Espoon kaupunki - Esbo stad

EU:n Alueiden komitean ENVE-valiokunnan seminaari Hanasaaressa 8.7.2019

Jaa

Kestävän kehityksen seminaari avaa EU-puheenjohtajuuskauden Espoossa. Paikalle on tulossa noin 40–50 kunta- ja aluepäättäjää EU:n jäsenvaltioista.

Kestävän kehityksen seminaari avaa EU-puheenjohtajuuskauden Espoossa. Paikalle on tulossa noin 40–50 kunta- ja aluepäättäjää EU:n jäsenvaltioista.

”Olen kutsunut EU:n virallisen toimielimen alueiden komitean ENVE-valiokunnan jäsenet juuri Espooseen, koska Espoo on YK:n edelläkävijäkaupunki eikä se ole tyytynyt tavoittelemaan hiilineutraalisuutta vuoteen 2030 mennessä, vaan jo viisi vuotta aikaisemmin. Suomi on pari päivää sitten hyväksynyt puheenjohtajakauden kärkitavoitteeksi ilmastonmuutoksen torjumisen. Eurooppalaiset paikallistasonpäättäjät pääsevät nyt tutustumaan, miten ilmastonmuutosta Suomessa torjutaan”, ENVE-valiokunnan jäsen Sirpa Hertell toteaa.

Kunnilla ja alueilla avainrooli EU:n ympäristötavoitteiden saavuttamisessa

Ilmastonmuutoksen torjunnassa paikallistason merkitys on noin 65 % ja kun huomioidaan myös sopeutumistoimet, paikallistasolla tehdyn työn merkitys on 90 %.

Hanasaaren ENVE-seminaarissa kuullaan EU:n kunta- ja aluepäättäjien mietteitä kestävästä kehityksestä. Pariisin sopimusta ja EU:n muutosstrategia käsitelevää keskustelua johtaa Alueiden komitean varapuheenjohtaja ja Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula. Seminaari nostaa esiin myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kuntien roolin niiden toteuttajana.

Alueiden komitea on EU:n virallinen toimielin ja kaupunkien kannalta tärkein toimielin. Vain Alueiden komitean kautta paikallistason ääni tulee suoraan kuulluksi EU:n päätöksenteossa. ENVE-valiokunta vastaa Alueiden komiteassa ympäristöön, ilmastonmuutokseen ja energiaan liittyvistä asioista.

Seminaarivierailun aiheena Tapiolassa 1950-luvulla keksitty kaukolämpö

Seminaarin yhteydessä osallistujat vierailevat energiayhtiö Fortumilla, jossa keskustellaan hiilineutraaliin kaukolämpöön siirtymisestä.

Espoon kaupunki ja Fortum ovat sitoutuneet tekemään Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueella toimivasta kaukolämpöjärjestelmästä hiilineutraalin 2020-luvulla. Se on Espoon tärkein ilmastoteko.

Suomessa arkinen kaukolämpö ei välttämättä ole tuttu maailmalla. Espoo on mitä parhain paikka asiaan tutustumiseen, onhan kyseessä 1950-luvulla Tapiolassa käyttöönotettu keksintö: vesi kuumennetaan ja laitetaan kiertämään kaupungin alla olevissa putkissa, joista käsin se lämmittää kodit, työpaikat, koulut ja sairaalat. Keksintö itsessään on ilmastoystävällinen. Haasteena on ratkaista, miten vesi pidetään jatkossa kuumana ilman päästöjä. Tähän ei päästä yhdellä keinolla. Fortumin tulevaisuuden ratkaisu on avoin ja joustava, tekoälyn ohjaama kaukolämpöverkko.

Seuraava puheenjohtajuuskauden tapahtuma Espoossa syyskuussa

Seuraavan kerran Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tapahtumia järjestetään Espoossa syyskuussa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme