Tulli

EU:ssa tiukasti säädeltyä etyleenioksidia löytyy elintarvikkeista – Tulli valvoi ainetta vuonna 2022 laajasti

Jaa
Tulli valvoi ulkomailta tuotavien elintarvikkeiden etyleenioksidipitoisuuksia vuonna 2022 aiempaa laajemmin. Syöpäriskin aiheuttava kaasutusaine etyleenioksidi on ollut EU:ssa pitkään tiukasti säädelty elintarvikekäytössä, mutta EU:n ulkopuolella sitä käytetään laajasti. Viime vuoden valvonnassa Tulli tutki muun muassa seesaminsiemeniä sisältäviä tuotteita, mausteita ja ravintolisiä. Lähes 200 tutkitun tuotteen joukosta löytyi yhdeksän liikaa etyleenioksidia sisältänyttä tuotetta, joiden maahantuonnin ja myynnin Tulli kielsi.
Etyleenioksidia on usein löydetty seesaminsiementuotteista. Tullin valvonnassa ainetta löytyi myös mausteista ja ravintolisistä. Kuva: Aku Häyrynen/Tulli
Etyleenioksidia on usein löydetty seesaminsiementuotteista. Tullin valvonnassa ainetta löytyi myös mausteista ja ravintolisistä. Kuva: Aku Häyrynen/Tulli

Tulli pysäytti ja tutki vuonna 2022 yhteensä lähes 200 tuotetta, joista yhdeksästä löydettiin liikaa etyleenioksidia. Lisäksi neljästä tuotteesta löydettiin matalia etyleenioksidipitoisuuksia, jotka eivät ylittäneet sallittua enimmäismäärää. EU:ssa etyleenioksidille on asetettu tiukat rajat elintarvikekäytössä, joten Tulli kielsi liikaa ainetta sisältäneiden tuotteiden maahantuonnin ja myynnin kokonaan.

Tullin valvonnassa hylätyistä yhdeksästä tuotteista viisi tuotiin Suomeen kolmasmaatuonnissa eli EU:n ulkopuolisista maista. Niiden etyleenioksidipitoisuudet tarkistettiin tullauksen yhteydessä. Loput neljä liikaa etyleenioksidia sisältänyttä ja hylättyä tuotetta saapuivat Suomeen sisäkaupassa eli toisista EU-maista, mutta niiden alkuperä oli todennäköisesti EU:n ulkopuolella.

Etyleenioksidia löytyy seesaminsiementuotteiden lisäksi myös mausteista ja ravintolisistä

Tullin hylkäämien tuotteiden joukossa oli mausteita ja maustesekoituksia, yrttiseoksia, yksi ravintolisä sekä smoothieaineksia. Hylätyt erät olivat pieniä ja rajoitetusti saatavilla, ja niiden koko vaihteli kolmen ja 90:n kilogramman välillä. Suurimmat liikaa etyleenioksidia sisältäneet erät olivat EU:n ulkopuolisista maista tuotuja, mutta niiden tuotteita ei päässyt lainkaan myyntiin.

Etyleenioksidia on alkanut 2020-luvulla taas löytyä Suomeenkin tuotavista elintarvikkeista EU:n kiellosta huolimatta. Ongelmat huomattiin ensimmäisinä seesaminsiemenissä ja niistä valmistetuissa tuotteissa, kuten tahini-tahnassa, hummuksessa ja pähkinäpatukoissa.

– Viime vuosina etyleenioksidia on löytynyt yhä useammin seesaminsiementen sijaan mausteista tai ravintolisistä. Viime vuonna tutkimme etyleenioksidipitoisuuksia myös esimerkiksi mustapippurista, kardemummasta, tandooritahnoista, chilirouheista ja erilaisista ravintolisistä, Tullilaboratorion jaostopäällikkö Suvi Ojanperä kertoo.

Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, mutta valvonnalle on tarvetta

Neljä etyleenioksidin vuoksi hylättyä tuotetta oli Suomessa myynnissä ennen kuin ne Tullin valvontatulosten perusteella vedettiin pois kaupoista. Muut viisi hylättyä tuotetta eivät ehtineet myyntiin.

Tulli valvoo tuotteiden turvallisuutta ja laatua riskiperusteisesti. Valvonta on pistokoeluontoista, sillä kaikkia tuotteita tai tuote-eriä ei voida tutkia. Valvontaa kohdennetaan ennakkotietojen perusteella, esimerkiksi muissa maissa tehtyjen tai Tullin omien havaintojen mukaan.

– Etyleenioksidilöydöksiä oli vuonna 2022 vain vähän enemmän kuin edeltävänä vuonna, vaikka teimme laajempaa valvontaa. Viime vuoden havainnot osoittivat sen, että valvonnalle on kuitenkin edelleen tarvetta. Toimijoiden kannattaisi seurata etyleenioksidipitoisuuksia varsinkin tuotteista ja raaka-aineista, jotka ovat peräisin EU:n ulkopuolelta, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling toteaa.


Tulli valvoo ulkomailta Suomeen tuotavien ei-eläinperäisten elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua. Vuonna 2022 yksi valvonnan kohteista oli elintarvikkeista löytyvä etyleenioksidi. Etyleenioksidi on kaasutusaine, jolla torjutaan salmonellaa erilaisista kuivatuotteista. EU:ssa aineen käyttö on ollut pitkään tiukasti säädeltyä elintarvikekäytössä sen aiheuttaman syöpäriskin vuoksi, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa etyleenioksidia käytetään laajasti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Tuoteturvallisuusvalvonta ja vuoden 2022 valvonnan tulokset
Jonna Neffling, tuoteturvallisuuspäällikkö
puh. 040 332 3325
jonna.neffling(at)tulli.fi

Etyleenioksidi ja laboratoriotestit
Suvi Ojanperä, jaostopäällikkö (elintarvikkeiden kemialliset tutkimukset)
puh. 040 332 3598
suvi.ojanpera(at)tulli.fi

Kuvat

Etyleenioksidia on usein löydetty seesaminsiementuotteista. Tullin valvonnassa ainetta löytyi myös mausteista ja ravintolisistä. Kuva: Aku Häyrynen/Tulli
Etyleenioksidia on usein löydetty seesaminsiementuotteista. Tullin valvonnassa ainetta löytyi myös mausteista ja ravintolisistä. Kuva: Aku Häyrynen/Tulli
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tulli ja poliisi paljastivat mittavan huumeiden maahantuontiorganisaation Ahvenanmaalla – katukauppa-arvo huumeilla noin 120 000 euroa14.3.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Tulli ja poliisi takavarikoivat syksyn 2022 aikana usean eri maahantuontikerran yhteydessä Ruotsista Ahvenanmaalle saapuvien henkilöiden hallusta useita kiloja huumausaineita. Samaan kokonaisuuteen epäillään liittyneen myös muita huumausaine-eriä, jotka on tuotu maahan ja levitetty edelleen. Paljastettu rikoskokonaisuus on yksi Ahvenanmaan historian suurimmista ja organisoiduimmista huumausainerikostapauksista.

Venäjä-pakotteiden rikkomiset nostaneet säännöstelyrikokset huippuunsa – Tullin rikostorjunnan vaikuttavuus yli 100 miljoonaa euroa10.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Tulli paljasti viime vuonna kaikkiaan 6 482 tullirikosta, yli tuhat edellisvuotta enemmän. Etenkin säännöstelyrikosten ja huumausaineiksi luokiteltujen lääkkeiden takavarikkomäärät kasvoivat viime vuonna. Valtaosa huumeista tuli Suomeen kaupallisen liikenteen mukana. Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus kasvoi viime vuonna lähes ennätyslukemiin, yli 100 miljoonaan euroon.

Tulli keräsi 429 miljoonaa euroa veroja vuonna 2022 – 46 % nousu edelliseen vuoteen9.3.2023 10:30:00 EET | Tiedote

Tulli keräsi veroja vuonna 2022 yhteensä noin 429 miljoonaa euroa. Kokonaisverokertymä on noin 135 miljoonaa euroa eli 46 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Tullin keräämää kokonaispottia kasvattivat erityisesti kertyneet tullimaksut, jotka selittyvät pääasiassa kohonneilla tuontihinnoilla. Myös valtiolle menetetyksi tuomittujen virtuaalivaluuttojen myynti näkyy tuloksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme