HUS

Euroopan moderneimpiin kuuluvan sädehoito-osaston laitteistoa ja tekniikoita jälleen uusittu

Jaa

HUSiin on hankittu lyhyen ajan sisällä viisi uutta sädehoitolaitetta, joiden myötä sädehoidon tekniikka on uudistunut. Uusilla laitteilla voidaan hoitaa päivässä huomattavasti enemmän ja tarkemmin tekniikoin potilaita kuin aiemmin. Tänä vuonna alkavat myös ensimmäiset BNCT-tutkimushoidot.

Uudet sädehoitolaitteet tuovat tarkkuutta ja kapasiteettia

Viime syksynä käyttöön otettuihin uusiin, avariin ja nykyaikaisiin sädehoitotiloihin on hankittu kolme aivan uutta sädehoitolaitetta. Tänä vuonna tullaan vaihtamaan lisäksi kaksi muutakin sädehoitolaitetta uusiin.

Tänä vuonna asennettavien uusien sädehoitolaitteiden tekniikka on nopeutunut ja niillä pystytään hoitamaan lähes puolet enemmän potilaita päivässä. Laitteet ovat myös hiljaisempia ja muistuttavat muotoilultaan enemmän kuvantamisen laitteita.

- Sädehoitolaitteet ovat osa HUSin historian suurinta sädehoitolaitehankintaa. Näillä laitteilla voidaan vastata kysynnän kasvuun ja samalla saadaan modernein tekniikka käyttöön, Syöpäkeskuksen ylifyysikko Mikko Tenhunen sanoo.

Syksyllä käyttöön otetuilla laitteilla hoidetaan niin sanottuja stereotaktisia hoitoja, joita tehdään pieniin aivokasvaimiin sekä pieniin kasvaimiin muualla vartalon alueella. Näiden hoitojen tarve on lisääntymässä.

Uudessa hoitohuoneessa potilaan paikallaan pysymistä seurataan kolmella kameralla eri puolilta. Jos esimerkiksi potilaan pää liikkuu, kamerajärjestelmä huomaa liikkeen ja keskeyttää hoidon. Tämä poistaa liikevirheen olemattomiin ja uusien laitteiden tarkkuus on parempi kuin 1 mm.

Uusilla sädehoitolaitteilla hoitokohdetta voidaan seurata reaaliaikaisesti myös kehon sisään asetetun radiolähettimen eli transponderin avulla. Esimerkiksi eturauhaseen voidaan laittaa radioaaltoihin reagoivaa transponderia, jota pystytään mittaamaan kehon ulkopuolelta. Jos potilas liikkuu, transponderin signaali muuttuu, säteilytys voidaan keskeyttää, kunnes paikkavirhe on korjattu.

- Sädehoidossa usean vuoden jatkunut trendi on niin sanottu hypofraktiointi, jossa sädehoitoa annetaan suuremmin kerta-annoksin. Tämä vähentää potilaiden käyntikertoja sairaalassa, Tenhunen sanoo.

Myös isotooppihoidoissa tullaan tänä vuonna aloittamaan 1–2 uutta radiolääkettä tutkimusprojekteissa.

BNCT-hanke testausvaiheessa

HUSiin sijoitettavan maailman ensimmäisen potilashoitoon soveltuvan neutroneja tuottavan kiihdyttimen eli BNCT-laitteen hankkeessa on siirrytty laitetestaukseen.

- Tutkimushoidot päästään aloittamaan vuoden 2019 aikana, Tenhunen kertoo.

Hoidon ensimmäinen kohderyhmä ovat paikallisesti uusiutunutta pään ja kaulan alueen syöpää sairastavat potilaat. Menetelmällä voi kuitenkin hoitaa muitakin kasvaimia, joihin kertyy riittävä määrä booria ja joiden sijainti sopii BNCT-hoitoon.

- On poikkeuksellista, että Suomeen saadaan maailman ensimmäisenä näin lupaava teknologia. Tämä avaa Suomelle mahdollisuuksia olla kehittämässä tätä hoitomuotoa ja on hyvä esimerkki siitä, miksi akateemista tutkimustyötä tarvitaan ja mihin se parhaimmillaan voi johtaa, Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson sanoo.
 

Lue lisää hankkeesta ja sen etenemisestä HUSin internetsivuilta: www.hus.fi/bnct

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Tenhunen
ylifyysikko, HUS Syöpäkeskus
puh. 050 427 2192, mikko.tenhunen@hus.fi

Johanna Mattson
johtava ylilääkäri, HUS Syöpäkeskus
puh. 050 427 9165, johanna.mattson@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Mielenterveystalo.fi-palvelulla jo yli 200 000 käyttäjää kuukausittain25.6.2019 09:40:05 EESTTiedote

Palvelun kuukausittaista kävijämäärää seurataan jatkuvasti ja 200 000:n kuukausittaisen kävijän raja on ylittynyt ensimmäisen kerran. Erityisesti omahoito-ohjelmat, joista saa apua ja työkaluja paitsi tavallisiin oireisiin ja eri elämäntilaisiin, ovat suosittuja. Myös luotettaviksi todetut ja itsearviointiinkin sopivat mittarit toimenpidesuosituksineen ovat käytetyimpien sisältöjen joukossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme