Vihreät Euroopan parlamentissa

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä eksoottisten lemmikkien kaupasta Euroopassa: “EU tarvitsee yhteiset säännöt, joilla lisääntynyt villieläinten laiton kauppa saadaan lopetettua”

Jaa

Euroopan parlamentti otti kantaa luonnonvaraisten ja eksoottisten lemmikkien kauppaan 24.1. hyväksytyssä päätöslauselmassa. Meppi Alviina Alametsä toimi päätöslauselman varjoesittelijänä. Ratkaisuna laittoman kaupan ongelmiin esitetään EU:n laajuista positiivista listaa hyväksytyistä lemmikeistä.

EU-jäsenmaiden lainsäädännöt koskien luonnonvaraisten ja eksoottisten eläinten kauppaa ja lemmikkieläimenä pitämistä poikkeavat toisistaan suuresti. Aiheesta ei ole myöskään yhteistä EU-lainsäädäntöä. “On käsittämätöntä, että esimerkiksi tiikerien, leijonien ja apinoiden pitäminen lemmikkinä on edelleen sallittua osassa EU-maista. Villieläinten laiton kauppa on miljardibisnes, joka kasvaa hälyttävällä vauhdilla Euroopassa”, meppi Alviina Alametsä selvittää kaupan nykytilaa. 

Keskeisimpänä ratkaisuna päätöslauselma esittää EU:n laajuista niin sanottua positiivista listaa, jossa määriteltäisiin yksiselitteisesti mitä eläimiä EU-maissa voi myydä ja pitää lemmikkeinä. Nykyisellään lähes kaikilla jäsenmailla on luettelot eläimistä, joita ei saa pitää lemmikkinä. Nämä luettelot venyvät helposti tuhansiin lajeihin ja niitä pitää jatkuvasti päivittää, kun uusia lajeja tulee markkinoille. Ja kun kaikilla jäsenmailla on omansa, on valvonta vaikeaa. 

“Turkimustiedon valossa positiivinen lista auttaisi puuttumaan luonnonvaraisten eläinten laittomaan kauppaan ja poistaisi järjestelmän porsaanreikiä”, Alametsä toteaa.

“Yhteisen listan rikkomisesta pitää myös tulla nykyistä tuntuvammat rangaistukset. Nykyisellään salakuljettajat selviävät useinmiten sakoilla ja laiton toiminta jatkuu”, hän jatkaa. 

Alametsä toimi lausunnon valmistelussa vihreiden varjoesittelijä vetoomusvaliokunnassa, jossa hän on varajäsenenä. Hänestä parlamentti olisi voinut ottaa vielä tiukemman linjan joihinkin kysymyksiin, mutta hän on tyytyväinen, että parlamentin ylivoimainen enemmistö päätyi kannattamaan muun muassa positiivista listaa. 

“Aihe on todella tärkeä. Villieläinten laiton kauppa vaarantaa luonnon, uhanalaisten lajien elämän ja eläinoikeudet. Suuri osa salakuljetetuista eläimistä kuolee kuljetuksen aikana tai pian sen jälkeen. Eläinten pitäminen puutteellisissa oloissa aiheuttaa niille valtavaa kärsimystä ja joidenkin lajien kohdalla se on vaaraksi myös ihmisille. Lisäksi eksoottiset lemmikit ovat uhka paikalliselle luonnolle, kun ne karkaavat tai omistajat hylkäävät ne.“ Alametsä tiivistää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Ville Niinistö: Hiilensidonnan markkinoilla on monia mahdollisuuksia, mutta selkeitä sääntöjä tarvitaan30.1.2023 16:16:13 EET | Tiedote

Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö ryhtyy neuvottelemaan Vihreän ryhmän edustajana hiilenpoistojen sertifioinnista Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa. Tavoitteena on kehittää sääntelyä hiilensidonnan todentamiseksi ja raportoinniksi ja samalla kannustaa viljelijöitä, metsänomistajia, yrityksiä ja teollisuutta uusien ratkaisujen käyttöönottoon hiilidioksidin sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Europarlamentaarikko Alametsä vaatii Leopard 2 -panssarivaunujen antamista Ukrainalle: “Tuki Ukrainalle osoitetaan teoin, ei sanoin.”13.1.2023 16:23:23 EET | Tiedote

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä vaatii Suomen osallistumista Leopard 2 -panssarivaunujen antamiseen Ukrainalle. Ukrainan presidentti Zelenskyi on pyytänyt panssarivaunuja Euroopalta ja länsimailta jo hyökkäyssodan alkaessa. Ensi viikon täysistunnossa Euroopan parlamentti keskustelee EU:n yhteisestä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta ja hyväksyy mietinnön aiheesta. Alametsä on toiminut vihreän ryhmän esittelijänä mietinnössä. Alametsän johdolla vihreät esittävät vaatimuksen, että EU-jäsenmaat Saksan johdolla muodostavat laajan yhteisliittymän, joka toimittaisi Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan mahdollisimman nopeasti.

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä vieraili Delhissä - Euroopan on nyt aika kääntää katseensa Intiaan5.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä vieraili tammikuun ensimmäisellä viikolla Intiassa tapaamassa poliittisia instituutioita, kansalaisjärjestöjä, asiantuntijoita ja ihmisoikeusaktivisteja. Alametsä tapasi matkalla muun muassa tunnetut ihmisoikeusasianajajat Colin Gonsalvesin ja Vrinda Groverin. Alametsä toimii Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa Intiaa koskevien asioiden pysyvänä esittelijänä, ja hän valmisteli mietinnön Euroopan parlamentin kannoista EU:n ja Intian väliseen tapaamiseen vuonna 2021. Alametsä näkee, että EU:n ja Intian välisissä suhteissa on paljon mahdollisuuksia, mutta EU ei saa sulkea silmiään Intian ihmisoikeusongelmilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme