Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Euroopan neuvoston ministerikokouksessa Torinossa keskustellaan järjestön tulevaisuudesta

Jaa

Euroopan neuvoston 132. ministerikomitean kokous järjestetään 19.-20. toukokuuta 2022 Torinossa. Valtiosihteeri Johanna Sumuvuori edustaa Suomea kokouksessa, jonka keskiössä on vankkumattoman tuen osoittaminen Ukrainalle ja keskustelu järjestön tulevaisuudesta.

Ukraina tarvitsee kaiken mahdollisen tuen Euroopan neuvostolta ja sen jäsenvaltioilta. Suomi on juuri antanut lisätukea Euroopan neuvoston Ukraina-toimintaohjelmalle.

Lisäksi ministerikokous keskustelee järjestön tulevaisuudesta. Euroopan neuvosto on käännekohdassa, ja sen on nyt keskityttävä entistä vahvemmin ydinarvoihinsa, ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja oikeusvaltioperiaatteeseen kaikissa 46 jäsenvaltiossa.

”Tarvitsemme nyt entistä vahvempaa Euroopan neuvostoa takaamaan ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen Euroopassa”, toteaa valtiosihteeri Johanna Sumuvuori.

Ministerikomitea lakkautti Venäjän jäsenyyden 16. maaliskuuta maan hyökättyä Ukrainaan. Hyökkäys rikkoi räikeästi kansainvälistä oikeutta ja järjestön perussäännön 8. artiklaa eikä Venäjän jäsenyydelle katsottu olevan arvopohjaisessa järjestössä enää edellytyksiä. Venäjä jatkaa kuitenkin Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIS) osapuolena 16. syyskuuta 2022 asti. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tulee lähivuosina ottamaan vastaan ja käsittelemään valituksia tätä edeltävistä tapahtumista, mukaan lukien valtiovalitukset.

Torinon ulkoministerikokous seuraa Saksan puheenjohtajakaudella Hampurissa järjestettyä ulkoministerikokousta. Edellisen kerran ulkoministerikokous järjestettiin perinteisenä läsnäkokouksena Suomen EN-puheenjohtajuuskaudella vuonna 2019.

Lisätietoja:

Poliittinen osasto, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, lähetystöneuvos Mari Mäkinen, +358 295 350 130

Poliittinen osasto, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, yksikönpäällikkö Tarja Kangaskorte, +358 295 350 292

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme