Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Euroopan parlamenttiin erityisvaliokunta selvittämään puutteita terrorismin torjunnassa

Jaa

Euroopan parlamentin jäsenet hyväksyivät ehdotuksen perustaa 12 kuukauden ajaksi erityisvaliokunnan, joka käsittelee puutteita terrorismin torjunnassa EU:n alueella.

- Valiokunta tutkimaan terrorismin vastaisia toimia
- Tehtävänä tarkastella puutteita rajat ylittävässä oikeudellisessa yhteistyössä ja tiedonjaossa
- Valiokunta tulee myös arvioimaan vaikutuksia perusoikeuksiin

Erityisvaliokunta tutkii ja arvioi Euroopassa vallitsevan terroriuhan laajuutta ja tarkastelee puutteita ja virheitä, jotka ovat saattaneet mahdollistaa eri jäsenvaltioissa viime aikoina tapahtuneet terrori-iskut.

Erityisvaliokunta keskittyy erityisesti seuraaviin kysymyksiin:

- Ulkorajojen valvontaa koskevien nykyisten sääntöjen toimeenpano
- Puutteet oikeudellisten, lakien täytäntöönpanon ja tiedustelusta saatavien tietojen jakamisessa jäsenmaiden kesken
- Tiedonjakoon käytettävien eurooppalaisten tietokantojen yhteensopivuus
- EU:n terrorismin vastaisen lainsäädännön vaikutus perusoikeuksiin
- Radikalisoituminen ja radikalismista luopumista edistävien ohjelmien tehokkuus
- Rahanpesu ja terrorismin rahoitus sekä terrorismin yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen
- Parhaat käytännöt haavoittuvien kohteiden ja elintärkeän infrastruktuurin kuten lento- ja rautatieasemien suojaamisessa

Taustatietoa

Erityisvaliokuntaan valitaan 30 Euroopan parlamentin jäsentä ja se aloittaa toimintansa järjestäytymiskokouksessaan. Sen toimikausi on korkeintaan 12 kuukautta, jollei parlamentti toimikauden päättyessä pidennä sitä. Valiokunta tulee laatimaan väli- ja loppukertomuksen, johon kirjataan valiokunnan havainnot ja suositukset.

Valiokunta tekee vierailuja ja järjestää kuulemistilaisuuksia yhdessä muiden EU-instituutioiden ja asiaankuuluvien virastojen kanssa sekä jäsenmaiden, kolmansien maiden, poliisiviranomaisten, tiedustelupalveluiden, tuomareiden sekä terrorismin uhrien järjestöjen kanssa. Käsiteltävien tietojen arkaluontoisuudesta johtuen on odotettavissa, että osa erityisvaliokunnan kokouksista pidetään suljettujen ovien takana.

Erityisvaliokunnan perustaminen ja toimeksianto hyväksyttiin äänin 527 puolesta, 73 vastaan ja 36 tyhjää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin tiedotustoimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-tiedotustoimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

KUTSU toimittajille taustatilaisuuteen Turussa 22.5.: Ajankohtaiset EU-aiheet, perustietoa EU:sta ja EU-tiedonhaku15.5.2018 14:33Kutsu

Tervetuloa tiistaina 22.5. klo 16.30-18 Turussa Hotelli Scandic Plazassa (Yliopistonkatu 29, Turku) järjestettävään taustatietotilaisuuteen vuosi ennen toukokuussa 2019 pidettäviä EU-vaaleja. Toimittajille suunnatussa tilaisuudessa tehdään katsaus Euroopan komission ja Euroopan parlamentin agendoilla tulevina kuukausina oleviin aiheisiin ja esitellään keinoja seurata näitä aiheita. Samalla käydään läpi EU-päätöksentekoa eri EU:n toimielimissä ja tutustutaan toimittajien käytössä oleviin EU-tiedon lähteisiin ja mediapalveluihin. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme