Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Exit hjälper fångar bryta sig ur organiserad brottslighet

Jaa

Många fångar som är medlemmar i någon brottsorganisation hoppas på hjälp med att lämna organisationen. Det är få som vågar ta beslutet utan andras hjälp. Brottspåföljdsmyndigheten bistår dessa fångar genom verksamhet som sker inom projektet Exit. Syftet är att sänka tröskeln och kostnaden för utträde ur den kriminella organisationen. Avhoppare ställs inga frågor om deras tidigare brottlighet eller verksamhet inom organisationen.

För närvarande sitter ca 140 fångar med anknytning till organiserad brottslighet på de finländska fängelserna. Att vara medlem i en brottsorganisation är att jämföra med att ha ingått ett anställningskontrakt. Det finns en tydlig hierarki och kod inom organisationen. Att hoppa av en kriminell organisation är inte lätt och i regel finns det ekonomisk utpressning och våld med i bilden.

"När folk hoppar av betingas det så gott som utan undantag av att man tagit anstöt av någonting som den brottsliga gruppen har gjort. Ofta finns det även positiva skäl som spelar in när man går med i gruppen, sådana som brödraskap, livsstil och frihet. Senare blir man underfund med att gruppens verksamhet går ut på falskt brödraskap, exploatering och svek”, säger Sami Peltovuoma, specialsakkunnig vid Brottspåföljdsmyndigheten.

Hos dem som är med i brottsorganisationer är återfallsbenägenheten betydligt högre. Detta förklaras av att är du med i organisationen så ska du tjäna pengar för den. I Finland kommer en medlem i en brottslig grupp att begå ett nytt brott inom en treårsperiod med en sannolikhet på 83,5 procent. Hos icke-medlemmar är oddset 59,8 procent.

"Enligt en svensk studie gör en brottsling som är med i ett gäng mer än tre till fem gånger mer brott än de som står utanför", tillägger Peltovuoma.

Organiserad brottslighet orsakar enorma skador och förluster för samhället. Det beräknas att livscykelkostnaderna som samhället tar för en gängbrottsling går på 2,6 miljoner euro.

Brottspåföljdsmyndigheten medverkar i Exit sedan början av 2015 i samarbete med medborgarorganisationer och Centralkriminalpolisen. Verksamheten har hjälpt ett stort antal människor att bryta sig bort från den kriminella livsstilen. Specialsakkunnig Sami Peltovuoma berättade om Exit på Kriminaalityön Foorumi i Tammerfors idag.

Ytterligare upplysningar lämnas av Specialsakkunnig Sami Peltovuoma, tel. 029 56 81156, sami.peltovuoma@om.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.Rikosseuraamuslaitos - Rikosseuraamuslaitos
Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Brottspåföljdsmyndighetens utredning stöder byggandet av ett nytt sammanfällt fängelse i norra Finland8.2.2018 13:49Tiedote

Brottspåföljdsmyndighetens utredning ger stöd för idén att uppföra ett helt nytt fängelse som ska heta Norra Finlands fängelse. Enligt utredningen är detta alternativ klart mer motiverat när det gäller ekonomin och fångvårdens funktionalitet. Fångplatserna i norra Finland ska tryggas genom att i Uleåborg anlägga ett enda fängelse för norra Finland som ska ersätta det nuvarande Uleåborg fängelse och Pelso fängelse i Vaala kommun.

Rikosseuraamuslaitoksen selvitys puoltaa yhden vankilan rakentamista Pohjois-Suomeen8.2.2018 13:30Tiedote

Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) selvitys puoltaa yhden uuden Pohjois-Suomen vankilan rakentamista. Selvityksen mukaan tämä vaihtoehto on taloudellisesti ja vankeinhoidon toiminnallisuuden kannalta selvästi perustellumpi. Pohjois-Suomen vankipaikat turvattaisiin rakentamalla Ouluun yksi Pohjois-Suomen vankila, joka korvaa nykyiset Oulun vankilan ja Vaalan kunnassa sijaitsevan Pelson vankilan.

84 fångar i Finland inblandade i våldsam extremism och radikalisering8.9.2017 10:11Tiedote

I fängelserna i Finland har iakttagelser om våldsam extremism och radikalisering gjorts om 84 fångar. 45 av dem är fortfarande intagna och 39 har antingen frigivits eller utvisats från landet. Lakttagelserna är av varierande grad när det kommer till grad och natur. Enligt myndigheterna inom brottspåföljdssektorn är en del av observationerna allvarliga till sin natur. Uppgifterna framgår av en delrapport för ett projekt som går ut på att identifiera våldsam extremism och radikalisering. Projektet genomförs av Södra Finlands brottspåföljdsregion.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme