Espoon kaupunki - Esbo stad

Evenemang vid Naturens hus Villa Elfvik i maj

Jaa

Kom och provkör en elcykel, bekanta dig med naturens grönsaker eller med fåglarnas liv. På morsdagen kan du och mamma tillsammans bekanta er med jordvärme. Innan vi stänger för sommaren finns det ännu tillfälle att köpa ekologiska produkter på Naturens hus. Evenemangen är gratis och öppna för alla och språket är finska om inget annat nämns. Välkommen till Naturens hus!

Elcyklar
Elcyklar

Tornien taisto – Tornens kamp lör 5.5.2018 kl. 5–13
Tornens kamp är en lekfull tävling arrangerad av BirdLife Finland som går ut på att man på åtta timmar identifierar så många olika arter som möjligt från ett fågeltorn. Samtidigt gör man reklam för fågelskådning som hobby och samlar medel för fågelskyddet. Allmänheten är välkommen till fågeltornen vid Elfvik och i Otnäs som ställer upp med var sitt lag.

Sagostund i Grävlingsskogen sön 6.5.2018 kl. 11
Vår guide läser sagor på finska i Grävlingsskogen i Naturens hus Villa Elfvik. I Villa Elfviks övre våning finns barnens egen grävlingsskog med skogen och skogens mytologi som tema. Fritt inträde.

Fågelguide på plats vid Elfviks fågeltorn mån 7.5, 14.5 och 21.5.2018 kl. 15–18
Med våren kommer fåglarna till Bredviken, men vilka arter gömmer sig i vassen? Och vad är det för en fågel som sjunger i strandbuskaget? Fråga guiden – fågelexpert Touko Torppa från Naturens hus är på plats vid Elfviks fågeltorn. Om du vill kan du se på fåglar med teleskop.

Provkör elcyklar tors 10.5.2018 kl. 10–15
Bara genom att pröva vet du hur lätt det är att cykla med en elassisterad cykel. Det har du möjlighet till under Cykelveckans vid Naturens hus Villa Elfvik. Vi har en damcykel, en herrcykel och en lastcykel till låns som du kan provåka torsdagen 10.5 kl. 10–15. Ta en cykeltur på Strandpromenaden som löper alldeles intill Naturens hus. Du får låna cykeln för 15 minuter mot att du lämnar ditt ID som pant. Vi hjälper gärna om du vill ha vägledning i hur cykeln används.

Guidning i övergång till jordvärme sön 13.5.2018 kl. 14
Välkommen med om du vill se och höra hur övergången till jordvärme skedde i den gamla villan och vad du måste beakta om du vill övergå till denna klimatvänliga uppvärmningsform i ditt eget hus.Personalen vid Naturens hus leder en guidning där du bland annat får bekanta dig med anläggningen i husets källarrum. Guidningen på finska tar en halv timme. Naturens hus Villa Elfvik har övergått från elvärme till jordvärme förra året och redan minskat koldioxidutsläppen rejält. På längre sikt sparar man också pengar!

Barnens fågelvecka 14–20.5.2018
I Villa Elfvik kan du delta i Barnens fågelvecka som Bird Life Finland och Luonto-Liitto ordnar. Naturens hus delar ut utflyktsblanketter för barnen. När du rör dig i området med barn kan ni ta blanketten till hjälp för att undersöka fåglarnas aktiviteter. Kan ni se tecken på fåglarnas häckning? Bland alla som meddelar om sina observationer lottar vi ut priser med fågeltema. Upplysningar (på finska): www.birdlife.fi/lintuviikko.

Invånarmöte om iståndsättning av strandstigen mellan Bredvikens båthamn och Villa Elfvik ons 16.5.2018 kl. 17.30–18.30
Esbo stad har inlett planeringen av iståndsättning av strandstigen mellan Villa Elfvik och Bredvikens båthamn. Vid invånarmötet presenterar vi de preliminära utkasten till planerna. Vi hoppas få höra åsikter och utvecklingsförslag av invånarna och andra som rör sig i området. Välkommen med att utveckla stigarna kring Elfvik.

Direktförsäljning av ekoprodukter sön 20.5.2018 kl. 11–15
Ekoförsäljning i Naturens hus Villa Elfvik: Köp läckra naturenligt odlade produkter direkt av odlarna, bl.a. speltprodukter, bröd, skorpor, lök, surkål, indiansocker. Till salu finns också naturenliga hudkrämer, tvål och schampo samt produkter av kåda, tjära, bivax och torv. Café Elfvik serverar ekologisk soppa.

Lär känna naturens grönsaker lör 26.5.2018 kl. 12–14
På kursen ute i naturen lär du dig vilka växter det lönar sig att plocka och var, och hurdana växtexemplar som är goda. Du lär dig också hur växter ska tillredas för att ätas, hur de används och hur de kan läggas in. Till sist får vi små smakprov. Kursen leds av biologen och vildörtsrådgivaren Maija Narinen. Sidobyggnaden Uikunpesä fungerar som mötesplats. Kursen kostar 10 € per deltagare. Anmäl dig senast 23.5: https://my.surveypal.com/Villivihanneskurssi-2018

 
SPECIALUTSTÄLLNING

Fågelparadiset – fotoutställningen om naturen i Finno 25.4. – 10.6.2018
Föreningen Suomenojan Luonto ry:s fotoutställning består av 20 fotografier av Finnos mångskiftande naturområde mitt i staden. Utställningen fokuserar på fåglar, utan att glömma däggdjur, kräldjur, fjärilar och växter. Också historia och en översikt över området finns med.

KONTAKTUPPGIFTERNA OCH ÖPPETTIDER

Evenemangen äger rum i och vid Naturens hus Villa Elfvik i Bredvik (Elfviksvägen 4, tfn 09 8165 4400). Naturens hus Villa Elfvik har övergått till sommartid och är öppet måndag–fredag kl. 9–16 och lördag–söndag kl. 10–16, första maj och Kristi himmelsfärdsdag (10.5) kl. 10–16.  Café Elfvik är öppet veckoslut samtidigt som huset.

Fritt inträde till Naturen hus och utställningen.

Mer om Naturens hus och våra evenemang kan du läsa på vår webbplats www.esbo.fi/villaelfvik. Vi tar gärna emot önskemål om nya programpunkter antingen på tfn 09 8165 4400 eller per e-post villaelfvik@espoo.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katri Luukkonen, planerare, tfn 043 8265 253 eller katri.luukkonen@esbo.fi

Kuvat

Elcyklar
Elcyklar
Lataa
Fågelguide
Fågelguide
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Naturens hus Villa Elfvik är Esbo stads centrum för miljöinformation. Naturens hus vill främja en hållbar livsstil och hjälpa besökarna att själva leva på ett hållbart sätt.

Följ oss!:

Instagram: www.instagram.com/villaelfvik
Facebook: www.facebook.com/espoonymparistokeskus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Finlands finaste bussterminal och Havsvindsvägen öppnas i Hagalund15.2.2019 16:00:59Tiedote

Kommunikationerna och uträttandet av ärenden blir avsevärt lättare i Hagalund från och med den 4 mars, när bussterminalen för anslutningstrafik tas i bruk och Havsvindsvägen som löper genom Hagalund öppnas för trafiken. Bussterminalen och Havsvindsvägen öppnar många flaskhalsar i trafiken och gör kommunikationerna smidigare. Havsvindsvägen har varit stängd för trafiken sedan våren 2013.

Nämnden Svenska rum godkände behovsutredningen för utveckling av Mattlidens skolcentrums område14.2.2019 21:14:52Tiedote

Nämnden Svenska rum godkände på sitt möte torsdagen 14.2 behovsutredningen för utveckling av Mattlidens skolcentrums område samt de allmänna principerna för invånaranvändning av skollokaler och småbarnspedagogikens lokaler. Nämnden behandlade även åtgärdsprogrammet för att minska fattigdom bland barnfamiljer och fastställde antalet förskoleplatser och elevplatser i årskurs 1 för läsåret 2019-2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme