Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

EU-maiden ja Kiinan investointisopimukset vahvistaneet yhteyksiä Kiinaan, mutta hidastaneet investointeja unionin sisällä

Jaa

Kiinan investointisopimusten myötä jo ennestään vahvat yhteydet kiinalaisiin alihankkijoihin ovat voimistuneet. Aloilla, joilla Kiina-investointisopimuksia on voitu tehokkaimmin hyödyntää, investointitahti on kuitenkin hidastunut EU:ssa. Tiedot ilmenevät tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Pääoman kasvun hidastuminen näkyy erityisesti matalan tuottavuuden toimialoilla, kun taas korkean tuottavuuden aloilla investointisopimukset ovat kiihdyttäneet niin työn tuottavuuden kuin arvonlisänkin kasvua. Suomeen vaikutukset ovat olleet maltillisia.

Etlan tutkimusjohtajat Tero Kuusi (vas.) ja Jyrki Ali-Yrkkö.
Etlan tutkimusjohtajat Tero Kuusi (vas.) ja Jyrki Ali-Yrkkö.

Kiinan ja EU-maiden välillä on solmittu laajasti uusia investointisopimuksia 2000-luvun alusta lähtien. Investointisopimukset ovat helpottaneet kansainvälisten arvoketjujen muodostumista ja hyödyntämistä yrityksissä, koska sopimukset sisältävät aiempaan verrattuna selvästi laajempia määräyksiä ulkomaisten yritysten yhdenvertaisesta kohtelusta sekä sijoittajien ja valtioiden välisistä riitojenratkaisumenettelyistä.

Etlan tutkimusjohtajien Tero Kuusen ja Jyrki Ali-Yrkön tuoreessa tutkimuksessa BITs with a bite? EU home investment effects of EU-China bilateral investment treaties (Etla Raportti 115) tarkastellaan EU:n ja Kiinan kahdenvälisten investointisopimusten vaikutuksia EU:n kotimaisiin investointeihin. Parempaa tietoa sopimusten vaikutuksista tarvitaan uusien sopimusten tarvetta arvioitaessa, ja myös EU:n ja Suomen investointikehityksen ymmärtämiseksi.

Tutkimuksesta ilmenee, että merkittävä kiinalaisten arvoketjujen hyödyntäminen ennen investointisopimuksen tekoa on johtanut Kiinan tuotantoketjun yhteyksien vahvistumiseen ja arvoketjujen käytön laajenemiseen edelleen sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Samalla sopimukset ovat merkinneet matalampaa kotimaisen pääoman kasvuvauhtia näillä aloilla.

– Vaikuttaa kaiken kaikkiaan siltä, että niillä aloilla, joilla Kiinan investointisopimuksia on voitu tehokkaimmin hyödyntää, sopimukset ovat merkinneet investointien vähenemistä EU:ssa, tiivistää Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Vastaavia investointeja vähentäviä vaikutuksia on havaittu myös Kiinan ja EU:n ulkopuolisten maiden kahdenvälisillä investointisopimuksilla. Vaikutus on Kuusen mukaan ollut erilainen eri toimialoilla.

– Pääoman kasvuvauhdin suhteellinen hidastuminen on keskittynyt alhaisen tuottavuuden toimialoille EU:ssa. Sen sijaan korkean tuottavuuden aloilla osallistuminen kiinalaisiin arvoketjuihin jo ennen sopimusta on johtanut sopimuksen jälkeen suhteellisesti nopeampaan työn tuottavuuden ja arvonlisän kasvuun, Kuusi huomauttaa.

Investointisopimusten vaikutukset Suomeen maltillisia

Voimakkaimmin investointisopimusten vaikutukset ovat kohdistuneet monille kasvaville aloille, kuten tietokoneiden, elektronisten ja optisten tuotteiden sekä lääkkeiden valmistukseen. Toisaalta vaikutuksia havaittiin myös joillakin taantuvilla toimialoilla, kuten tekstiiliteollisuudessa.

Sopimusten vaikutus on suurempi maissa, joissa alojen tuottavuus jää toimialalle tyypillisen tuottavuuden alapuolelle. Suomeen investointisopimusten vaikutukset ovat olleet maltillisia, toteaa Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

– Heikentynyt pääoman kasvuvauhti tietokoneiden, elektronisten ja optisten tuotteiden ja kuljetuskaluston valmistuksessa voidaan kenties jossain määrin selittää sopimusten vaikutuksella, Ali-Yrkkö pohtii.

Tutkijoiden mukaan ilmiön vaikutus pääoman kasvuun on ollut keskimäärin pieni, mutta yksittäisissä tapauksissa huomattava.

BITs with a bite? EU home investment effects of EU-China bilateral investment treaties (Etla Raportti 115).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Etlan tutkimusjohtajat Tero Kuusi (vas.) ja Jyrki Ali-Yrkkö.
Etlan tutkimusjohtajat Tero Kuusi (vas.) ja Jyrki Ali-Yrkkö.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla ennustaa: palveluvienti ampaisee ensi vuonna - suurimmat riskit talouskasvulle piilevät pandemian hallinnassa20.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomen talous koronakriisin toipilaana kasvaa kohisten. Etla ennustaa Suomen kokonaistuotannon kasvavan 3,5 prosenttia tänä vuonna ja 3 prosenttia ensi vuonna. Vienti lähtee jälleen vetämään, ja palveluiden viennin ennustetaan kasvavan jopa yli 20 prosenttia ensi vuonna. Paljon on kuitenkin kiinni myös yksityisestä kulutuksesta sekä maailmantalouden imusta. Suurimmat riskit Etlan ennusteessa liittyvätkin koronaviruspandemian hallintaan, jos esimerkiksi uudet virusmuunnokset kiertävät rokotteen antamaa suojaa. Uutena huolena ovat myös maailmankaupan logistiikan jatkuvat pullonkaulat.

Muistutuskutsu medialle: Etlan uudistunut ennuste ja suhdannewebinaari 20.9. klo 1017.9.2021 11:43:57 EEST | Tiedote

Miltä loppuvuoden ja ensi vuoden talouskehitys näyttää? Mihin asti talouden hyvä vire kestää? Saadaanko julkisen velan kasvu hallintaan? Miten työvoimapula ratkaistaan? Vastauksia näihin kysymyksiin on luvassa, kun Etla julkistaa ilmeeltään uudistuneen syksyn 2021 Suhdanteen. Ennusteeseen ja sen taustalla oleviin lukuihin pureudutaan syvemmin suhdannewebinaarissa Teamsissa. Aika: Maanantai 20.9. klo 10–11 Paikka: Teams Webinaarissa ennustepäällikkö Markku Lehmus esittelee Etlan syksyn suhdanne-ennusteen luvut ja arviot. Läsnä kommentoimassa ja kysymyksiin vastaamassa ovat myös Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä ennusteryhmän tutkijat Birgitta Berg-Andersson, Päivi Puonti ja Ville Kaitila. Tilaisuuden juontaa viestintäjohtaja Tytti Sulander. Ilmoittautuminen webinaariin viimeistään maanantaina 20.9. klo 9 mennessä sähköpostitse osoitteeseen tilaisuudet@etla.fi Osallistujille lähetetään linkki tilaisuuteen ilmoittautumisajan päätyttyä. Lämpimästi tervetuloa! Uudistimme Etlan ennu

Autoilun päästöt 2005–2030 puolittumassa - kehitys tukee Suomen hiilineutraalisuustavoitetta15.9.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

Autoilun aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen tukee nykykehityksen jatkuessa suhteellisen hyvin Suomen hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamista, ilmenee tänään julkaistusta Etla Muistiosta. Autoilun päästöt alenevat noin 45 prosenttia vuosien 2005–2030 aikana ja peräti 81 prosenttia vuoteen 2045 mennessä. Todellinen päästövähennys voi olla vuonna 2045 jopa suurempi, koska polttomoottoriautojen keski-ikä on silloin jo korkea ja niillä ajetaan vähemmän kuin uusilla autoilla. Poliittisilla päätöksillä on kuitenkin kannustettava siirtymää vähäpäästöisiin autoihin ja varmistettava samalla riittävä määrä sähköautojen latauspaikkoja.

Kutsu medialle: Etlan uudistunut ennuste ja suhdannewebinaari 20.9. klo 1010.9.2021 12:27:58 EEST | Tiedote

Miltä loppuvuoden ja ensi vuoden talouskehitys näyttää? Mihin asti talouden hyvä vire kestää? Saadaanko julkisen velan kasvu hallintaan? Miten työvoimapula ratkaistaan? Vastauksia näihin kysymyksiin on luvassa, kun Etla julkistaa ilmeeltään uudistuneen syksyn 2021 Suhdanteen. Ennusteeseen ja sen taustalla oleviin lukuihin pureudutaan syvemmin suhdannewebinaarissa Teamsissa. Aika: Maanantai 20.9. klo 10–11 Paikka: Teams Webinaarissa ennustepäällikkö Markku Lehmus esittelee Etlan syksyn suhdanne-ennusteen luvut ja arviot. Läsnä kommentoimassa ja kysymyksiin vastaamassa ovat myös Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä ennusteryhmän tutkijat Birgitta Berg-Andersson, Päivi Puonti ja Ville Kaitila. Tilaisuuden juontaa viestintäjohtaja Tytti Sulander. Ilmoittautuminen webinaariin viimeistään perjantaina 17.9. klo 10 mennessä oheisen linkin kautta. Osallistujille lähetetään linkki tilaisuuteen ilmoittautumisajan päätyttyä. Lämpimästi tervetuloa! Uudistimme Etlan ennusteen ilmeen sekä koko

Neljän prosentin t&k-intensiteetin saavuttaminen vaatisi puolen miljardin lisäinvestointeja joka vuosi9.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen tavoitteleman neljän prosentin t&k-intensiteetin saavuttaminen vuoteen 2030 mennessä vaatisi reilun puolen miljardin euron vuosittaista kasvua tutkimus- ja kehitysinvestoinneissa. Tämä käy ilmi tänään julkistetusta Etla Muistiosta ja valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan Policy Briefistä. Suuryritysten silmissä Suomi on edelleen houkutteleva maa investointien kannalta, mutta henkilöstön osaamisen puutteet sekä syrjäinen sijainti ja alempi palkkataso laskevat houkuttelevuutta. Tutkimus- ja kehitysmenot kasvavat Suomessa, mutta hallituksen tavoite jää saavuttamatta.

Etla selvitti, miten korona runnoi tapahtuma-alaa: liikevaihto tippui ja kannattavuus romahti yli 70 prosentilla alan yrityksistä6.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Tapahtuma-alan yhteenlaskettu liikevaihto Suomessa putosi yli viidenneksen ja kannattavuus romahti 65 prosenttia koronapandemian ja sitä torjuvien rajoitustoimien johdosta. Tänään julkaistun Etla-tutkimuksen mukaan kannattavuus mureni jopa yli 70 prosentilla alan yrityksistä. Kannattavuuden pudotus oli jyrkkä, puolet alalla jatkavista yrityksistä sai viime vuonna kasaan vain neljäsosan edellisvuoden tuloksesta. Nyt julkaistussa tutkimuksessa on voitu tarkastella vain alalla jatkaneita yrityksiä, eli koronakriisin vaikutukset koko tapahtuma-alaan ovat todennäköisesti vielä arvioituakin suuremmat, tutkijat varoittavat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme