ELY-keskukset

Eurajoen bakteeripitoisuudet edelleen koholla (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskus tiedotti 11.8.2021, että viikon 32 Eurajoen vesistön velvoitetarkkailun perusteella Eurajoessa kaikilla näyteasemilla Kauttuankoskelta Pappilankoskelle asti olivat koli- ja enterokokkibakteerimäärät normaalia selvästi korkeampia.

Näytteenottokierros uusittiin torstaina 12.8.2021. Tulosten perusteella bakteeripitoisuudet ovat edelleen korkeat ja enterokokit ylittivät kasteluveden raja-arvon (yli 200 pmy/100 ml) välillä Kauttua – Köyliöjoen suu. Mäkelän uimarannalla uimakielto jatkuu. 12.8.2021 otetussa Etelä-Satakunnan ympäristötoimiston vesinäytteessä enterokokit (430 pmy/100 ml) ylittivät uimavesiraja-arvon (400 pmy/100 ml). 

Bakteerien alkuperää selvitetään edelleen. Seuraava näytteenottokierros tehdään maanantaina 16.8.2021. Bakteeripitoisuudet eivät liity jätevedenpuhdistamoiden (JVP-Eura Oy ja Säkylän kunnan jätevedenpuhdistamo) purkuvesiin.Jätevedenpuhdistamoilta lähtevän veden bakteeripitoisuudet ovat olleet pienet ja hygienisointi on ollut toiminnassa.

E. coli -bakteeri kuuluu lämpökestoisten koliformisten bakteerien ryhmään. E. coli -bakteeri ilmentää tuoretta ulostesaastutusta ja on peräisin lähes yksinomaan ihmisten tai tasalämpöisten eläinten ulosteesta. Suolistoperäisiä enterokokkeja esiintyy runsaasti jätevesissä sekä jätevesien tai ulosteiden saastuttamissa vesissä. Runsaat enterokokkilöydökset yhdessä E. coli -bakteerilöydösten kanssa viittaavat yleensä tuoreeseen, todennäköisesti jäteveden aiheuttamaan saastumiseen. Mikäli enterokokkipitoisuudet ovat E. coli -bakteerin pitoisuuksia suuremmat, voi kyseessä olla eläinperäinen tai jo aikaisemmin tapahtunut saastuminen.

Lisätietoja:

ELY-keskus:
Vesistöasiantuntija ylitarkastaja Asko Sydänoja
asko.sydanoja@ely-keskus.fi p. 0295022949

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan valvonta (JVP-Eura Oy jätevedenpuhdistamo, Säkylän kunta jätevedenpuhdistamo, Apetit Ruoka Oy teollisuusjätevedenpuhdistamo) ylitarkastaja Timo Stranius
timo.stranius@ely-keskus.fi p. 0295023046

Etelä-Satakunnan ympäristötoimisto:
ympäristöpäällikkö Jukka Reko
jukka.reko@sakyla.fi p. 044 3302 492

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uusi jokihelmisimpukkaan keskittyvä LIFE-hanke alkaa: Satakunnassa parannetaan uhanalaisen jokihelmisimpukan tilaa ja elinympäristöjä (Varsinais-Suomi, Satakunta)16.9.2021 11:22:35 EEST | Tiedote

Euroopan komissio myönsi noin 9,5 miljoonaa euroa jokihelmisimpukan eli raakun ja sen isäntäkalojen, lohen ja taimenen, elinympäristöjen parantamiseen Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Jyväskylän yliopiston koordinoima kuusivuotinen LIFE Revives -projekti alkoi syyskuun alussa. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen osuus rahoituksesta on n. 840 tuhatta euroa. Hankkeen kansallinen rahoitus Lounais-Suomessa koostuu suurelta osin Helmi-ohjelman rahoituksesta.

Varsinais-Suomen ELY-keskus kannattaa Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry:n ehdottamaa tutkimushanketta lannan peltolevityksen bakteerikuormituksesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.9.2021 15:56:44 EEST | Tiedote

Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry:n 4.9.2021 tekemässä toimenpidehakemuksessa on pyydetty selvittämään Eurajoen elokuussa 2021 tapahtunutta bakteerikuormitusta sekä ehdotettu tutkimushanketta ja nitraattiasetuksen uudistamista. Eurajoen elokuun bakteerilöydösten syynä arveltiin aiemmin olevan peltojen keväiset lannanlevitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme