Helsingin yliopisto

Evon tiedekansallispuistohankkeen tiedetyöryhmä tukee alueellista työryhmää

Jaa

Helsingin yliopisto on nimennyt Evon tiedekansallispuiston tiedesisältöjä ideoivan työryhmän, jonka tehtävänä on alueellisen työryhmän työn tukeminen ja tieteeseen perustuvan toimintamallin syventäminen tuottamalla puiston tutkimustoimintaan ja tutkimuksen havainnollistamiseen luotettavia ja toteutumiskelpoisia toimintamalleja.

Tiedetyöryhmällä ei ole päätösvaltaa vaan se esittää pohdintojensa tuloksia alueelliselle työryhmälle.

– Helsingin yliopisto näkee tehtävän monialaisena ja katsoo, että tieteen merkitystä ja tiedekansallispuiston sisältöä olisi tärkeä käsitellä syvällisemmin kuin mitä alueellisen työryhmän toimeksianto mahdollistaa, sanoo alueellisen työryhmän puheenjohtaja, professori Atte Korhola Helsingin yliopistosta.

Tiedetyöryhmään on nimetty seuraavat asiantuntijat:

Puheenjohtajaksi varadekaani, professori Atte Korhola.

Jäseniksi:

 • Tutkimuskoordinaattori John Loehr (varapuheenjohtaja), Lammin biologinen asema, Helsingin yliopisto & Kentällä / In the field -ryhmän jäsen
 • Tutkimusprofessori Juha Aalto, Ilmatieteen laitos (IL)
 • Professori Maija Aksela, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
 • Toiminnanjohtaja Pepe Forsberg, Luonnonperintösäätiö & Kentällä / In the field -ryhmän jäsen
 • Tutkimusprofessori Martin Forsius, Suomen ympäristökeskus
 • Johtaja Jouni Heiskanen, bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta – asemat, Helsingin yliopisto
 • Varajohtaja Marko Hyvärinen, Luomus, Helsingin yliopisto
 • Tutkija Tapio Kananoja, Geologian tutkimuskeskus (GTK)
 • Toimittaja Markku Karvonen
 • Toimitusjohtaja Mikko Myllykoski, Heureka
 • Suunnittelija Niko Nappu, HiLIFE, Helsingin yliopisto & Kentällä / In the field  -ryhmän jäsen
 • Dosentti Petri Nummi,maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
 • Tutkimusyksikön johtaja Annukka Pakarinen, Hämeen ammattikorkeakoulu - Biotalouden tutkimusyksikö (HAMK Bio)
 • Luontopalveluiden kehitysjohtaja Jussi Päivinen Metsähallitus
 • Tutkija Jukka Ruuhijärvi Luonnonvarakeskus 
 • Johtaja Janne Sundell, Lammin biologinen asema, Helsingin yliopisto
 • Intendentti Jouni Taivainen Museovirasto
 • Työryhmän sihteeri: Harri Nurmi, Yliopistopalvelut, Helsingin yliopisto.  

Tiedetyötyöryhmä keskittyy seuraaviin tehtäviin:

 • Kehittää ideoita sekä suunnitella ja alustavasti hahmottaa tiedesisältöjä tiedekansallispuiston käyttöön. Nämä sisältävät muun muassa erilaiset tiedeaktiviteetit, tiedepolut, tutki- muksen esittelyt, puiston tutkimukseen liittyvän toiminnan kehittämisen, tiedekansallispuiston tutkimustapahtumat ja tutkimustoiminnan internetsisältöjen suunnittelun.
 • Pohtii tiedekansallispuiston vaatimia tutkimusresursseja kuten esimerkiksi rahoitusta tie- dekansallispuiston käynnistämisvaiheessa ja ylläpidossa sekä rahoituksen mahdollisia lähteitä, tutkimusinfrastruktuuriin ja tutkimuksen esittelyyn liittyviä asioita sekä tiedekansal- lispuiston tutkimustoiminnan henkilöstöresursseja.
 • Miettii kuinka tiedeyhteisö tutustutetaan ja sitoutetaan tiedekansallispuiston toimintaan. Erityisesti selvitetään tutkimuksen ja tutkijoiden koordinointiin ja rekisteröintiin liittyviä asi- oita sekä aineistoihin liittyviä kysymyksiä kuten tutkimusaineistojen säilyttäminen ja hallinnointi.

Työryhmä on pitänyt järjestäytymiskokouksen 9.3., jossa sovittiin koko kevään työskentelytavoista ja -aikatauluista.

Tiedetyöryhmän työ ja sen toimeksiannon mukaiset ehdotukset toimivat aineistona kansallispuistoa koskevan hallituksen esityksen valmistelussa ympäristöministeriössä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Atte Korhola, puh. 050 415 4528

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto

Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopiston viestintä, puh. 0294158461

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Geenilöytö kytkee koiranpentujen vakavan epilepsian mitokondrioiden toimintahäiriöön13.4.2021 10:52:31 EEST | Tiedote

Helsingin yliopiston tutkimuksessa saatiin selville syy muutaman kuukauden ikäisten parsonrusselinterriereiden pentujen vaikeaan epilepsiaan ja kuolemaan. Muutos PITRM1-geenissä johtaa solun energiapumppujen, mitokondrioiden, toimintahäiriöön, jonka seurauksena jo pentujen aivoista tunnistettiin Alzheimerin taudista tuttuja beeta-amyloidikertymiä ja laajaa hermorappeumaa. Muutokset ihmisen PITRM1-geenissä aiheuttavat myös vakavan, mutta hitaasti etenevän aivosairauden.

Tutkimus osoittaa ADHD diagnoosin saaneiden aikuisten ja heidän lastensa suojaavan itseään monimutkaisten strategioiden avulla12.4.2021 08:24:45 EEST | Tiedote

ADHD diagnoosin saaneiden aikuisten ja heidän lastensa vuorovaikutusta ja kiintymyssuhteita on tutkittu vain vähän. Kasvatustieteen maisteri Milla Syrjäsen Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöskirja tuo aiheeseen lisää tietoa ja laajentaa monialaista ymmärrystä ADHD diagnoosin saaneiden aikuisten ja heidän perheidensä yksilöllisistä tuen tarpeista.

Kaksostutkimus: Rasvan muutokset aiheuttavat lihavuudessa terveyshaittoja, lihaksen energiakoneistolla ei vastaavaa yhteyttä9.4.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Rasvakudoksen energiakoneiston toiminta alenee lihavuuden seurauksena voimakkaasti, osoittaa Helsingin yliopiston tuore kaksostutkimus. Tutkimuksessa rasvakudoksen mitokondriogeenit olivat lihavuudessa selvästi alentuneet, mutta lihaksen mitokondrioissa geenitason muutokset olivat vain vähäiset. Yhteys terveyshaittoihin löydettiin vain rasvan mitokondrioista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme