Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Euroopan parlamentti ehdottaa glyfosaatin käytön vaiheittaista lopettamista vuoteen 2022 mennessä

Jaa

Euroopan parlamentin jäsenet vaativat rikkakasvien torjunta-aineena käytettävän glyfosaatin kieltämistä vuoden 2022 joulukuuhun mennessä ja rajoituksia aineen käytölle välittömästi.

- Kotitalouskäytön kielto nyt, maatalouskäytön kielto vuoteen 2022 mennessä
- Komission riskiarviointi pitää saada julkiseksi
- EU-maat äänestävät glyfosaatin lisenssin uusimisesta keskiviikkona


Mepit vaativat rikkakasvien torjunta-aineena käytettävän glyfosaatin kieltämistä vuoden 2022 joulukuuhun mennessä ja rajoituksia aineen käytölle välittömästi.

Euroopan parlamentti vastustaa komission ehdotusta jatkaa kiistanalaisen rikkamyrkyn myyntilupaa kymmenellä vuodella. Meppien mukaan EU:n tulisi luoda suunnitelma glyfosaatin käytön vaiheittaiselle lopettamiselle. Ensimmäinen askel olisi aineen kotitalouskäytön täyskielto. Samaan aikaan maatalouskäytössä tulisi suosia luontoystävällisempiä vaihtoehtoja aina kun mahdollista.

Parlamentin päätöslauselmassa todetaan, että glyfosaatin käytön tulisi olla kiellettyä EU:ssa 15.12.2022 mennessä. Tätä edeltäisivät tarvittavat välivaiheet.

Huoli glyfosaatin turvallisuudesta

EU:n riskiarviointimenettely ennen glyfosaatin lisenssin uusimista aiheutti erimielisyyksiä, kun YK:n kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) ja EU:n elintarviketurvavirasto ja kemikaalivirasto päätyivät eri lopputulemaan aineen turvallisuudesta.

Lisäksi Monsaton sisäisten asiakirjojen julkistaminen herätti epäilyjä joidenkin glyfosaatin turvallisuutta koskevien EU-tutkimusten luotettavuudesta, toteavat mepit. Monsanto valmistaa Roundup-nimistä tuotetta, jonka tärkein ainesosa on glyfosaatti.

EU:n sääntelyviranomaisten hyväksyntää varten tehdyn torjunta-aineiden tieteellisen arvioinnin tulisi perustua ainoastaan julkaistuihin vertaisarvioituihin ja riippumattomiin tutkimuksiin, joita toimivaltaiset viranomaiset ovat teettäneet, toteavat mepit. EU:n virastoille pitää myöntää käyttöön riittävästi resursseja tähän työhön.

Seuraavaksi

Parlamentti hyväksyi päätöslauselman äänin 355 puolesta, 204 vastaan, 111 tyhjää. Päätöslauselma ei ole sitova. EU-maat äänestävät keskiviikkona neuvostossa komission ehdotuksesta uusia glyfosaatin myyntilupa.

Yli miljoona ihmistä allekirjoitti alle vuoden aikana eurooppalaisen kansalaisaloitteen, jolla vaaditaan rikkakasvien torjunta-aineiden kieltoa. Tämän johdosta parlamentissa järjestetään aiheesta julkinen kuuleminen marraskuussa.Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme