ELY-keskukset

Eurajoen bakteerit ovat peräisin pelloille levitetystä lannasta (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa

Viime viikolla (19.8.2021) otetuissa täydentävissä vesinäytteissä havaittiin korkeita bakteeripitoisuuksia erityisesti Ahmasojassa, Ruonojassa ja niihin laskevissa sivu-uomissa.

Valuma-alueen pelloille on levitetty broilerin lantaa keväällä. Kirjallisuuden mukaan 1 kg lantaa voi sisältää jopa 1012 eli 1 000 000 000 000 kolibakteeria.

Lannan levitys oli tapahtunut nitraattiasetuksen mukaisesti lannanlevitysaikaan ja nykyaikaisella sijoittavalla kalustolla. Kesä on ollut hyvin kuiva ja ensimmäiset voimakkaammat sateet saatiin vasta elokuussa. Kesän kuivuuden takia bakteerit ovat saattaneet säilyä maaperässä sateisiin saakka ja tulleet vasta nyt näytteenotossa havaittaviksi. Asian varmistamiseksi täydentäviä vesinäytteitä otetaan vielä huomenna tiistaina muutamista kohdista Ruonojan valuma-alueella. Myös Mäkelän uimarannalta otetaan vesinäyte.

Lisätietoja:

ELY-keskus:
Erikoisasiantuntija Harri Helminen
harri.helminen@ely-keskus.fi p. 0295 022 865

Etelä-Satakunnan ympäristötoimisto:
Ympäristöpäällikkö Jukka Reko 
jukka.reko@sakyla.fi p. 044 3302 492

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Pilotprojekt ger nya tjänster till arbetsgivare i omställningssituationer20.9.2021 09:40:00 EEST | Tiedote

Omställningsskyddet är samverkan i personalminskningssituationer och service som TE-byråerna bjuder på som har som mål att underlätta sysselsättning för personer som förlorar sina jobb. I omställningsskyddets regionala pilotprojekt utvecklas nya tjänster som förutser omställningssituationer för arbetsgivare. Genom att förutse omställningssituationer och med rätt stödåtgärder vill man undvika personalminskningssituationer och minimera följderna av dessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme