Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EU-TUOMIOISTUIMEN PÄÄTÖS JOHTANEE SOTE-TUOTTAJIEN YHTIÖITTÄMISEEN

Jaa

Maakuntien sote-palveluja tuottavat liikelaitokset voidaan joutua yhtiöittämään sote-uudistuksessa, toteavat liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto ja Borenius Asianajotoimiston asianajaja Asko Lindqvist EVA Arviossa Reilun pelin vartija.

EU-tuomioistuin antoi helmikuussa Slovakian sote-järjestelmää koskevan ratkaisun. Ratkaisusta seuraa, että maakunnat eivät voi käyttää liikelaitoksia suoran valinnan sote-palveluiden tuottajina ilman merkittävää valtiontukiriskiä. Liikelaitos ei esimerkiksi voi mennä konkurssiin, mikä muodostaa lainvastaisen valtiontuen.

Esitys valinnanvapauslaiksi ei sisällä yhtiöittämisvelvollisuutta, muttei kieltoakaan.
Yhtiömuodossa toimiminen voisi tuoda maakuntien palvelutuotantoon läpinäkyvyyttä sekä lisätä johtamisen ammattimaisuutta ja asiakaslähtöisyyttä.

”Yhtiömuotoinen toiminta mahdollistaa sen, että maakuntien tuottajat saavat hallituksiinsa erityisosaamista ja ulkopuolisia hallituksen jäseniä”, Ekström, Haavisto ja Lindqvist sanovat. ”Sote-uudistuksen keskeisimpiä tavoitteita ei voida saavuttaa ilman valinnanvapautta ja yhtiöitä”.

Bo-Erik Ekström, Ilkka Haavisto, Asko Lindqvist: Reilun pelin vartija julkaistaan 25.4. ja on tuolloin luettavissa osoitteessa: www.eva.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

liikkeenjohdon neuvonantaja (B&MANs) Bo-Erik Ekström: bo-erik.ekstrom@bomans.fi, 0400 701 383
tutkimuspäällikkö (Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA) Ilkka Haavisto: ilkka.haavisto@eva.fi tai 050 331 3823
asianajaja (Borenius Asianajotoimisto) Asko Lindqvist: asko.lindqvist@borenius.com tai 040 551 8969

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros: heini.larros@eva.fi tai 040 526 9728

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

POHJOISMAINEN HYVINVOINTIVALTIO HIDASTAA NAISTEN ETENEMISTÄ JOHTAJIKSI16.1.2019 09:00:00Tiedote

Pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa naiset osallistuvat hyvin työmarkkinoille, mutta he etenevät edelleen urillaan hitaasti. Esimerkiksi Baltian maissa ja Yhdysvalloissa johtajatason tehtävissä työskentelee suhteellisesti selvästi enemmän naisia kuin Pohjoismaissa yleisesti. Tiedot käyvät ilmi EVA Analyysista Lasikaton paradoksi, jossa EVAn johtaja Matti Apunen haastattelee ruotsalaista tutkijaa Nima Sanandajia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme