Oulun yliopisto

Eurooppa-yliopisto UNIC allekirjoitti osallistavan tutkimuksen julistuksen Oulussa

Jaa

Kahdeksan Eurooppa-yliopisto UNICiin (European University of Post-Industrial Cities) kuuluvaa yliopistoa ja kaupunkia ovat allekirjoittaneet osallistavan tutkimuksen julistuksen 15. kesäkuuta Oulussa. Julistuksella osapuolet sitoutuvat yhteisöjen ja kaupunkien osallistamiseen tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan. Tavoitteena on tätä kautta parantaa ihmisten elämää. Suomesta UNIC-yhteistyössä ovat mukana Oulun kaupunki ja Oulun yliopisto.

Kahdeksan eurooppalaista yliopistoa ja kaupunkia allekirjoitti Oulussa osallistavan tutkimuksen julistuksen.
Kuva: Julie Louis.
Kahdeksan eurooppalaista yliopistoa ja kaupunkia allekirjoitti Oulussa osallistavan tutkimuksen julistuksen. Kuva: Julie Louis.

Tämä on ensimmäinen Euroopan-laajuinen osallistavaa tutkimusta (Engaged Research) koskeva julkilausuma. Osallistavassa tutkimuksessa paikalliset ihmiset, yhteisöt, kolmas sektori ja kaupungit kohdentavat tutkimusta yhdessä yliopistojen kanssa. Tutkittavista asioista päätetään yhdessä ja yhteistyötahot ovat mukana kaikissa tutkimusvaiheissa. Tällainen ruohonjuuritasolta ylöspäin suuntautuva toimintatapa mahdollistaa kaikkien eurooppalaisten osallistumisen myötätuntoisten ja valistuneiden yhteiskuntien sekä kestävien talouksien kehittämiseen - sillä voimalla, jota tutkittu tieto tarjoaa.

”Ihmisten mielekäs osallistuminen tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan on avain kaupunkiemme ja yliopistojemme menestykseen pitkällä tähtäimellä. Tämä tänään allekirjoitettu osallistavan tutkimuksen julistus on ensimmäinen laatuaan Euroopassa ja uraauurtava askel Euroopan komission eurooppalaisen koulutusalueen ja eurooppalaisen tutkimusalueen tavoitteiden toteuttamisessa”, sanoo Rotterdamin yliopiston rehtori, professori Ed Brinksma.

UNIC on perustettu vuonna 2020 ja siihen kuuluvat seuraavat partnerit: Belgia Liègen yliopisto, Liègen kaupunki; Kroatia Zagrebin yliopisto, Zagrebin kaupunki; Suomi Oulun yliopisto, Oulun kaupunki; Saksa Ruhrin yliopisto, Bochumin kaupunki; Irlanti Corkin yliopistollinen korkeakoulu, Corkin kaupunki; Espanja Deuston yliopisto, Bilbaon kaupunki; Alankomaat Rotterdamin Erasmus-yliopisto, Rotterdamin kaupunki; Turkki Koçin yliopisto, Istanbulin kaupunki.

Osallistavan tutkimuksen julistus on kehitetty University College Corkin järjestämillä strategiafoorumeilla yliopistojen, kaupunkien ja kolmannen sektorin yhteistyönä. Seuraavaksi kehitetään osallistavan tutkimuksen strategia, joka julkaistaan Rotterdamissa.

”Tämä yhteistuumin laadittu julistus on Euroopan kaupungeille ja yliopistoille tärkeä merkkipaalu. Tällä historiallisella aloitteella on merkitystä, resonanssia ja vaikutusta koko Euroopassa monien vuosien ajan”, sanoo Liègen pormestari Willy Demeyer.

UNIC (www.unic.eu/en) on yksi 41:stä Euroopan unionin rahoittamasta Eurooppa-yliopistosta. UNICin tavoitteena on kehittää osallistavia ja kestäviä yhteiskuntia osallistavan koulutuksen ja tutkimuksen kautta. UNIC luo parhaillaan yhteisiä rakenteita, jotka mahdollistavat opiskelun ja tutkimuksen näissä tutkimuslaitoksissa ja kaupungeissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Grace Yano, viestintäpäällikkö, UNIC (yano@eur.nl)

Viestintäasiantuntija Essi Erkkilä, Oulun yliopisto, UNIC project, puh. 050 521 5852, essi.erkkila@oulu.fi

Kuvat

Kahdeksan eurooppalaista yliopistoa ja kaupunkia allekirjoitti Oulussa osallistavan tutkimuksen julistuksen.
Kuva: Julie Louis.
Kahdeksan eurooppalaista yliopistoa ja kaupunkia allekirjoitti Oulussa osallistavan tutkimuksen julistuksen. Kuva: Julie Louis.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Jätteiden arvomateriaalit uusiokäyttöön teollisuudessa, rakentamisessa, pelloilla ja vedenpuhdistuksessa27.6.2022 07:32:00 EEST | Tiedote

Pandemia ja sota Ukrainassa ovat nostaneet esille kansainvälisten toimitusketjujen haavoittuvuuksia eri puolilla maailmaa. Tämän myötä materiaalien talteenoton ja uusiokäytön kehittäminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Jätteiden arvomateriaalien uusiokäyttöä teollisuudessa, rakentamisessa, pelloilla ja vedenpuhdistuksessa kehitetään kiivaasti Oulun yliopistossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme