Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

EU:n laajuinen työsuojelun valvontakampanja: Suomessa sote-alalla ehkäistään hyvin työntekijöiden tuki- ja liikuntaelinsairauksia

Jaa

Euroopan Unionin jäsenmaat toteuttivat viime kesänä tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisyä edistäneen työsuojelun valvontakampanjan. Koko EU:ssa tehtiin reilut 2 600 kampanjatarkastusta, joihin osallistui 27 maata. Suomessa tarkastuksia tehtiin reilut sata. Suomessa useimmilla työpaikoilla keskeiset tuki- ja liikuntaelinkuormitusta aiheuttavat vaarat ja haitat olivat tunnistettu ja arvioitu erittäin hyvin ja riskinarviointi oli tehty asianmukaisesti. Tulosten mukaan parhaiten sosiaali- ja terveydenhoitoalalla (86 %) ja kuljetus- ja varastointialalla (76 %) sekä heikoiten rakennusalalla (53 %) ja elintarviketeollisuudessa.

”Kampanjan tavoitteena oli lisätä tietoa tuki- ja liikuntaelinsairauksista, sekä niiden ehkäisystä. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat edelleen yleisempiä työperäisiä terveysongelmia Euroopassa. EU:n laajuisen kampanjan tarkoituksena oli myös arvioida sitä, miten eri EU-maissa on huomioitu tuki- ja liikuntaelinten kuormitus vaarojen tunnistamisessa ja arvioinnissa”, kertoo tarkastaja Tuula Uurala.

Suomessa suurin osa valvontaan liittyvistä tarkastuksista suunnattiin työpaikoille, joilla työskenteli 10–49 työntekijää. Tarkastuksilla keskityttiin arvioimaan sitä, miten hyvin työpaikat tunnistavat vaarojen arvioinnissa tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja millaisia toimenpiteitä niiden vähentämiseksi on tehty. Vain alle 10 % työpaikoista ei ollut tehty minkäänlaisia toimenpiteitä kuormituksen vähentämiseksi.

”Sosiaali- ja terveydenhuollossa on otettu apuvälineitä laajasti käyttöön potilaiden avustamisessa. Myös fysioterapeutin osallistuminen päivittäiseen hoitotyöhön yhdessä hoitajien kanssa havaittiin hyväksi käytännöksi. Yleisesti havaittiin myös lisääntynyttä yhteistyötä eri ryhmien välillä työpaikoilla”, sanoo Tuula Uurala.

Tarkastuksilla annettiin kuitenkin runsaasti velvoitteita siitä, että riskinarvioinnissa tulisi entistä paremmin huomioida tuki- ja liikuntaelinten kuormitus ja tehdä toimenpiteitä sen vähentämiseksi.

Perehdytykseen ryhtiä

”Työntekijöitä tulisi myös paremmin opastaa ja perehdyttää turvallisiin ja terveellisiin työskentelytapoihin. Huomiota tulisi kiinnittää myös erilaisten työntekijäryhmien, kuten esimerkiksi osa-aikaisten ja vajaatyökykyisten kuormituksen arviointiin, sillä heillä kuormitus voi osoittautua suuremmaksi kuin muilla”, tarkastaja Tuula Uurala muistuttaa.

Hän muistuttaa, että muun muassa työterveyshuollolta saatavat tiedot auttavat suuntaamaan toimenpiteitä tuki- ja liikuntaelin sairauksien ehkäisyyn. Tärkeintä on kuitenkin ennaltaehkäisy, ja jo töiden suunnitteluvaiheessa arvioida niiden mahdolliset vaikutukset.

Tällä hetkellä tarkempia valvontakampanjan tuloksia on saatavilla vain Suomen osalta. Keväällä 2023 kampanjasta julkaistaan yhteenveto EU-tasolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Tuula Uurala, tuula.uurala@avi.fi, 0295 016 379
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssi alkoi 2.2.2023 Oulussa – päivitykset tarpeen yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta2.2.2023 14:27:12 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kainuun prikaati järjestävät alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssin kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median avainhenkilöille. Osallistujat jatkokurssille tulevat peruskurssit 72 - 75 vuosina 2013 - 2016 suorittaneille henkilöille Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista.

Ilman putoamissuojausta työskennellyt työntekijä putosi ja loukkasi itsensä – päätoteuttajan vastaavalle työjohtajalle ja aliurakoitsijan työnjohtajalle tuomiot työturvallisuusrikoksesta1.2.2023 15:27:38 EET | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingissä rakennustyötä päätoteuttajana suorittaneen yhtiön vastaavalle työnjohtajalle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoa ja aliurakoitsijan työnjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 27.1.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme