Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

EU parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta vain vähän keinoja uusiutuvien edistämiseksi

Jaa

Euroopan parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta hyväksyi 13.7.2022 näkemyksensä Uusiutuvan energian direktiivin päivityksestä. Valiokunta nosti komission esityksen uusiutuvan energian osuutta 40 prosentista vähintään 45 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Noston tavoitteena on kiihdyttää EU:n siirtymää kohti uusiutuvan energian laajempaa hyödyntämistä ja parantaa EU:n energiaomavaraisuutta Venäjän hyökkäyssodan takia.

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta eiottanut kantaa ympäristövaliokunnassa jo käsiteltyihinkestävyyskriteereihin. Voiko metsäenergialla jatkossa täyttää valtioita sitovia uusiutuvan energian tavoitteita, jää syyskuussaparlamentin täysistunnossa päätettäväksi. MTK:n näkemyksen mukaanympäristövaliokunnan lausuntoa ei tulesellaisenaan hyväksyä, koska se sisältää enemmän rajoitteita kuin keinoja uusituvan energian edistämiseksi. Myös teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokuntapäätyi lausunnossaan kannattamaan puun hierarkiakäyttöä, eli kaskadikäyttöä 

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan asettamaa tavoitetasoakehittyneiden biopolttoaineiden osuuksien kasvattamiseksi voidaan pitää kunnianhimottomana. Sähkö ja vetypolttoaineille sen sijaan haetaan keskeistä asemaa EU:n energiatavoitteiden toteuttajana. Kehittyneitä biopolttoaineita voitaisiin käyttää sellaisenaan nykyisessä ajoneuvokannassa, jolloin polttomoottoriajoneuvojen päästöt vähentyisivät. Erityisesti Keski-Euroopassa vallalla oleva vetybuumi näyttääkin tavoittaneen teollisuus- ja energiavaliokunnan. Lyhyen aikavälin keinot uusiutuvien edistämiseksi jäävät valitettavasti kevyemmälle huomiolle. 

Uusiutuvan energian direktiivin jatkoneuvottelut jatkuvat syyskuussa parlamentin täysistunnossa, jonka jälkeen alkavat komission, neuvoston ja parlamentin väliset kolmikantaneuvottelut. MTK:n näkemyksen mukaan uusiutuvien lisäämiseksi ja EU:n energiaomavaraisuuden parantamiseksi tulisi nyt käyttää kaikki olemassa olevat keinot – mukaan lukien vahva poliittinen tuki bioenergian roolin edelleen vahvistamiseksi. Nyt ei ole uusien esteiden luomisen aika. 

Lisätietoja:

Anssi Kainulainen

energia-asiantuntija/MTK

puh. 0505961541

anssi.kainulainen@mtk.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Pohjoismaiden ruuantuottajat koolla Seinäjoella 17.-19. elokuuta9.8.2022 12:30:50 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden tuottajajärjestöjen ja maatalousosuuskuntien yhteistyöelin NBC kokoontuu yleiskokoukseensa ensi viikolla Suomessa. Kokous järjestetään Seinäjoella 17.-19.8. Pohjoismaiden nuoret tuottajat julkistavat kokouksessa reunaehtonsa tulevaisuuden ruuantuotannolle. Kokous käsittelee pohjoismaisen maatalouden ja ruokaturvan edellytyksiä Venäjän hyökkäyssodan käynnistämän ruoka- ja energiakriisin keskellä.

Sadonkorjuun tuoreet kasvikset ovat nyt parhaimmillaan8.8.2022 14:26:29 EEST | Tiedote

Avomaan kasvisten viljelijät luonnehtivat kasvisten laatua juuri nyt erinomaiseksi. Edelliskesään verrattuna olosuhteet ovat pysyneet kasvun kannalta suotuisina. Tuholaisvaurioiltakin on säästytty. Kausi alkoi kesäkuussa viikon verran myöhässä, mutta pian juhannuksen jälkeen sato jopa ruuhkautui ja hinnat putosivat. Vähittäiskauppa möi vielä juhannuksen tienoossa kukka- ja parsakaalia tuontituotteina, joten kotimaan kukkakaalisato ruuhkautui ja oli tyydyttävä polkuhintaan, joka ei vastannut tuotantokustannuksia. Jäävuorisalaattia lähti huippusesonkina teollisuuden käyttöön.

MTK:n liittojen puheenjohtajat: Suomella edellytykset lisätä tuntuvasti ruuantuotantoa – nyt suunta on väärä29.7.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset viljelijät pystyvät turvaamaan maamme ruokaturvan, lisäämään tuotantoa ja menestymään erikoistumalla myös vientimarkkinoilla, kunhan heille annetaan siihen mahdollisuus, toteavat MTK:n tuottajaliittojen puheenjohtajat. He peräävät vastuuta markkinoilta, joiden toimimattomuus ajaa nyt kotimaista tuotantoa alas maailman ruokakriisin kynnyksellä. ”Suunta on väärä”, puheenjohtajat painottavat kannanotossaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme