Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n syyttäjänviraston perustamisen

Jaa

Euroopan syyttäjänvirasto (EPPO) tulee tutkimaan EU:n taloudellisia etuja vahingoittavia rikoksia sekä asettamaan syytteeseen niiden tekijät. Samalla syyttäjänvirasto edistää yhteistyötä eurooppalaisen ja kansallisen lainvalvonnan välillä. Viraston yksinomainen toimivalta kattaa koko EU:n alueen.

Tällä hetkellä vain kansalliset viranomaiset voivat tutkia EU-varoihin liittyviä väärinkäytöksiä (kuten rakennerahaston varojen väärinkäyttö tai rajat ylittävät ALV-petokset) ja asettaa syytteeseen petosten tekijät. Näiden viranomaisten toimivalta rajoittuu kuitenkin kansallisten rajojen sisäpuolelle.

Euroopan syyttäjänviraston perustamisen myötä siihen osallistuvat maat voivat vaihtaa tietoja sekä koordinoida poliisitutkintaa ja nopeutetaan toimia kuten omaisuuden jäädyttämistä ja takavarikointia. Syyttäjänvirasto tekee yhteistyötä EU:n oikeudellisen yhteistyön viraston (Eurojust) ja Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) kanssa.

Kommentti

Parlamentin esittelijä Barbara Matera (EPP, Italia) sanoi: “Euroopan syyttäjänviraston ansiosta kansallisten syyttäjien työ yhdenmukaistuu. Näin pystymme vastaamaan puutteelliseen koordinointiin EU-varojen väärinkäyttöä koskevissa kansallisissa tutkimuksissa. Toivottavasti tulevaisuudessa Euroopan syyttäjänviraston toimivaltaa voidaan laajentaa koskemaan myös rajat ylittäviä rikoksia kuten terrorismia ja ihmissalakuljetusta.”

Seuraavaksi

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina syyttäjänviraston perustamisen äänin 456 puolesta, 115 vastaan ja 60 tyhjää.

Parlamentin hyväksynnän jälkeen vaaditaan vielä, että neuvosto hyväksyy muodollisesti virastoa koskevan asetuksen. Euroopan syyttäjänviraston odotetaan aloittavan toimintansa vuosien 2020 ja 2021 välillä.

Taustatietoa

Euroopan syyttäjänvirasto perustetaan tehostamaan yhteistyötä 20 jäsenmaan kesken. Nämä jäsenmaat ovat Suomi, Belgia, Bulgaria, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Portugali, Ranska, Romania, Saksa, Slovenia, Slovakia Tšekki ja Viro. Muut jäsenmaat voivat liittyä Euroopan syyttäjänvirastoon koska tahansa.

Syyttäjänviraston keskustoimisto tulee toimimaan Luxemburgissa. Virastossa tulee olemaan pääsyyttäjä ja syyttäjiä jokaisesta toimintaan osallistuvasta maasta johtamassa rikostutkintaa. Valtuutetut syyttäjät jäsenmaissa vastaavat päivittäisestä työstä maatasolla.

Parlamentti hyväksyi 5.7. yhteiset määritelmät petoksia koskeville rikoksille, jotka kuuluvat syyttäjänviraston toimivaltaan. Tulevaisuudessa Euroopan syyttäjänviraston toimivaltaan voidaan sisällyttää myös muita rikoksia mm. terrorismi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme