Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

EU valmistautuu torjumaan vihamielistä propagandaa

Jaa

Mepit varoittavat, että Venäjä on Kiinan, Iranin ja Pohjois-Korean ohella pääasiallinen disinformaation lähde Euroopassa.

Parlamentti tuomitsee keskiviikkona hyväksytyssä päätöslauselmassa jyrkästi Venäjän, Kiinan, Iranin ja Pohjois-Korean yhä vihamielisemmät pyrkimykset heikentää “eurooppalaisten demokratioiden perustavia arvoja sekä itäisen kumppanuuden maiden itsemääräämisoikeutta”.

Mepit arvioivat päätöslauselmassaan lisäksi EU:n viimeisimpiä toimia ulkomaisten toimijoiden vihamielistä propagandaa vastaan ja kehottavat kehittämään vankat lainsäädäntöpuitteet hybridiuhkien torjumiseen sekä EU:n tasolla että kansainvälisesti.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 489 puolesta,148 vastaan ja 30 tyhjää.

Menettely suhteessa Venäjään

Mepit haluavat “kasvattaa tietoisuutta Venäjän disinformaatiokampanjoista, jotka ovat pääasiallinen disinformaation lähde Euroopassa.” Päätöslauselma vaatii EU:ta laajentamaan vuonna 2015 perustetun East StratCom -työryhmän toimintaa pysyväksi rakenteeksi Euroopan ulkosuhdehallinnossa.

Palvelujen tarjoajat vastuuseen, sisällön tekijät kyettävä tunnistamaan

Mepit peräänkuuluttavat sääntelyä sosiaalisen median yhtiöille, pikaviestipalveluille ja hakukoneille. Yhtiöt pitäisi saattaa vastuuseen, mikäli ne eivät ripeästi poista valeuutisia. Lisäksi viranomaisten tulisi kyetä tunnistamaan ja paikantamaan poliittisen sisällön tekijät ja tukijat.

Vaalien turvaaminen

Mepit tuomitsevat jyrkästi kolmansien osapuolien puuttumisen vaaleihin ja kansanäänestyksiin.

Parlamentti äänesti tiistaina lainsäädännöstä, jolla turvataan toukokuun 2019 EU-vaaleja tietojen väärinkäytöltä. Taustalla ovat havainnot Iso-Britannian brexit-kansanäänestyksestä ja Facebookia ja Cambridge Analyticaa koskevasta skandaalista. Uusien sääntöjen myötä otetaan käyttöön taloudellisia sanktioita eurooppalaisille poliittisille puolueille, jotka tahallisesti väärinkäyttävät henkilötietoja EU-vaalikampanjoissaan.

Kommentti

Esittelijä Anna Elżbieta Fotyga (ECR, Puola), totesi: “Disinformaatio myrkyttää sydämiä ja mieliä. Emme enää voi kiistää, että instituutiomme ja yhteiskuntamme ovat vihamielisen propagandan kohteita. Onneksi olemme kokeneempia, päättäväisempiä ja yhtenäisempiä näihin pyrkimyksiin vastatessamme. Toimiemme keskiössä ovat kestävät yhteiskunnat, läpinäkyvä media ja moniäänisyyteen kannustaminen samalla sensuuria vastustaen.”

Taustaa

Päätöslauselma ottaa huomioon Euroopan ulkosuhdehallinnon jatkotoimet parlamentin edelliseen päätöslauselmaan EU:n strategisesta viestinnästä propagandan torjumiseksi, joka hyväksyttiin marraskuussa 2016.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme