Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Ett nytt museum öppnas på ön Pentala i Esbo lördagen den 16.6.2018

Jaa

Esbos nya museum, Pentala skärgårdsmuseum, öppnar sina dörrar för allmänheten lördagen den 16.6.2018. Museet är beläget på ön Pentala på Sommaröarna i Esbo. Skärgårdsmuseet är ett gammalt fiskeläge, där man bodde året runt ännu på 1980-talet. Till museet kommer man antingen med egen båt eller med Esbos skärgårdsbåtar från Sökö, Finno och Svinösund.

Pentala skärgårdsmuseum. Bild: Tommi Heinonen
Pentala skärgårdsmuseum. Bild: Tommi Heinonen

På Pentalas nordostligaste spets har människor bott ända sedan 1750-talet. På skärgårdsmuseets område finns omkring tio byggnader, av vilka den äldsta är daterad till 1790-talet. Byggnaderna är renoverade så att de bevarats så autentiska som möjligt. Gurlis hus är skärgårdsmuseets hjärta. Där kan besökarna få ta del av fiskarparet Arvid och Gurli Nyholms liv. Pentalas äldsta invånare, fiskaränkan Gurlis saker har ställts tillbaka på sina ursprungliga platser.

I museet får man även bekanta sig med vardagen på fiskeläget på 1900-talet. Skärgårdsbornas vardag bestod av tungt arbete i hårda förhållanden. Arbetet och vardagen varierade beroende på årstiden och de fångstmetoder som årstiderna gav möjlighet till. På de yttre öarna var det brist på odlingsmark med bra mylla och därför gav fisket en bättre försörjning året runt. Försäljningen av fisk på Salutorget i Helsingfors var lönsamt och avstånden var relativt korta. Sommargästerna, som började vistas på öarna från och med 1860-talet, gav viktiga inkomster år skärgårdsborna i och med att de hyrde sommarvillor av dem och betalade för båtskjutsen till sommarstället.

På museet erbjuds guidningar om Gurli Nyholm och om livet och vardagen på fiskeläget och specialguidningar bland annat om hur livet i skärgården var under förbudstiden. Dessutom går det en 2,3 kilometer lång naturstig från museiområdet till mitten av ön Pentala till Diksands sandstrand. Det är fritt inträde till museiområdet. Inträdesbiljetten till Gurlis hus är 5/7 €, barn under 18 år är gratis. Museikortet gäller i museet.

Museet ger också ut en bok om Pentala skärgårdsmuseum, som berättar om hur Pentalas historia sammankopplas till en del av Esbo skärgårds historia, natur och kultur. Boken kan användas som en guide då man besöker Pentala, men man kan även hemma bekanta sig med den och läsa om öns intressanta historia. Boken kostar 15€.

Adress:
Pentala Skärgårdsmuseum
Pentala 44
02380 Esbo

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nina Talvela, museilektor
043 824 5422, nina.talvela@espoo.fi

Sarianna Visuri, marknadsföring och kommunikation
040 573 9429, sarianna.visuri@espoo.fi

Kuvat

Pentala skärgårdsmuseum. Bild: Tommi Heinonen
Pentala skärgårdsmuseum. Bild: Tommi Heinonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

 Esbo stadsmuseum är grundat år 1958 och firar sitt 60-årskalas med öppnandet av skärgårdmuseet. Esbo stadsmuseum består förutom KAMU i Hagalund av Villamuseet Villa Rulludd, Lagstads skolmuseum, Glims gårdsmuseum och nu av nya Pentala skärgårdsmuseum.

www.espoonkaupunginmuseo.fi | www.kulttuuriespoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo mukana Eurocities-verkoston Mayor’s Summit -tapaamisessa Brysselissä 20.-21.3.201921.3.2019 12:06:16 EETTiedote

Espoo osallistuu pienellä delegaatiolla Eurocities-verkoston Mayor’s Summit -tapaamiseen Brysselissä. Tapahtuma kokoaa eurooppalaisten suurten ja keskisuurten kaupunkien johtoa yhteen julkistamaan kaupunginjohtajien agendaa (City leaders’ Agenda for Europe) eurooppalaiseen päätöksentekoon ja tulevaisuuden johtamiseen. Kaupunkien rooli on keskeinen Euroopan tulevaisuudelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme