Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

EU laajentaa pakotteitaan vastauksena Venäjän jatkuvaan hyökkäyssotaan

Jaa
Euroopan unioni on asettanut 25. helmikuuta 2023 uusia pakotteita vastauksena Venäjän jatkuviin hyökkäyksiin Ukrainan siviilikohteita ja kriittistä infrastruktuuria vastaan. Kymmenennessä pakotepaketissa laajennetaan vientikieltoja kriittiselle teknologialle, teollisuustuotteille ja kaksikäyttötuotteille. Lisäksi EU ottaa käyttöön uusia toimia pakotteiden kiertämisen estämiseksi.

Venäjän suurhyökkäyksen alkamisesta on kulunut vuosi. Kymmenennessä pakotepaketissa edelleen laajennetaan henkilö- ja yhteisölistauksia, jotka koskevat Venäjän asevoimia ja niitä tukevia tahoja, mukaan lukien useita iranilaisia lennokkivalmistajia.

Vientikieltojen piiriin lisätään tuotteita ja teknologiaa, joilla ylläpidetään Venäjän sotakoneistoa ja teollista tuotantokykyä. Laajennetut kiellot koskevat muun muassa kaksikäyttötuotteita, teollisuustuotteita, komponentteja, sähköisiä ohjauslaitteita, kameroita ja optisia laitteita. Vientikieltojen piiriin lisätään myös terästuotteita, teollisuuden laitteita ja elektroniikkaa.

Pakotteiden kiertämistä pyritään estämään kieltämällä aseiden, ammusten ja kaksikäyttötuotteiden kauttakulku Venäjän läpi kolmansiin maihin. 

Tuontikieltoja laajennetaan tuotteilla, joista saatavilla tuloilla Venäjä rahoittaa hyökkäyssotaansa. Laajennetut kiellot koskevat öljytuotteita ja jalosteita, kuten bitumia ja synteettistä kumia. 

Venäjän kansalaisilta kielletään jäsenyys EU:ssa sellaisten yritysten hallituksissa, joiden toimiala liittyy kriittiseen infrastruktuuriin, kuten energiantuotantoon. Venäläisten mediatalojen lähetystoimintaa EU:ssa koskevia rajoituksia laajennetaan. Maakaasun varastointikapasiteetin tarjoaminen venäläisille toimijoille estetään. 

Venäjän ulkopuolelle rekisteröityjen, venäläisessä omistuksessa tai hallinnassa olevien tilauslentojen operaattoreille asetetaan ilmoitusvelvoite. Lisäksi asetetaan velvoite eurooppalaisille toimijoille raportoida kytköksensä Venäjän keskuspankin varoihin. 

Eurooppalaisten yritysten vetäytymistä Venäjältä helpotetaan lisäämällä poikkeusluvan myöntämisperusteita sekä pidentämällä tiettyjen, jo olemassa olevien poikkeusluvan myöntämisperusteiden määräaikoja. 

Ns. henkilö- ja yhteisöpakotejärjestelmä

Neuvoston päätös (YUTP) 2023/432

Neuvoston asetus (EU) 2023/426

Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) 2023/429

Ns. sektoripakotejärjestelmä

Neuvoston päätös (YUTP) 2023/434

Neuvoston asetus (EU) 2023/427


Lisätietoja


Pia Sarivaara, lähetystöneuvos, kansainvälisen oikeuden yksikkö, ulkoministeriö, puh. 0295 350 660 (pakotteet)

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme