Espoon kaupunki - Esbo stad

EU-yhteistyö vahvistuu, Espoo mukaan ilmastonmuutoksen sopeutumisen missioon

Jaa

Espoon kaupunki kutsuttiin 29.9.2022 toteuttamaan EU:n ilmastonmuutokseen sopeutumisen missiota. Äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät ja niiden vakavuus lisääntyy kaikkialla Euroopassa. Kaupungit voivat vaikuttaa merkittävästi ilmastoriskien hallintaan ja varautumiseen.

EU:n missiot ovat uusi kunnianhimoinen instrumentti suurten globaalien haasteiden ratkaisemiseksi. Syyskuussa 2021 käynnistyneet viisi missiota vastaavat haasteisiin terveyden, ilmaston ja ympäristön alalla. ”Ilmastonmuutokseen sopeutuminen”, johon Espoo nyt valittiin mukaan, on missio, jolla tuetaan vähintään 150:tä Euroopan aluetta ja yhteisöä, jotta niistä tulisi ilmastonmuutoksen kestäviä vuoteen 2030 mennessä.

Espoolle eurooppalainen yhteistyö mahdollistaa hyvien käytäntöjen jakamisen, vastavuoroisen oppimisen ja hyvän aseman EU-rahoituksen hakemiseen.

”EU:n missiot tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden vertaisoppimiseen innovatiivisten ratkaisujen yhteiskehittämisessä, mitä tarvitsemme yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi. Tämä on ratkaiseva harppaus kohti ammattimaista muutosjohtamista", sanoo Markku Markkula, Kestävä Espoo -ohjelman varapuheenjohtaja ja EU:n alueiden komitean varapuheenjohtaja. ”Koko Espoo-yhteisölle, kuten teollisuuden ja tieteen huippuasiantuntijoille ja asukasryhmille, avautuu missioiden kautta mahdollisuuksia ottaa käyttöön erilaisia yhteiskunnallisia ja teknologisia innovaatioita. Samalla otamme entistä merkittävämpää roolia globaalina edelläkävijäkaupunkina YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa”, Markkula jatkaa.

EU:n lähestymistapa on selkeä: globaaleissa haasteissa kaikkien yhteiskunnallisten toimijoiden on yhdistettävä voimansa uusilla ja innovatiivisilla tavoilla. Kaupungit ovat missioiden tavoitteiden saavuttamisen kannalta ratkaisevassa asemassa.

Sään ääri-ilmiöt näkyvät myös Espoossa

Ilmastonmuutokseen sopeutumisella tarkoitetaan keinoja ja tapoja, joilla voidaan varautua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja vähentää yhteiskunnan ja ympäristön haavoittuvuutta niille. Myös luonnon monimuotoisuuden suojelu on keskeinen osa ilmastonmuutokseen sopeutumista. Espoon kolme suurinta ilmastoriskiä ovat tulvat, rankkasateet ja helteet.

"Ilmastonmuutos on näkynyt espoolaisten elämässä jo monin tavoin: viime kesien helleaallot, Gräsnaojan ja Espoonjoen tulvat sekä vuoden 2020 kaltaiset vähälumiset talvet. Siksi on tärkeää, että ilmastonmuutoksen vaikutuksia ennakoidaan ja varaudutaan yleistyviin sään ääri-ilmiöihin", kertoo limnologi Saara Olsen Espoon kaupungin ympäristönsuojelusta.

Espoon kaupungin ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimenpidesuunnitelma 2022–2025 julkaistiin juuri osana ilmastovahti-palvelua. Lisäksi kaupunki on laatimassa vuoteen 2035 tähtäävää tiekarttaa luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, jossa lähtökohtana on luonnon kokonaisheikentymättömyys.

Ilmastonmuutokseen varautuminen vaatii kaupungilta investointeja vaikutusten tutkimiseen sekä erilaisten suojausrakenteiden rakentamiseen.

"Esimerkkejä sopeutumisen toimenpiteistä ovat Nuottalahden ja Kirkonkympin tulvavallit sekä varjostavien puuistutusten tilavaraukset kaavoihin. Myös espoolaiset ovat sopeutumistoimissa keskeisessä roolissa, esimerkiksi vähentämässä hulevesien määrää lisäämällä kasvillisuutta omalla tontilla ja estämällä vieraslajien leviämistä puutarhoista luontoon. Kaupungin ja asukkaiden yhteistyöllä Espoo on muuttuvassakin ilmastossa turvallinen ja terveellinen asuinympäristö", Olsen toteaa.

Espoo aktiivinen toimija EU:n missioissa

Espoo on lähtenyt aktiivisesti mukaan EU:n missioihin. Huhtikuussa Espoo valittiin toteuttamaan EU-missiota ilmastoneutraaleista ja älykkäistä kaupungeista yhdessä muiden edelläkävijöiden kanssa. Tuore tieto Espoon kaupungin valinnasta ilmastonmuutoksen sopeutumisen missioon julkistettiin Euroopan komission vuosittaisessa tutkimus- ja innovaatiotapahtumassa 29.9.2022.

Ilmastonmuutoksen hillintään keskittyvä kaupunkimissio ja sen vaikutuksiin sopeutumisen missio täydentävät toisiaan teemoiltaan ja tavoitteiltaan.

EU kohdentaa ilmastonmuutoksen sopeutumisen mission toteutukseen vuosien 2021–2023 aikana Horisontti Eurooppa-ohjelman rahoitusta 370 miljoonaa euroa ja unionin tavoitteena on, että missioihin kohdennetaan lisäksi monikertainen julkinen ja yksityinen rahoitus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helena Kyrki, kestävän kehityksen päällikkö, puh. +358 43 824 8661, helena.kyrki@espoo.fi

Saara Olsen, limnologi, puh. +358 40 663 3620, saara.olsen@espoo.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan nuorisoasiainjaoston kokouksesta 8.12.20228.12.2022 19:19:19 EET | Tiedote

Nuorisoasiainjaoston kokouksessa kuultiin moniammatillisesta yhteistyöstä vaikeiden ja pitkittyneiden kiusaamistilanteiden ratkaisemiseksi kouluympäristössä. Lisäksi esiteltiin nuorisopalveluiden toiminnan kärjet vuodelle 2023 sekä muutosehdotukset nuorisopalveluiden kesätoiminnan linjauksiin. Lisäksi kokouksessa kuultiin Gräsan taitojen talon toiminnan ja maksuttoman harrastetoiminnan jatkumisesta nuorisopalveluiden toteuttamana myös vuonna 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme