Uudenmaan ELY-keskus

Euroopan Unioni etsii keinoja yksinhuoltajien työllistymisen nostamiseen

Jaa
Suomessa, Irlannissa ja Kreikassa kootaan toimenpidesuosituksia yhdenvanhemman perheiden hyvinvoinnin ja työllistymisen tukemiseksi. Maat osallistuvat Euroopan Unionin rahoittamaan hankekokonaisuuteen Lone Parents Digital Activation -project. Suomen Suunta selkeäksi -osahanketta hallinnoi Uudenmaan ELY-keskus. Hankkeen päätoteuttajana ja kokonaisuuden koordinoijana toimii Irlanti ja toiminta kustannetaan Euroopan Unionin (EU) työllisyyden ja sosiaalisen innovoinnin EaSI-rahoituksella. Osallistujamaiden kokemuksista kootaan selvitys, joka luovutetaan Euroopan Unionille.

Liki neljännes suomalaisista lapsiperheistä on yhden vanhemman perheitä. Yksinhuoltajien työttömyysaste on lähes kaksinkertainen muuhun väestöön verrattuna. Yksinhuoltajien työllistymistä halutaan parantaa Euroopan Unionin rahoittamasta hankkeesta saatujen kokemusten avulla. Lone Parents Digital Activation -project käynnistettiin kaikissa osallistujamaissa vuoden 2021 loppupuolella, mutta osahankkeiden päättymisajankohta vaihtelee jonkin verran. Suomen Suunta selkeäksi -osahanke päättää toimintansa toukokuun lopussa.  

Suomen loppuraportissa painotetaan lastenhoidon kehittämistä keskeisimpänä yksinhuoltajavanhempien työllisyyteen ja jaksamiseen vaikuttavana tekijänä. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen resurssien tukemisella, vuorohoidon saatavuudella sekä lasten aamu- ja iltapäivätoimintaan panostamisella on suuri merkitys. Raportissa todetaan myös, että vanhempien erityistarpeet pitäisi tunnistaa niin työllisyys- ja koulutuspalveluissa kuin sotepalveluissakin nykyistä paremmin. Samoin vuorovaikutusta toimialojen välillä tulee lisätä yksinhuoltajavanhempien näkökulmasta.

Samat palvelut, erilaisia toteuttamistapoja

Projektin palveluihin sisältyi muun muassa työelämävalmennus, jonka toteuttamistavat erosivat maittain: Valmennuksiin osallistuminen oli Suomessa kaikille vapaata ja maksutonta. Sen sijaan Irlannissa ja Kreikassa asiakkaita rekrytoitiin mukaan etuuksien saajien joukosta. Suomessa palveluja tuottivat erikseen kilpailutettu yksityinen palveluntuottaja, muissa maissa ne toteutettiin järjestöjen avulla.

"Sitoutuminen hienoa"

Työelämävalmennusta järjestettiin Helsingissä ja Tampereella. Valmennusten ajaksi oli tarjolla maksutonta lastenhoitoa.

- Onnistuimme saavuttamaan valmennuksen tavoitteet hyvin, Suunta selkeäksi -hankkeen projektipäällikkö Saija Enqvist tähdentää.

Markkinointi onnistui, sillä tavoitteeksi asetettu osallistujamäärä saavutettiin lähes 95 prosenttisesti. Valmennukseen tuleminen oli osalle kohderyhmästä hankalaa haastavan elämäntilanteen vuoksi.

- Toisaalta mukaan lähteneiden sitoutuminen oli kyllä äärimmäisen hienoa, projektipäällikkö toteaa.

Myös digitaalista sisältöä tuotettiin

Suomessa tuotettiin kohderyhmän tukemiseksi myös digitaalista sisältöä yhdessä DigiFinlandin kanssa. Sähköisen perhekeskuksen Omaperhe-portaalista löytyy kohderyhmän tarpeisiin tuotettua materiaalia.

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Saija Enqvist, saija.enqvist@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

NTM-centralen i Nyland genomför kartläggningar av källor i områdena Första och Andra Stängselåsen29.5.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Nyland utreder källornas tillstånd och eventuella iståndsättningsbehov. Utredningsobjekten är områdena Första och Andra Stängselåsen i Hangö, Lojo, Sjundeå, Vichtis och Högfors. Terrängkartläggningar görs under sommaren och hösten 2023. Källor i naturtillstånd är sällsynta i södra Finland. Källorna har försvunnit eller förändrats särskilt till följd av dikning, men genom iståndsättning kan de återställas nära sitt naturtillstånd. Tack vare iståndsättningsåtgärderna för källorna har värdefulla arter möjlighet att återhämta sig. Sådana alltmer sällsynta arter är till exempel många orkidéer, såsom knottblomster och kärrknipprot. Utredningarna är en del av livsmiljöprogrammet Helmi som finansieras av miljöministeriet och där naturmiljöer iståndsätts. Vid iståndsättningarna kontaktas markägarna och de egentliga iståndsättningsarbetena utförs med markägarnas samtycke. Livsmiljöprogrammet Helmi (Miljöministeriet)

Uudenmaan ELY-keskus toteuttaa lähdekartoituksia Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän alueilla29.5.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Uudenmaan ELY-keskus selvittää lähteiden tilaa sekä niiden mahdollisia kunnostustarpeita. Selvityskohteina ovat Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän alueet Hangossa, Lohjalla, Siuntiossa, Vihdissä ja Karkkilassa. Maastokartoituksia tehdään kesän ja syksyn 2023 aikana. Luonnontilaiset lähteet ovat Etelä-Suomessa harvinaisia. Lähteet ovat hävinneet tai muuttuneet erityisesti ojituksen seurauksena, mutta kunnostuksilla niitä voidaan palauttaa lähelle luonnontilaa. Lähteiden kunnostustoimien ansiosta arvokkaalla lajistolla on mahdollisuus elpyä. Tällaisia harvinaistuneita lajeja ovat esimerkiksi monet kämmekät, kuten sääskenvalkku ja suoneidonvaippa. Selvitykset ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöohjelmaa, jossa kunnostetaan luonnonympäristöjä. Kunnostuksista ollaan yhteydessä maanomistajiin ja varsinaiset kunnostustyöt tehdään maanomistajien suostumuksella. Helmi-ohjelma (Ympäristöministeriö)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme