Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

EU:n maatalouspolitiikasta yksinkertaisempaa ja reilumpaa

Jaa

Euroopan parlamentin jäsenet hyväksyivät tiistaina uudistukset, joilla pyritään yksinkertaistamaan EU:n maatalouspolitiikkaa, lisäämään maanviljelijöiden neuvotteluvoimaa isoja kauppaketjuja vastaan ja auttamaan heitä selviytymään erilaisista maatiloihin kohdistuvista riskeistä.

Yhteisen maatalouspolitiikan uudistus, jonka on tarkoitus astua voimaan ensi vuonna, hyväksyttiin äänin 503 puolesta, 87 vastaan, 13 tyhjää.

Maanviljelijöiden aseman vahvistaminen toimitusketjussa

Uusilla säännöillä vahvistetaan maanviljelijöiden neuvotteluvoimaa tarjoamalla maanviljelijöiden organisaatiolle mahdollisuutta suunnitella tuotantoa ja neuvotella maataloustuotteiden tarjontaa koskevia sopimuksia jäsentensä puolesta. Tällaiset kollektiiviset neuvottelut on sallittu tähän mennessä vain vilja-, maito-, naudanliha- ja oliiviöljytuotteiden osalta.

Markkinoiden epävakauksilta ja tuotantoriskeiltä suojautuminen

Uudistuksen myötä maanviljelijöille tarjotaan myös parempia keinoja suojautua markkinoiden epävakaudelta ja maatiloihin kohdistuvilta riskeiltä kuten huonoilta sääoloilta ja tuholaisilta tai eläintaudeilta. Keinoja, joilla maanviljelijöiden tuloja vakautetaan, muokataan vastaamaan paremmin maanviljelijöiden tarpeisiin. Muun muassa sato-, eläin- ja kasvivakuutuksien sekä keskinäisten rahastojen korvauksia korotetaan. Komissio pystyy myös vastaamaan nopeammin maatiloja koskeviin kriiseihin poikkeuksellisilla tukitoimenpiteillä.

Aktiiviset ja nuoret maanviljelijät: lisää joustavuutta

EU-mailla on uudistuksen myötä enemmän joustavuutta määritellä, kuka on aktiiviviljelijä eli maanviljelijä, joka voi saada EU:n maataloustukia. EU-maat pystyvät myös myöntämään lisärahoitusta nuorille maanviljelijöille. Tarkoituksena on saada nuoret kiinnostumaan maatalousalasta.

Kommentti

“Tänään parlamentti vahvisti merkittävästi maanviljelijöiden asemaa toimitusketjussa, antoi maanviljelijöille paremmat keinot suojautua markkinoiden epävakauksilta ja tuotantoriskeiltä sekä lisäsi tukea nuorille maanviljelijöille. Tämä tekee maatalouspolitiikasta reilumpaa, yksinkertaisempaa ja maanviljelijöiden tarpeisiin paremmin sopivaa. Näin parannetaan myös EU-kansalaisten elintarviketurvaa. Uudet säännöt astuvat voimaan pian, jotta maanviljelijät pääsevät hyötymään uudistuksista mahdollisimman nopeasti”, sanoi esittelijä Albert Dess (EPP, Saksa).

Seuraavaksi

Neuvoston pitää vielä hyväksyä EU:n maatalouspolitiikan uudistus ennen kuin se voi astuu voimaan 1.1.2018. Lisätietoa uudistuksesta on saatavilla EP:n verkkosivuilla olevasta koosteesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme