Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

EU-vaaliuutisia jäsenmaista 25.5.2019

Jaa

Euroopan parlamentin tiedotuspalvelu tarjoavaa medialle koonnin EU-vaaleihin liittyvistä kansallisista faktoista, tapahtumista ja keskusteluista. Vastuuvapauslauseke: Tämä on epävirallinen tiedote, jonka tarkoitus on helpottaa Euroopan parlamentin toimintaa seuraavien toimittajien työtä. Tämä ei ole virallinen tiedote tai kattava selostus parlamentin toimista

ÄÄNESTYS TÄNÄÄN:Tšekissä äänestetään tänään toista päivää. Lisäksi tänään äänestetään Latviassa, Maltalla ja Slovakiassa. Ensimmäiset kootut viralliset tulokset EU-vaaleista julkaistaan klo 23.15 (klo 00.15 Suomen aikaa) sunnuntaina.

VAALI-ILTA. Monien kärkiehdokkaiden - Manfred Weber (EPP), Frans Timmermans (PES), Margrethe Vestager (ALDE), Ska Keller ja Bas Eickhout (Euroopan vihreät), Nico Cué (Euroopan vasemmistopuolue) - odotetaan olevan paikalla Euroopan parlamentissa vaali-iltana.

EU28. Google on antanut enemmän näkyvyyttä hakutuloksissaan EU-vaalien ajan meppiehdokkaille, puolueille sekä Euroopan parlamentin sivustolle. Facebook, Snapchat, Twitter, deittisovellus Tinder sekä Candy Crushin kehittäjä King pyrkivät myös innostamaan eurooppalaisia äänestämään alustoillaan. Lisätietoa aiheesta täällä.

SUOMI. Kolme suomalaista meppiehdokasta, Sirpa Pietikäinen (kok.), Ville Niinistö (vihr.) ja Mia Haglund (vas.), keskustelee yhdessä Allianssin ilmastodelegaatin ja Fingon ilmastoasiantuntijan kanssa EU:n ilmastopolitiikasta tänään Maailma kylässä -festivaaleilla.

KYPROS. TV-juontaja ja sosiaalisen median vaikuttaja Andreas Giortsios tukee äänestäjien aktivointia EU-vaaleissa: hänen TV-show’ssaan nimeltään Happy Hour esitellään joka päivä syitä, miksi äänestäminen on tärkeää. Lisäksi ohjelmassa julkisuuden henkilöt kehottavat katsojia äänestämään sunnuntaina. Parlamentin Valitse tulevaisuutesi -video näytetään joka päivä ohjelman lopuksi ennen EU-vaali-iltaa.

TANSKA. Tuhansien ihmisten odotetaan marssivan Kööpenhaminassa päivää ennen vaaleja iskulauseen “tee näistä vaaleista ilmastovaalit” innoittamana. Greta Thunberg osallistuu marssiin ja puhuu marssiin osallistujille. Ilmastonmuutos on tanskalaisille tärkein aihe vaaleissa viimeisimmän Eurobarometri-kyselyn mukaan (68%, EU: 43%).

VIRO. Virossa yli neljännes (25.4%) äänioikeutetuista äänesti ennakkoon EU-vaaleissa joko elektronisesti tai maan 444 äänestyspaikalla. Tämä on 6 % enemmän kuin viime EU-vaaleissa. Ennakkoäänestys loppui Virossa 22.5.

RANSKA. Ranskan hallitus on julkaissut lyhyen videon, jolla pyritään innostamaan ihmisiä äänestämään EU-vaaleissa.

PUOLA. Vapaaehtoiset ja järjestöt kehottavat puolalaisia äänestämään: Naisten kohtalo, naisten vaalit on Akcja Demokracja -järjestön kampanja, jolla innostetaan erityisesti naisia äänestämään. Batory Foundation-säätiön ”On parempi valita”-kampanja koostuu lyhyistä, hauskoista videoista, joilla esiintyvät puolalaiset näyttelijät, jotka kehottavat katsojia äänestämään.

ROMANIA. Vlogger Mircea Bravon videota “Mummo sanoo” on katsottu viisi miljoonaa kretaa tähän mennessä. Videolla vanhempi nainen esittelee äänestämisen etuja, joita hänellä ei aiemmin ollut, kahdelle nuorelle, jotka pyytävät häneltä rahaa. Nuoret kertovat tämän jälkeen ystävälleen, miksi äänestää - ”Koska mummo sanoo niin!”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Neil CORLETT
Head of the Press Unit
(+32) 470 89 16 63
neil.corlett@europarl.europa.eu

Michaela FINDEIS
Press Officer / Editorial Coordinator
(+32) 498 98 33 32
michaela.findeis@europarl.europa.eu

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme