Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Euroopan parlamentin Saharov-palkinto Venezuelan demokraattiselle oppositiolle

Jaa

Venezuelan demokraattinen oppositio saa tänä vuonna Euroopan parlamentin mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon. Palkinnonjakotilaisuus pidetään Strasbourgissa 13.12.

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani ilmoitti täysistunnossa torstaina, että Saharov-palkinnon vuonna 2017 saa Venezuelan demokraattinen oppositio: kansalliskokous (Julio Borges) ja kaikki Foro Penal Venezolanon laatimassa luettelossa mainitut poliittiset vangit edustajinaan Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos ja Andrea González. Saharov-palkinnon saaja valittiin parlamentin puhemiehen ja poliittisten ryhmien puheenjohtajien puheenjohtajakokouksessa 26.10.

Puhemies Tajani totesi: ”Vahvistamme vankkumatonta tukeamme Venezuelan demokraattisesti valitulle kansalliskokoukselle myöntämällä tämän mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon Venezuelan demokraattiselle oppositiolle. Vaadimme Venezuelan kansan haluamaa rauhanomaista siirtymistä demokratiaan.”

”Tämä palkinto ei vain tunnusta Venezuelan demokraattisen opposition rohkeaa taistelua, vaan palkinnolla Euroopan parlamentti haluaa myös osoittaa kunnioitustaan Venezuelan kansalle. Tämä kattaa kaikki ne, jotka on epäoikeudenmukaisesti vangittu heidän mielipiteidensä takia ja kaikki ne, joilla on vaikeuksia selviytyä arkielämästään julman hallinnon takia sekä kaikki surevat perheet, jotka ovat menettäneet läheisiä monia kuukausia kestäneissä vapauden puolesta järjestetyissä mielenosoituksissa”, hän lisäsi.

Venezuelan demokraattinen oppositio

Venezuelaa on jo usean vuoden ajan koetellut poliittinen kriisi. Valtapuolue on järjestelmällisesti kaventanut mahdollisuuksia ylläpitää oikeusvaltiota ja perustuslaillista järjestystä, ja maaliskuussa 2017 maan ylin tuomioistuin vei lainsäädäntövallan demokraattisesti valitulta kansalliskokoukselta.

Samaan aikaan poliittisten vankien määrä on noussut yli 600:aan Foro Penal Venezolanon viimeisimmän raportin mukaan. Poliittisten vankien joukossa ovat merkittävät oppositiojohtajat Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos ja Andrea González.

Venezuelalainen oppositiojohtaja Leopoldo López päästettiin heinäkuussa kotiarestiin yli kolme vuotta kestäneen vankeuden jälkeen, mutta hän joutui takaisin vankilaan elokuussa 2017. Toinen merkittävä oppositiopoliitikko ja Caracasin entinen kaupunginjohtaja Antonio Ledesma on ollut kotiarestissa vuodesta 2015. Iribarrenin entinen pormestari Alfredo Ramos ja San Cristóbalin entinen pormestari Daniel Ceballos ovat niin ikään olleet vangittuina, kuten myös opiskelija-aktivisti Lorent Saleh. Poliittisten vankien joukossa on kaksi espanjalaista, Andrea González ja Yon Goicoechea.

Vuoden alusta lähtien maassa on murhattu yli 130 opposition edustajaa kaduilla järjestetyissä mielenosoituksissa, jotka ovat useimmiten olleet hallinnonvastaisia, ja pidätetty mielivaltaisesti yli 500 ihmistä.

Palkinnonjakotilaisuus

Palkinto, joka koostuu virallisesta todistuksesta ja 50 000 eurosta, annetaan Venezuelan demokraattiselle oppositiolle Euroopan parlamentissa Strasbourgissa 13.12.2017.

Finalistit

Venezuelan demokraattinen oppositio oli yksi kolmesta finalistista Saharov-palkinnon saajaksi. Lisätietoa muista finalisteista, guatemalalaisesta ihmisoikeustaistelija Aura Lolita Chavez Ixcaquicistista ja ruotsalais-eritrealaisesta toimittaja Dawit Isaakista, löytyy täältä.

Tietoa Saharov-palkinnosta

Euroopan parlamentti jakaa joka vuosi mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon, joka on nimetty neuvostoliittolaisen fyysikon ja poliittisen toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan. Palkinto otettiin käyttöön vuonna 1988 osoittamaan kunnioitusta yksilöille ja järjestöille, jotka puolustavat ihmis- ja perusoikeuksia. Viime vuonna palkinnon saivat Nadia Murad ja Lamiya Aji Bashar.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme