Säteilyturvakeskus (STUK)

Euroopan maat arvioivat ydinlaitosten palontorjuntaa – arviointisuunnitelmaan pyydetään kommentteja

Jaa

EU-maiden ydinturvallisuusviranomaisten ryhmä ENSREG on päättänyt, että maat tekevät yhdessä vertaisarvion EU-maiden ydinlaitosten palontorjunnasta. Kaikilla EU-kansalaisilla ja sidosryhmillä on nyt mahdollisuus kommentoida arviointisuunnitelmaa.

Ydinturvallisuusdirektiivi edellyttää ydinlaitosten turvallisuuden vertaisarviointia kuuden vuoden välein. EU-maiden ydinturvallisuusviranomaisten ryhmä ENSREG on päättänyt, että tämänkertaisen vertaisarvioinnin aihe on ydinlaitosten palontorjunta, eli käytännössä varautuminen tilanteisiin, joissa ydinlaitoksella syttyisi tulipalo.

Suunnitelma vertaisarvioinnin toteuttamiseksi sekä siihen liittyvä sidosryhmäkuulemisten suunnitelma on nyt julkaistu ENSREGin nettisivuilla. Suunnitelmaa voi kommentoida 27.5.2022 saakka.

Suomessa vertaisarviointi koskee Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitoksia sekä Olkiluodon laitospaikalla sijaitsevaa käytetyn polttoaineen välivarastoa.

Ydinlaitoksella tarkoitetaan paitsi ydinvoimalaitoksia, myös rikastuslaitoksia, ydinpolttoaineen valmistuslaitoksia, jälleenkäsittelylaitoksia, tutkimusreaktoreita, käytetyn polttoaineen varastoja ja radioaktiivisen jätteen varastoja.

Kommentointi auki netissä

Arviointisuunnitelma on kommentoitavana ENSREGin verkkosivuilla 27.5. saakka:TPR 2 public engagement | ENSREG Kysely on englanninkielinen.

ENSREG, European Nuclear Safety Regulators Group, on EU-maiden ydinturvallisuusviranomaisten muodostama riippumaton, neuvoa antava asiantuntijaryhmä. Päätöksen ryhmän perustamisesta teki Eurooppa-Neuvosto vuonna 2007. STUK on osallistunut aktiivisesti ENSREGin työhön ryhmän perustamisesta lähtien.

Lisätietoa vertaisarvioinnista liitteissä:

  1. Mikä on vertaisarviointi?
  2. Ensimmäinen ajankohtainen vertaisarviointi ikääntymisen hallinnasta.
  3. Toinen ajankohtainen vertaisarviointi palontorjunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Kirsi Alm-Lytz, 09 759 88 2663

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.

Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser.

Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme