ändan av gågatan. Verket har stått där sedan slutet av november men det invigs officiellt i samband med öppningsceremonin.

Efter den officiella delen får publiken njuta av musik och en modevisning som ordnas av klädbutikerna vid gågatan. Under öppningen har man även möjlighet att bekanta sig närmare med bildelningsbilarna Mini-Lifti, elcyklar samt det nya cykelgaraget framför stationen.

Staden delar ut Vasa-reflexer och serverar glögg med pepparkakor.

Den nya stålskulpturen utanför stationen har hämtat inspiration från ett sjömärke

I ändan av gågatan uppförs stålskulpturen Reimari av skulptör Jaakko Pernu från Kälviä. Konstverket är sex och en halv meter högt.

Som modell för skulpturen har stått ett gammalt sjömärke, västprick. Idén bakom skulpturen bygger på Vasa centrums centrala läge och hur staden omges av havsvikar. Skulpturen ska stå som märke för Vasa och underlätta navigeringen från stationen till centrum.

– Verket baserar sig på den dåvarande västpricken där röda koner pekar mot olika håll, uppåt och neråt. Den används fortfarande i sjökort på papper men nu är färgen svart. Den visar att märket ska passeras på västra sidan, förklarar Pernu.

Det belysta konstverket av stål sträcker sig cirka 6,5 meter ovanför gatan och dess omgivning ska beläggas med inhemska stenar Baltic Brown, som också gågatan är belagd med. Stålet som oxideras och blir rödaktigt återger det röda i västpricken. Metallen oxiderar med tiden och blir vackert djupröd och samtidigt helt korrosionsbeständig.

Konstverket har skaffats med Stiftelsen Bröderna Gröndahls finansiering. Kostnaderna för konstverket uppgår till totalt 60 000 euro.

Öppningsprogram

  • Musik: Kukka-Maaria Kallio
  • Öppningstal: Kai Luoma
  • Berättelsen om byggplatsen: Jukka Saari, byggplatschef
  • Företagarberättelse: Carola Svahn-Salomäki, Karisma
  • Bandklippning: Ida Jousmäki och Kai Luoma
  • Avtäckande av konstverket: bildningsdirektör Christina Knookala och konstnär Jaakko Pernu
  • Musik: Kukka-Maaria Kallio
  • Modevisning

Under öppningen får publiken även möjlighet att bekanta sig med bildelningsbilarna Mini-Lifti och det nya cykelgaraget och elcyklar. Programledare är Hippi Hovi.

Även representanter för media är välkomna med.

Läs tidigare meddelanden om temat:

Kontakter

För mer information om öppningen, kontakta
kommunteknikdirektör Jukka Talvi, 040 831 1550, jukka.talvi@vasa.fi
Visit Vaasas verkställande direktör Max Jansson, 040 533 5083, max.jansson@visitvaasa.fi

För mer information om den offentliga skulpturen, kontakta
museidirektör Elina Bonelius, Vasa stads museer, 040 487 2856, elina.bonelius@vasa.fi
regionkonstamanuens Silvia Rinne, Vasa stads museer, 040 080 3786, silvia.rinne@vasa.fi

Mer information om konstnären: https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/jaakko-pernu

Bilder

Foto: Jouko Keto
Foto: Jouko Keto
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum