Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n laajuiset säännöt lennokeille

Jaa

Euroopan parlamentin jäsenet hyväksyivät EU:n laajuiset säännöt, joilla varmistetaan drone-lennokkien turvallinen käyttö ja uudistetaan siviili-ilmailun turvallisuussääntöjä.

Tiistaina mepit hyväksyivät uudet säännöt, joilla määritellään EU:n laajuiset yleiset periaatteet drone-lennokeille ja niiden käyttäjille. Tavoitteena on taata yksityisyys, henkilötietojen suoja sekä lennokeiden käytön turvallisuus. Parlamentin ja neuvoston neuvottelijat pääsivät säännöistä alustavaan sopuun marraskuussa 2017.

Tällä hetkellä useimpia lennokkeja koskevat kansalliset säännöt, mikä saattaa haitata markkinoiden kehitystä.

Uusien sääntöjen myötä lennokkien pitää olla suunniteltu toimimaan niin, etteivät ne vaaranna ihmisten turvallisuutta. Lennokkien painon tai käyttöalueen mukaan ne pitää varustaa tarvittavilla lisäominaisuuksilla.

Lennokkien käyttäjien pitää olla tietoisia heitä koskevista säännöistä. Heidän pitää pystyä käyttämään lennokkeja turvallisesti ja varmistaa, että lennokit lentävät turvallisen välimatkan päässä muista ilmatilan käyttäjistä.

Lennokit, jotka törmätessään voivat vahingoittaa ihmisiä, pitää merkitä mahdollista tunnistusta varten. Lisäksi näiden lennokkien käyttäjien pitää rekisteröityä uusien sääntöjen mukaan. Tämä ei koske pienimpien lennokkien käyttäjiä.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto ja komissio ovat vastuussa tarkempien EU-sääntöjen kehittämisestä näiden periaatteiden pohjalta.

Siviili-ilmailun turvallisuussääntöjen uudistus

Lennokkeja koskevien sääntöjen lisäksi lainsäädännöllä uudistetaan EU-tason siviili-ilmailun turvallisuussääntöjä. Uudistuksella pyritään muokkaamaan säännöistä tarkoituksenmukaisempia ja riskiperusteisempia. Näin pyritään vastaamaan ilmaliikenteen odotettuun kasvuun seuraavina vuosina.

Uudistuksilla lisätään lisäksi yhteistyötä EU:n lentoturvallisuusviraston ja kansallisten viranomaisten välillä konfliktialueiden yli kulkevien lentojen riskien arvioinnissa. Komissio valtuutetaan uusilla säännöillä kehittämään määräykset tietojen lataamiseen lennonrekisteröintilaitteista reaaliajassa, kun lentokone on vaikeuksissa. Näin pyritään nopeuttamaan hätäapua.

Seuraavaksi

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 558 puolesta, 71 vastaan, 48 tyhjää.

EU:n neuvoston pitää vielä hyväksyä uudet säännöt.

Taustatietoa

Tähän asti alle 150 kg painavat drone-lennokit ovat kuuluneet kansallisen lainsäädännön piiriin, mistä johtuen valmistajia ja käyttäjiä ovat koskeneet eri säännöt eri puolilla EU:ta.

Siviililennokkiteknologian osuus EU:n lentomarkkinoista saattaa olla kymmenen vuoden kuluttua 10 % (15 miljardia euroa/vuosi). Komission mukaan vuoteen 2050 mennessä lennokkiteollisuus saattaa olla luonut 150 000 työpaikkaa EU:n alueella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme