Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Euroopan parlamentti vaatii laajoja uudistuksia verorikosten kitkemiseksi

Jaa

Mepit vaativat rekisteriä omaisuudenhoitajille, tehokasta väärinkäytösten paljastajien suojelua ja sääntöjä välittäjille.

Euroopan parlamentin rahanpesua, veronkiertoa ja veropetoksia käsittelevä tutkintavaliokunta (PANA) on esittänyt kaikkiaan 211 suositusta veronkierron kitkemiseksi. Euroopan parlamentti hyväksyi suositukset täysistunnossa äänin 492 puolesta, 50 vastaan ja 136 tyhjää.

Suosituksissa vaaditaan mm:


- säännöllisesti päivitettävien, vakiomuotoisten ja julkisesti saatavilla olevien tosiasiallisten omistajien ja edunsaajien rekistereitä, jotka kattaisivat yritykset, säätiöt ja vastaavat oikeudelliset järjestelyt;

- uusia sääntöjä omaisuudenhoitajien, kuten asianajajien ja tilinpitäjien, valvontaan ja kannustimia, jotka saavat nämä pidättäytymään osallistumisesta veropetoksiin;

- yhteistä kansainvälistä määritelmää offshore-rahoituskeskuksille, veroparatiiseille, yhteistyöhaluttomille verotuksellisille oikeudenkäyttöalueille ja suuririskisille maille;

-  keinoja suojella värinkäytösten paljastajia ja taata heille riittävä taloudellinen tuki;

- varoittavia seuraamuksia EU:n ja kansallisella tasolla pankeille ja välittäjille, jotka tietoisesti, harkitusti ja järjestelmällisesti ovat mukana laittomissa vero- tai rahanpesujärjestelyissä; ja

- pysyvän verotusta käsittelevän tutkintavaliokunnan perustamista Yhdysvaltain kongressin mallin mukaisesti.

Päätöslauselmassaan mepit tuovat esille pettymyksensä siihen, että Panaman paperien paljastusten kohteena oli useita EU-maita. Mepit kritisoivat myös joidenkin EU-maiden poliittisen tahdon puutetta uudistuksien suhteen.

Verotusta koskeva EU-lainsäädäntö vaatii yksimielisyyttä jäsenmaiden kesken. Mepit vaativat, että yksimielisyyden sijaan siirryttäisiin määräenemmistöpäätöksiin. Mepit haluavat myös, että käytännesääntötyöryhmää uudistetaan ja että työryhmän hallintorakenne ja avoimuus määritellään perusteellisesti uudelleen.

Kommentti

Euroopan parlamentin mietinnön toinen esittelijä Jeppe Kofod (S&D, Tanska) sanoi: ”Tarvitsemme suunnanmuutoksen eurooppalaiseen veropolitiikkaan veroparatiisien, veronkierron ja verovilpin torjumiseksi. Tämän on täysin selvää minulle tarkasteltuani 18 kuukautta salaisia neuvoston papereita.”

Mietinnön toinen esittelijä Petr Ježek (ALDE, Tšekki) sanoi: ”PANA-valiokunnan tutkinnat jatkuivat toimittajien paljastusten pohjalta. Tarkoituksena oli jatkaa veropetoksiin liittyvää työtä, tarkastella EU-lainsäädäntöä ja sen täytäntöönpanoa ja laatia uskottavia suosituksia, joilla vastata rahapesuun, veronkiertoon ja verovilppiin. Olemme päässeet näihin tavoitteisiin tänään. Tulevina kuukausina on erityisen tärkeää ylläpitää painetta suositusten toimeenpanemiseksi erityisesti niiden hallitusten osalta, jotka eivät ole mukana tässä kamppailussa.”

Seuraavaksi

Valiokunnan loppuraportti ja suositukset toimitetaan neuvostolle ja komissiolle käsiteltäväksi.

Taustatietoa

Äänestyksellä saatettiin loppuun tutkintavaliokunnan 18 kuukauden työ. Valiokunta perustettiin Panaman paperit -paljastusten tultua julki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme