Kiinteistöalan Kustannus Oy

EU:n tietosuoja-asetus haastaa taloyhtiöt

Jaa

Suomalaisissa taloyhtiöissä käsitellään yhteensä 2,4 miljoonan ihmisen henkilötietoja. EU:n tietosuoja-asetus tulee sovellettavaksi 25.5.2018, ja sen velvoitteet koskevat luonnollisesti myös taloyhtiöitä. Uutuuskirja opastaa taloyhtiöt kohti tietosuoja-aikaa.

Osakkaiden ja asukkaiden henkilötietoja on taloyhtiössä monessa paikassa, esimerkiksi osakeluettelossa, kunnossapito- ja muutostyörekisterissä, asukasluettelossa, pöytäkirjojen liitteissä sekä erilaisissa sopimuksissa. Jos yhtiössä on tallentava kameravalvonta ja sähköinen kulunvalvonta- tai lukitusjärjestelmä, henkilötietoja kertyy niihinkin.  

Taloyhtiöillä on lakisääteinen velvollisuus käsitellä henkilötietoja – ilman niitä yhtiön arki ei rullaa, eivätkä yhtiön velvoitteet tule hoidetuiksi. Taloyhtiössä vastuu tietosuojasta on yhtiön johdolla eli hallituksella ja isännöinnillä. Käytännössä henkilötietoja käsittelee pääsääntöisesti isännöinti. ”Vaikka taloyhtiö on asetuksen tarkoittama rekisterinpitäjä, on henkilötietojen ja rekistereiden ylläpito ja käsittely useimmiten isännöitsijän ja isännöintiyrityksen vastuulla”, kertoo lakimies, toimitusjohtaja Kai Haarma Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä.

Uudet velvoitteet aiheuttavat taloyhtiöissä ja isännöinnissä paljon päänvaivaa, ja liikkeellä on myös vääriä käsityksiä. Tilanteen helpottamiseksi Haarma on yhdessä Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppäsen kanssa kirjoittanut aiheesta kirjan Tietosuoja taloyhtiössä – Miten taloyhtiön ja isännöitsijän tulee hallita henkilötietoja, jossa avataan tietosuoja-asetuksen vaikutukset taloyhtiöiden ja isännöintiyritysten toimintaan.

Henkilötietojen käsittelystä sovittava erikseen

Isännöitsijällä on erityisrooli taloyhtiössä yhtiön ulkopuolisena ”toimitusjohtajana”. Isännöinnin tehtävänä on käytännössä huolehtia, että henkilötietojen käsittely yhtiössä on järjestetty tietosuoja-asetuksen vaatimalla tavalla. Tietosuoja-asetus kuitenkin edellyttää, että rekisterinpitäjän tulee sopia kirjallisesti henkilötietojen käsittelijän kanssa henkilötietojen käsittelystä.

”Taloyhtiön ja isännöinnin tulee muistaa tehdä kirjallinen sopimus henkilötietojen käsittelystä. Sopimus tulee tehdä myös muiden palveluntuottajien kanssa, jotka käsittelevät henkilötietoja”, Haarma muistuttaa. Sopimusmallit löytyvät kirjasta.

Uusia velvollisuuksia ei pidä kuitenkaan ymmärtää vain ikävinä lisätöinä, vaan mahdollisuutena henkilötietojen liittyvien toimintatapojen yhtenäistämiseen, sujuvoittamiseen ja nykyaikaistamiseen. Tietosuoja-asetuksen velvoitteita ei myöskään täytetä kertaluonteisilla toimenpiteillä, vaan henkilötietojen asianmukaisen käsittelyn on oltava osa taloyhtiöiden arkista toimintaa siinä missä muutkin velvoitteet.

Tietosuoja-asetus velvoittaa rekisterinpitäjän kertomaan rekisteröidyille henkilötietojen käsittelystä. Tietosuojaseloste on näppärä tapa hoitaa tämä. Taloyhtiössä sen voi kiinnittää osakkaille ja asukkaille nähtäväksi yhtiön ilmoitustaululle; tämän lisäksi selosteen pitää olla isännöintiyrityksen verkkosivuilla.

Asiantuntijoiden neuvoilla kohti uutta

Uutuusopas Tietosuoja taloyhtiössä – Miten taloyhtiön ja isännöitsijän tulee hallita henkilötietoja käsittelee tiiviisti EU:n tietosuoja-asetuksen vaikutuksia taloyhtiöiden ja isännöintiyritysten toimintaan.

Opas neuvoo käytännönläheisesti vaiheittain, miten asetuksen vaatimukset otetaan taloyhtiössä käyttöön. Se auttaa taloyhtiöitä ja isännöintiyrityksiä täyttämään tietosuoja-asetuksen mukaiset velvoitteensa ja varautumaan siihen, että ne pystyvät osoittamaan toimivansa asetuksen mukaisesti. Oppaassa on valmiit mallit sääntelyn vaatimista asiakirjoista ja sopimusehdoista. Myös tietosuoja-asetuksen termeistä on sanasto.

Oppaan ovat kirjoittaneet OTM, toimitusjohtaja, lakimies Kai Haarma asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä ja OTM, lakiasiantuntija Tommi Leppänen Isännöintiliitosta. Oppaan on kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy. Opasta voi tilata osoitteesta www.kiinkust.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot kirjasta: liiketoimintajohtaja Maria Kangasluoma (p. 044 019 9721, maria.kangasluoma@kiinkust.fi).

Arvostelukappaleet: kirjamyynti@kiinkust.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöalan Kustannus Oy
Kiinteistöalan Kustannus Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591http://www.kiinkust.fi
Kiinteistöalan Kustannus Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591http://www.kiinkust.fi 

Kiinteistöalan Kustannus Oy on Suomen Kiinteistöliiton omistama kustannusyhtiö, joka julkaisee kiinteistöalan kirjallisuutta, lomakkeita, verkkokirjoja ja -kursseja sekä Suomen Kiinteistölehteä, Locus-lehteä ja Taloyhtiö Nyt -lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöalan Kustannus Oy

Paperiset asunto-osakekirjat historiaan20.2.2019 09:30:00 EETTiedote

Taloyhtiöiden arjessa tapahtuu suuri muutos. Vuoden alussa perustettiin sähköinen osakehuoneistorekisteri (ASREK), johon kerätään vähitellen kaikkien asunto-osakkeiden tiedot ja omistajamerkinnät. Tietojen siirto vanhojen asunto-osakeyhtiöiden osalta aloitetaan tämän kevään aikana. Taloyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelo itse rekisteriin. Uutuusopas ASREK ja sähköinen osakehuoneistorekisteri -opas taloyhtiölle (Kiinteistöalan Kustannus Oy) neuvoo taloyhtiöitä muutoksen läpiviennissä.

Kenellä on vastuu taloyhtiön putkiremontissa?5.2.2019 14:13:54 EETTiedote

Putkiremontti on yleisin korjaushanke taloyhtiöissä – vuosittain sellainen tehdään 20 000 suomalaisessa asunnossa. Valitettavan usein putkiremontin vastuut ovat kuitenkin taloyhtiöissä epäselviä. Tietämättömyys voi aiheuttaa lisäkustannuksia, aikatauluviiveitä ja laatuvirheitä, joista kärsivät eniten taloyhtiön osakkaat ja asukkaat. Uutuusopas Putkiremontin vastuunjako taloyhtiössä (Kiinteistöalan Kustannus Oy) auttaa taloyhtiöitä onnistumaan putkiremonttihankkeessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme