HUS

Euroopan moderneimpiin kuuluvan sädehoito-osaston laitteistoa ja tekniikoita jälleen uusittu

Jaa

HUSiin on hankittu lyhyen ajan sisällä viisi uutta sädehoitolaitetta, joiden myötä sädehoidon tekniikka on uudistunut. Uusilla laitteilla voidaan hoitaa päivässä huomattavasti enemmän ja tarkemmin tekniikoin potilaita kuin aiemmin. Tänä vuonna alkavat myös ensimmäiset BNCT-tutkimushoidot.

Uudet sädehoitolaitteet tuovat tarkkuutta ja kapasiteettia

Viime syksynä käyttöön otettuihin uusiin, avariin ja nykyaikaisiin sädehoitotiloihin on hankittu kolme aivan uutta sädehoitolaitetta. Tänä vuonna tullaan vaihtamaan lisäksi kaksi muutakin sädehoitolaitetta uusiin.

Tänä vuonna asennettavien uusien sädehoitolaitteiden tekniikka on nopeutunut ja niillä pystytään hoitamaan lähes puolet enemmän potilaita päivässä. Laitteet ovat myös hiljaisempia ja muistuttavat muotoilultaan enemmän kuvantamisen laitteita.

- Sädehoitolaitteet ovat osa HUSin historian suurinta sädehoitolaitehankintaa. Näillä laitteilla voidaan vastata kysynnän kasvuun ja samalla saadaan modernein tekniikka käyttöön, Syöpäkeskuksen ylifyysikko Mikko Tenhunen sanoo.

Syksyllä käyttöön otetuilla laitteilla hoidetaan niin sanottuja stereotaktisia hoitoja, joita tehdään pieniin aivokasvaimiin sekä pieniin kasvaimiin muualla vartalon alueella. Näiden hoitojen tarve on lisääntymässä.

Uudessa hoitohuoneessa potilaan paikallaan pysymistä seurataan kolmella kameralla eri puolilta. Jos esimerkiksi potilaan pää liikkuu, kamerajärjestelmä huomaa liikkeen ja keskeyttää hoidon. Tämä poistaa liikevirheen olemattomiin ja uusien laitteiden tarkkuus on parempi kuin 1 mm.

Uusilla sädehoitolaitteilla hoitokohdetta voidaan seurata reaaliaikaisesti myös kehon sisään asetetun radiolähettimen eli transponderin avulla. Esimerkiksi eturauhaseen voidaan laittaa radioaaltoihin reagoivaa transponderia, jota pystytään mittaamaan kehon ulkopuolelta. Jos potilas liikkuu, transponderin signaali muuttuu, säteilytys voidaan keskeyttää, kunnes paikkavirhe on korjattu.

- Sädehoidossa usean vuoden jatkunut trendi on niin sanottu hypofraktiointi, jossa sädehoitoa annetaan suuremmin kerta-annoksin. Tämä vähentää potilaiden käyntikertoja sairaalassa, Tenhunen sanoo.

Myös isotooppihoidoissa tullaan tänä vuonna aloittamaan 1–2 uutta radiolääkettä tutkimusprojekteissa.

BNCT-hanke testausvaiheessa

HUSiin sijoitettavan maailman ensimmäisen potilashoitoon soveltuvan neutroneja tuottavan kiihdyttimen eli BNCT-laitteen hankkeessa on siirrytty laitetestaukseen.

- Tutkimushoidot päästään aloittamaan vuoden 2019 aikana, Tenhunen kertoo.

Hoidon ensimmäinen kohderyhmä ovat paikallisesti uusiutunutta pään ja kaulan alueen syöpää sairastavat potilaat. Menetelmällä voi kuitenkin hoitaa muitakin kasvaimia, joihin kertyy riittävä määrä booria ja joiden sijainti sopii BNCT-hoitoon.

- On poikkeuksellista, että Suomeen saadaan maailman ensimmäisenä näin lupaava teknologia. Tämä avaa Suomelle mahdollisuuksia olla kehittämässä tätä hoitomuotoa ja on hyvä esimerkki siitä, miksi akateemista tutkimustyötä tarvitaan ja mihin se parhaimmillaan voi johtaa, Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson sanoo.
 

Lue lisää hankkeesta ja sen etenemisestä HUSin internetsivuilta: www.hus.fi/bnct

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Tenhunen
ylifyysikko, HUS Syöpäkeskus
puh. 050 427 2192, mikko.tenhunen@hus.fi

Johanna Mattson
johtava ylilääkäri, HUS Syöpäkeskus
puh. 050 427 9165, johanna.mattson@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Päivitystyö aiheutti hidastumista ja toimintakatkoja HUSin potilastietojärjestelmään15.4.2019 17:18:23 EESTTiedote

HUSin potilastietojärjestelmä Uranukseen tehtiin kuluneena viikonloppuna suunniteltu päivitys. Päivitys sujui suunnitelmien mukaan, mutta maanantaiaamuna ennen kello yhdeksää käyttäjämäärien kasvettua alkoi ilmetä kirjautumisongelmia ja järjestelmän hitautta. Ongelmaa ryhdyttiin selvittämään korkealla prioriteetilla. Käyttäjiä ohjeistettiin siirtymään jatkuvuussuunnitelman mukaiseen toimintaan, joka käytännössä tarkoittaa käsin kirjaamista. Puoleen päivään mennessä ongelman syy oli saatu selville ja järjestelmän toiminta saatiin palautettua väliaikaisratkaisulla. Valitettavasti ongelmat alkoivat uudelleen iltapäivällä. Kello 16 mennessä potilastietojärjestelmän toiminta on taas saatu palautettua, mutta lopullinen korjaus on vielä tekemättä. - Potilastietojärjestelmän ongelmat ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet potilaiden hoitoa. Yksittäisiä vastaanottoja ja toimenpiteitä on jouduttu perumaan päivän aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo. Siihen saakka kunnes ongelmaan saadaan

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys muuttaa Haartmanin sairaalaan 15.4.2019 / Kvälls- och veckoslutsjouren inom mun- och tandvård flyttar till Haartmanska sjukhuset 15.4.201912.4.2019 15:40:32 EESTTiedote

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys päättyy Kirurgisessa sairaalassa 14.4.2019. Päivystystoiminta jatkuu Haartmanin sairaalassa 15.4.2019. Haartmanin sairaalan osoite on Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Suusairauksien terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys palvelee pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen, Sipoo) asukkaita arki-iltaisin sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä. Suusairauksien virka-ajan ulkopuolinen päivystys on tarkoitettu kaikille kiireellistä ensiapuhoitoa tarvitseville potilaille. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Hammaslääkäripäivystykseen hakeudutaan soittamalla ajanvarauksen puhelinnumeroon 09 471 71110. Arki-iltana ajanvaraus toimii klo 14.00 – 21.00. Lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä ajanvaraus toimii klo 8.00 – 21.00. Yöpäivystys Suu- ja hammassairauksien yöpäivystys toimii klo 21.00-7.00, Töölön sairaalan tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgian päivystyksen yhteyd

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme