EU:n maatalouspolitiikasta yksinkertaisempaa ja reilumpaa
Euroopan parlamentin jäsenet hyväksyivät tiistaina uudistukset, joilla pyritään yksinkertaistamaan EU:n maatalouspolitiikkaa, lisäämään maanviljelijöiden neuvotteluvoimaa isoja kauppaketjuja vastaan ja auttamaan heitä selviytymään erilaisista maatiloihin kohdistuvista riskeistä.
Yhteisen maatalouspolitiikan uudistus, jonka on tarkoitus astua voimaan ensi vuonna, hyväksyttiin äänin 503 puolesta, 87 vastaan, 13 tyhjää.
Maanviljelijöiden aseman vahvistaminen toimitusketjussa
Uusilla säännöillä vahvistetaan maanviljelijöiden neuvotteluvoimaa tarjoamalla maanviljelijöiden organisaatiolle mahdollisuutta suunnitella tuotantoa ja neuvotella maataloustuotteiden tarjontaa koskevia sopimuksia jäsentensä puolesta. Tällaiset kollektiiviset neuvottelut on sallittu tähän mennessä vain vilja-, maito-, naudanliha- ja oliiviöljytuotteiden osalta.
Markkinoiden epävakauksilta ja tuotantoriskeiltä suojautuminen
Uudistuksen myötä maanviljelijöille tarjotaan myös parempia keinoja suojautua markkinoiden epävakaudelta ja maatiloihin kohdistuvilta riskeiltä kuten huonoilta sääoloilta ja tuholaisilta tai eläintaudeilta. Keinoja, joilla maanviljelijöiden tuloja vakautetaan, muokataan vastaamaan paremmin maanviljelijöiden tarpeisiin. Muun muassa sato-, eläin- ja kasvivakuutuksien sekä keskinäisten rahastojen korvauksia korotetaan. Komissio pystyy myös vastaamaan nopeammin maatiloja koskeviin kriiseihin poikkeuksellisilla tukitoimenpiteillä.
Aktiiviset ja nuoret maanviljelijät: lisää joustavuutta
EU-mailla on uudistuksen myötä enemmän joustavuutta määritellä, kuka on aktiiviviljelijä eli maanviljelijä, joka voi saada EU:n maataloustukia. EU-maat pystyvät myös myöntämään lisärahoitusta nuorille maanviljelijöille. Tarkoituksena on saada nuoret kiinnostumaan maatalousalasta.
Kommentti
“Tänään parlamentti vahvisti merkittävästi maanviljelijöiden asemaa toimitusketjussa, antoi maanviljelijöille paremmat keinot suojautua markkinoiden epävakauksilta ja tuotantoriskeiltä sekä lisäsi tukea nuorille maanviljelijöille. Tämä tekee maatalouspolitiikasta reilumpaa, yksinkertaisempaa ja maanviljelijöiden tarpeisiin paremmin sopivaa. Näin parannetaan myös EU-kansalaisten elintarviketurvaa. Uudet säännöt astuvat voimaan pian, jotta maanviljelijät pääsevät hyötymään uudistuksista mahdollisimman nopeasti”, sanoi esittelijä Albert Dess (EPP, Saksa).
Seuraavaksi
Neuvoston pitää vielä hyväksyä EU:n maatalouspolitiikan uudistus ennen kuin se voi astuu voimaan 1.1.2018. Lisätietoa uudistuksesta on saatavilla EP:n verkkosivuilla olevasta koosteesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iina LietzénLehdistötiedottaja, Euroopan parlamentin lehdistöyksikkö, Bryssel
+32 47 088 3910iina.lietzen@europarl.europa.euNiina SalorantaLehdistötiedottaja, Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto
040 720 5025niina.saloranta@europarl.europa.euLinkit
Tietoja julkaisijasta
Malminkatu 16
00100 Helsinki
+358 9 622 0450http://www.europarl.fi
Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin tiedotustoimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-tiedotustoimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Mepit huolissaan rokotusvastaisuuden seurauksista EU:ssa19.4.2018 15:07 | Tiedote
Euroopan parlamentin jäsenet totesivat torstaina, että heikentyvällä luottamuksella rokotteita kohtaan on jo terveysvaikutuksia.
Luomuruoka: Uusia sääntöjä alan tukemiseksi19.4.2018 13:53 | Tiedote
Euroopan parlamentti hyväksyi uudet luomutuotantoa ja luomutuotteiden pakkausmerkintöjä koskevat säännöt torstaina. Tarkoituksena on edistää luonnonmukaista tuotantoa EU:ssa.
EU-vaalit: Mepit hyväksyivät äänestyspäivät vuodelle 201918.4.2018 16:03 | Tiedote
Seuraavat EU-vaalit pidetään 23.-26.5.2019. Mepit hyväksyivät neuvoston esityksen vaalipäivistä sekä vuoden 2019 kalenterin parlamentin täysistunnoista.
Kiertotalous: Lisää kierrätystä ja vähemmän kaatopaikkajätettä18.4.2018 14:52 | Tiedote
Parlamentti tuki äänestyksessään keskiviikkona kunnianhimoisia kierrätystavoitteita, joiden myötä EU:ssa tulee kierrättää vuoteen 2025 mennessä 55 % yhdyskuntajätteestä. Tällä hetkellä jätteestä kierrätetään 44 %.
LULUCF: Mepit hyväksyivät ilmastosuunnitelman metsien hiilinieluista17.4.2018 15:43 | Tiedote
Euroopan parlamentti hyväksyi suunnitelman, jonka tavoitteena on kasvattaa metsien sitoman hiilidioksidin määrää, ns. hiilinieluja, ja leikata kasvihuonepäästöjä. Myös päästövähennystavoitteet päästökaupan ulkopuolisille sektoreille hyväksyttiin.
Eurooppalaisten elokuvien ilmaisnäytöksiä Helsingissä11.4.2018 16:09 | Kutsu
Eurooppasalissa Helsingin Kampissa järjestettävät eurooppalaisen elokuvan viikot käynnistyvät perjantaina 13.4. bulgarialaisella elokuvalla "Balkan Melodie" ja italialais-afganistanilaisella elokuvalla "Orchestra Progress", joka kertoo tarinan neljästä ihmisoikeuksien puolustajasta Afganistanista. Reilun viikon aikana Eurooppasalissa nähdään yhteensä 21 ajatuksia herättävää elokuvaa ympäri Euroopan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme