Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Euroopan parlamentti vaatii toimia mehiläishoitoalan tueksi

Jaa

Euroopan parlamentin jäsenet kehottavat jäsenmaita panostamaan enemmän mehiläisten terveyden suojeluun, hunajan väärentämisen estämiseen ja mehiläishoitajien tukemiseen.

Mepit vaativat tehokasta, laaja-alaista ja pitkäaikaista EU-strategiaa, jotta voitaisiin parantaa mehiläisten terveyttä, torjua mehiläisten kuolleisuutta ja elvyttää mehiläiskantoja. Päätöslauselma asiasta hyväksyttiin torstaina äänin 560 ääntä puolesta, 27 vastaan ja 28 tyhjää.

Päätöslauselmassa vaaditaan:

- EU-tason toimintasuunnitelmaa mehiläiskuolleisuuden torjumiseksi,

- tehokkaita jalostusohjelmia haitallisten vieraslajien kuten varroapunkin, aasianherhiläisen ja esikotelomädän uhkiin vastaamiseksi,

- lisää tutkimusta uusien mehiläislääkkeiden kehittämiseksi ja lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi,

- tieteellisesti mehiläisten terveydelle haitallisiksi todettujen torjunta-aineiden kieltämistä, ja

- maanviljelijöiden ja mehiläishoitajien välisiä varhaisvaroitusjärjestelmiä, jotka koskevat ruiskutuskausia.

Tukea mehiläishoitajille ja mehiläistuotteille

Mepit toteavat päätöslauselmassaan, että EU:n tulisi lisätä rahoitusta kansallisille mehiläishoito-ohjelmille 50 %:lla ja perustaa erityinen tukijärjestelmä mehiläishoitajille osana EU:n vuoden 2020 jälkeistä maatalouspolitiikkaa. Tukea mehiläishoitajille tulisi lisätä lisäksi tilanteissa, joissa hoitajat ovat kärsineet mehiläisyhdyskuntien tuhoutumisista.

EU-maiden tulisi tiedottaa kansalaisille hunajan kuluttamisen hyödyistä ja hunajan lääkinnällisistä käyttötarkoituksista.

Hunajaväärennösten tuonnin estäminen

Jotta voitaisiin varmistaa, että tuontihunaja vastaa EU-standardeja, pitäisi raja- ja sisämarkkinatarkastukset yhdenmukaistaa, tiukentaa jäljitettävyysvaatimuksia ja varmistaa, että kaikki hunaja tarkistetaan. Päätöslauselmaluonnoksen mukaan komission pitäisi kehittää tehokkaampia laboratoriotestimenetelmiä ja määrätä tiukempia rangaistuksia sääntöjä rikkoville tahoille.

Mepit esittävät lisäksi, että hunajaa ja mehiläistuotteita tulisi käsitellä ”arkoina tuotteina” kauppaneuvotteluissa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa tai jättää nämä tuotteet pois neuvotteluisia.

Kommentti

“Meidän pitää tehdä kaikkemme hunajan ja mehiläisten suojelemiksesi, sillä 76 % ruuan tuotannosta Euroopassa on riippuvaista pölytyksestä. Mehiläiset ovatkin välttämättömiä elintarviketurvalle. Parlamentti ehdottaa selviytymisstrategiaa mehiläisille ja mehiläishoitajille sekä suunnitelmaa, jolla lisätä avoimuutta kuluttajille”, sanoi esittelijä Norbert Erdős (EPP, Unkari).

Taustatietoa

EU:n alueella tuotetaan noin 200 000 tonnia hunajaa vuosittain. EU on Kiinan jälkeen suurin hunajan tuottaja. EU:ssa on noin 600 000 mehiläishoitajaa. Suomessa mehiläishoitajia on noin 3100.

EU:hun tuodaan vuosittain noin 200 000 tonnia hunajaa pääasiallisesti Kiinasta, Ukrainasta, Argentiinasta ja Meksikosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme