Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

EU-maiden ja Kiinan investointisopimukset vahvistaneet yhteyksiä Kiinaan, mutta hidastaneet investointeja unionin sisällä

Jaa
Kiinan investointisopimusten myötä jo ennestään vahvat yhteydet kiinalaisiin alihankkijoihin ovat voimistuneet. Aloilla, joilla Kiina-investointisopimuksia on voitu tehokkaimmin hyödyntää, investointitahti on kuitenkin hidastunut EU:ssa. Tiedot ilmenevät tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Pääoman kasvun hidastuminen näkyy erityisesti matalan tuottavuuden toimialoilla, kun taas korkean tuottavuuden aloilla investointisopimukset ovat kiihdyttäneet niin työn tuottavuuden kuin arvonlisänkin kasvua. Suomeen vaikutukset ovat olleet maltillisia.
Etlan tutkimusjohtajat Tero Kuusi (vas.) ja Jyrki Ali-Yrkkö.
Etlan tutkimusjohtajat Tero Kuusi (vas.) ja Jyrki Ali-Yrkkö.

Kiinan ja EU-maiden välillä on solmittu laajasti uusia investointisopimuksia 2000-luvun alusta lähtien. Investointisopimukset ovat helpottaneet kansainvälisten arvoketjujen muodostumista ja hyödyntämistä yrityksissä, koska sopimukset sisältävät aiempaan verrattuna selvästi laajempia määräyksiä ulkomaisten yritysten yhdenvertaisesta kohtelusta sekä sijoittajien ja valtioiden välisistä riitojenratkaisumenettelyistä.

Etlan tutkimusjohtajien Tero Kuusen ja Jyrki Ali-Yrkön tuoreessa tutkimuksessa BITs with a bite? EU home investment effects of EU-China bilateral investment treaties (Etla Raportti 115) tarkastellaan EU:n ja Kiinan kahdenvälisten investointisopimusten vaikutuksia EU:n kotimaisiin investointeihin. Parempaa tietoa sopimusten vaikutuksista tarvitaan uusien sopimusten tarvetta arvioitaessa, ja myös EU:n ja Suomen investointikehityksen ymmärtämiseksi.

Tutkimuksesta ilmenee, että merkittävä kiinalaisten arvoketjujen hyödyntäminen ennen investointisopimuksen tekoa on johtanut Kiinan tuotantoketjun yhteyksien vahvistumiseen ja arvoketjujen käytön laajenemiseen edelleen sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Samalla sopimukset ovat merkinneet matalampaa kotimaisen pääoman kasvuvauhtia näillä aloilla.

– Vaikuttaa kaiken kaikkiaan siltä, että niillä aloilla, joilla Kiinan investointisopimuksia on voitu tehokkaimmin hyödyntää, sopimukset ovat merkinneet investointien vähenemistä EU:ssa, tiivistää Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Vastaavia investointeja vähentäviä vaikutuksia on havaittu myös Kiinan ja EU:n ulkopuolisten maiden kahdenvälisillä investointisopimuksilla. Vaikutus on Kuusen mukaan ollut erilainen eri toimialoilla.

– Pääoman kasvuvauhdin suhteellinen hidastuminen on keskittynyt alhaisen tuottavuuden toimialoille EU:ssa. Sen sijaan korkean tuottavuuden aloilla osallistuminen kiinalaisiin arvoketjuihin jo ennen sopimusta on johtanut sopimuksen jälkeen suhteellisesti nopeampaan työn tuottavuuden ja arvonlisän kasvuun, Kuusi huomauttaa.

Investointisopimusten vaikutukset Suomeen maltillisia

Voimakkaimmin investointisopimusten vaikutukset ovat kohdistuneet monille kasvaville aloille, kuten tietokoneiden, elektronisten ja optisten tuotteiden sekä lääkkeiden valmistukseen. Toisaalta vaikutuksia havaittiin myös joillakin taantuvilla toimialoilla, kuten tekstiiliteollisuudessa.

Sopimusten vaikutus on suurempi maissa, joissa alojen tuottavuus jää toimialalle tyypillisen tuottavuuden alapuolelle. Suomeen investointisopimusten vaikutukset ovat olleet maltillisia, toteaa Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

– Heikentynyt pääoman kasvuvauhti tietokoneiden, elektronisten ja optisten tuotteiden ja kuljetuskaluston valmistuksessa voidaan kenties jossain määrin selittää sopimusten vaikutuksella, Ali-Yrkkö pohtii.

Tutkijoiden mukaan ilmiön vaikutus pääoman kasvuun on ollut keskimäärin pieni, mutta yksittäisissä tapauksissa huomattava.

BITs with a bite? EU home investment effects of EU-China bilateral investment treaties (Etla Raportti 115).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Etlan tutkimusjohtajat Tero Kuusi (vas.) ja Jyrki Ali-Yrkkö.
Etlan tutkimusjohtajat Tero Kuusi (vas.) ja Jyrki Ali-Yrkkö.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla ennustaa: käänne talouteen jo loppuvuodesta - “hallituksen investointipaketista pitäisi luopua”26.3.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ennustaa suhdanteen kääntyvän jo loppuvuodesta, mutta lähivuosien talouskasvu jää vaatimattomaksi. Heikko alkuvuosi painaa kuluvan vuoden talouskasvun 0,3 prosenttiin. Ensi vuonna bkt:n kasvu yltää jo 1,4 prosenttiin. Investoinnit kääntyvät tänä vuonna vaatimattomaan mutta laaja-alaiseen kasvuun ja Suomen vienti alkaa palautua. Työttömyysaste nousee vielä tänä vuonna, mutta laskee ensi vuonna. Kuluttajahintainflaatio pysyy matalana.

Suomen haavoittuvuuksista luvassa uutta tietoa – laaja geopolitiikan tutkimushanke Etlaan18.3.2024 08:48:51 EET | Tiedote

Etlassa käynnistyy tänä keväänä laaja geopolitiikan tutkimushanke, jonka tavoitteena on hyödyttää päätöksentekijöitä toimintaympäristön muutoksiin ja geopolitiikkaan liittyvissä ratkaisuissa. Hankkeessa tuotetaan uutta tietoa Suomen haavoittuvuuksista, arvoketjujen muutoksista ja globaaleista muutostrendeistä. Tuloksia tutkimushankkeesta on odotettavissa vuonna 2025.

Etla: Yhä harvempi yritys joutuu sellaiseen kriisiin, että joutuu kokonaan lopettamaan11.3.2024 00:01:00 EET | Tiedote

Yhä harvempi yritys Suomessa joutuu sellaiseen kriisiin, että joutuu lopettamaan kokonaan toimintansa. Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan keskimäärin vain 3,5 prosenttia yli 10 henkilöä työllistävistä teollisuusyrityksistä lopettaa vuosittain toimintansa. Lopettaneiden osuus vaihtelee vuosittain, mutta trendinä lopettaneiden osuus on laskenut koko 2000-luvun. Suomalaisyritysten parempi iskunkestävyys on yhteydessä yrityksen innovatiivisuuteen, vakavaraisuuteen, hyvään koronmaksukykyyn sekä ulkomaankauppaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye