Vaasan kaupunki - Vasa stad

Exceptionellt lite trafikolyckor i Vasa ifjol

Dela

I Vasa inträffade ifjol exceptionellt lite trafikolyckor som ledde till egendoms- eller personskador. Detta framgår av Statistikcentralens register, dit alla trafikolyckor som kommit till polisens kännedom antecknas.

År 2020 inträffade på Vasa stads område 154 olyckor som ledde till egendomsskador och 29 som ledde till personskador. År 2019 var motsvarande tal 285 för egendomsskadornas del och 37 för personskadornas del. Under de tio senaste åren har olyckor som har lett till personskador minskat med över hälften.

– Föregående år var på grund av coronapandemin exceptionellt och till exempel i oktober minskade trafikmängden i centrum med cirka 7 % jämfört med föregående år vid samma tidpunkt. Detta förklarar säkert delvis det låga antalet trafikolyckor. Det ökade distansarbetet samt att det har skett en utjämning av trafikstockningarna är en annan förklaring, funderar trafikplaneringschef Pertti Hällilä vid Vasa stad.

I den år 2010 utarbetade trafiksäkerhetsplanen för Vasaregionen ställdes som mål för år 2020 mindre än 40 olyckor som leder till personalskador.

– Mellanmålet har vi nu uppnått men till det eftersträvade nolltalet är det ännu lång väg. Jämfört med tidigare år är år 2020 ändå med tanke på trafiksäkerheten ett exceptionellt bra år, säger Hällilä.

Stadens statistik över totalantalet trafikolyckor sträcker sig ända till år 1982. Statistiskt sett var det sämsta året 1989 då det till polisens kännedom kom sammanlagt 681 trafikolyckor.

Graf: Trakiolyckorna i Vasa 2002-2020

Kontakter

Trafikplaneringschef Pertti Hällilä, tfn 040 581 3150, pertti.hallila@vaasa.fi

Bilder

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum