HUS

Eturauhassyövän hoito kehittyy

Jaa
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Vuonna 2020 eturauhassyöpään sairastui 5035 miestä. Väestön ikääntyessä paikallista eturauhassyöpää todetaan jatkuvasti lisää. Eturauhassyövän diagnostiikan ja hoitojen kehittyessä voimakkaasti on tilanne potilaalle lohdullinen.

Paikallisen eturauhassyövän hoitomuotoja ovat aktiiviseuranta, kirurgia ja sädehoito. Leikkaus tai sädehoito, jotka ovat tällä hetkellä eturauhassyövän parantavat hoidot, aiheuttavat osalle paikallista eturauhassyöpää sairastavista potilaista merkittäviä haittavaikutuksia ja ovat osalle ylihoitoa. Ei-aggressiivisten, pienialueisten syöpien kohdalla voidaan jäädä seurantalinjalle. Osassa pienialueisista keskiaggressiivista eli kohtalaisen riskin eturauhassyövistä parantava tulos saavutetaan hoitamalla kasvainalue kohdennetusti eturauhasen sisällä. 
 
HUS on robottikirurgian edelläkävijä 

HUSin
urologiassa on vuodesta 2009 lähtien tehty noin 5000 robottiavusteista leikkausta. Käytössä on ollut yksi DaVinci-leikkausrobotti. Ensimmäinen leikkaus uudella Hugo RAS -robotilla tehtiin torstaina 12.1.2022
ensimmäisenä sairaalana Suomessa ja yhtenä ensimmäisistä sairaaloista Euroopasta. Uuden tyyppisellä robotilla tehdään alkuvaiheessa urologisia eturauhassyöpäleikkauksia.  

Toisen robotin myötä robottileikkauksia voidaan tehdä enemmän aiempaa laajemmalle potilasryhmälle. Jatkossa Hugo RAS -robotilla tehdään myös munuaisten, virtsarakon ja virtsajohdinten leikkauksia 

Robottiavusteisten leikkausten määrän kasvaessa leikkauspotilaiden hoitojaksojen pituus vuodeosastolla lyhenee huomattavasti verrattuna avoleikkauksiin. “Mini-invasiivisessa tähystysleikkauksessa leikkaushaava on pieni, kudosten käsittely tarkkaa ja verenvuoto vähäistä, mikä mahdollistaa potilaan nopean toipumisen ja kotiutumisen,” sanoo urologian osastonylilääkäri Antti Rannikko. 

HIFU-hoitoa ensimmäisenä Suomessa  

Maaliskuussa 2022 HUSissa aloitettiin eturauhassyövän HIFU-hoidot. Kyseessä oli uusi hoitomuoto Suomessa. HIFU-hoitoa käytetään paikallisessa, kohtalaisen riskin eturauhassyövässä sekä sädehoidon jälkeen uusiutuneessa eturauhassyövässä. 

HIFU-hoidossa eturauhasta kuumennetaan ilman leikkausta peräsuolen kautta ultraäänienergialla niin, että syöpäkasvain menee kuolioon. Hoitoalue räätälöidään HIFU-hoidossa halutun laajuiseksi ja muotoiseksi. HIFU:lla voidaan myös hoitaa vain yksi eturauhasen lohkoista, jossa syöpä sijaitsee tai koko eturauhanen. HIFU:a voidaan antaa eturauhassyövän ensilinjan hoitona sekä syövän uusiutuessa sädehoidon jälkeen. 

Lisätiedot: 

HUS Vatsakeskus 
Urologian osastonylilääkäri 
Antti Rannikko 
p. 050427 0041 
antti.rannikko@hus.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudenmaan alueella. Meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme